BREAKING Broșura de admitere la liceu 2023, publicată de Inspectoratul Școlar București / 607 de locuri în plus anul acesta, dintre care 62 pentru elevii de etnie rromă și 109 pentru elevii cu CES

20.329 de vizualizări
Foto: captură – document
Broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar București, ismb.ro. Mai multe județe au publicat deja broșura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar 2023-2024. 

În București sunt 436 de locuri în plus anul acesta. În 2022 au fost 14.182 de locuri și anul acesta sunt 14.618. Mai sunt în plus 62 de locuri pentru elevii de etnie rromă și 109 pentru elevii cu CES. Astfel se ajunge la 607 de locuri în plus pentru 2023. 

Pentru anul școlar 2023-2024 s-a suplimentat numărul de locuri pentru învățământul liceal cu frecvență zi cu 3.400 locuri și cu 100 locuri la învățământul profesional pentru stagiile de pregătire practică.

Informații de context

În 2022, 1.216 elevi care au terminat gimnaziul și au dat Evaluarea Națională au rămas fără un loc la liceu în București, după prima repartizare computerizată. Șeful Inspectoratului București, Vlad Drînceanu, a declarat atunci pentru Edupedu.ro că a găsit planul de școlarizare gata făcut:

„În funcție de numărul de elevi care o să vină, dacă va fi mai mare decât cel de anul acesta, cum a fost în această sesiune (n. red. anul acesta a fost o generație mult mai numeroasă de elevii care au terminat clasa a VIII-a, față de 2021, fiind prima serie de elevi care a mers obligatoriu la clasa pregătitoare), trebuie gândit un plan de școlarizare mai mare. Planul de școlarizare anul acesta a fost deja întocmit când am ajuns eu în funcția de inspector general școlar”, a spus inspectorul.

Edupedu.ro a scris că nu au fost suficiente locuri disponibile în liceele din țară, inclusiv în Capitală, pentru că numărul elevilor aflați în clasa a VIII-a în luna aprilie anul acesta era de 172.822, potrivit datelor Ministerului Educației, însă cifra de școlarizare anunțată de ministrul Educației și aprobată prin Hotărâre de Guvern în luna mai, a fost de 168.316, din care 41.052 la școli profesionale.

Așadar, au fost alocate mai puține locuri față de numărul elevilor care erau în clasa a VIII-a. De altfel, din cauza întârzierii publicării cifrei de școlarizare, inspectoratele din țară au întârziat la rândul lor publicarea broșurilor de admitere cu locurile disponibile în licee și ultima media de anul trecut, documente după care părinții și elevii se orientează când aleg liceele.

Suplimentarea numărului de locuri la liceu în București a fost cerută prin intermediul a două petiții de către sute de părinți.

„În București sunt 19.144 de locuri în clasa a IX-a, la liceu și învățământ profesional, în școlile de stat, la care se adaugă 1.634 de locuri în unitățile de învățământ particulare. Asta în condițiile în care numărul de candidați înscriși este de 16.498 de copii din București, plus 2.500 – numărul estimat al elevilor care vor vrea să se înscrie în Capitală, din alte județe.

În total avem 18.998 de elevi care candidează pe 20.778 de locuri la liceu și în școlile profesionale, aici fiind luate în calcul și locurile pentru elevi romi (1.185), cele pentru elevii cu CES (405), cele pentru învățământul profesional (1.762) și special (240)”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro în 2022.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere liceu 2022. Procedura pentru completarea fișei de înscriere, alături de părinte și diriginte la școală / Fișa poate fi transmisă și prin e-mail, cu o declarație pe proprie răspundere – descarcă model

De luni, 4 iulie, vreme de o săptămână, absolvenții de gimnaziu trebuie să completeze împreună cu părinții lor fișele de înscriere la liceu cu opțiunile, în ordinea preferințelor. Fiecare liceu…
Vezi articolul

Ultima zi în care elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023 / Repartizarea pe locurile distinct alocate acestora se face pe 13 iulie

În zilele de 10 și 11 iulie, elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale (CES) pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023, conform calendarului oficial. Repartizarea…
Vezi articolul