Câștigătorii Premiilor Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt Olga Tokarczuk și Peter Handke

8.252 de vizualizări
Premiile Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt câștigate de Olga Tokarczuk (născută în Polonia) și Peter Handke (născut în Austria), a anunțat joi, 10 octombrie 2019, Comitetul Nobel de la Stockholm. Premiile sunt acordate pentru doi ani, după ce anul trecut decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituția care desemnează câștigătorii.

Olga Tokarczuk (57 de ani) a fost desemnată câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură 2018. Este cea de-a 15-a laureată a Nobelului pentru Literatură, din totalul de 116 câștigători. Născută în 1962 la Sulechów, în Polonia, Olga Tokarczuk locuiește și în prezent în Polonia. Prestigioasa distincție i-a fost acordată “pentru o imaginație narativă care cu pasiune enciclopedică reprezintă traversarea granițelor ca formă de viață”.

Foto: Facebook/ Olga Tokarczuk

Este cunoscută cititorilor români prin volumele “Călătoria oamenilor Cărţii” (1993),Străveacul şi alte vremi” (1996), “Rătăcitorii” (2007). A urmat studii de psihologie la Universitatea din Varşovia, iar din 1997 s-a dedicat scrisului, fiind unul dintre cei mai apreciaţi scriitori polonezi contemporani, cu o operă care acoperă genuri precum poezia, romanul, proza scurtă şi eseul, potrivit informațiilor publicate de Editura Art.

Note biobibliografice Olga Tokarczuk

Peter Handke (77 de ani), scriitor și dramaturg, este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2019. Născut în 1942 în Griffen, Austria, Peter Handke trăiește în Chaville, France. În motivația acordării premiului, Comitetul precizează următoarele: “pentru o operă influentă care, prin ingenuitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane“.

Foto: Facebook/ Peter Handke

Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este “Angoasa portarului în momentul loviturii de la 11 metri“, scrie RFI. Printre titlurile traduse în limba română și semnate de Handke se numără “Într-o noapte întunecată ies din casa mea liniștită“, “Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire“, “Don Juan (Povestit de el însuși)“.

Note biobibliografice Peter Handke
VIDEO Declarațiile membrilor Comitetului Nobel de la Stockholm:

Printre numele vehiculate până în momentul anunțului de către criticii literari și de casele de pariuri, cu cele mai mari șanse la Nobel au fost creditate scriitoarele Anne Carson, Maryse Condé, Margaret Atwood, Ludmila Uliţkaia, și autorii Mircea Cărtărescu, Can Xue, Haruki Murakami, Ngugi Wa Thiong’o.

În testamentul său, Alfred Nobel a încredinţat instituţiei suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an autorul unei opere literare “remarcabile, de inspiraţie idealistă”, scrie Agerpres. Nobelul pentru Literatură este cel mai bine recompensat premiu acordat de Academia Suedeză, fiind în valoare de 9 milioane de coroane suedeze – echivalentul a 830.000 de euro.

Fundaţia Nobel, cea care finanțează premiul, a decis ca la luarea deciziei pentru distincţiile din 2019 şi 2020 să participe “cinci experţi externi”, în speciali critici, editori şi scriitori. Propunerile sunt apoi discutate de toți membrii Academiei, înainte de a fi votate cu majoritate absolută.

În fiecare an, instituția primeşte în jur de 350 de propuneri scrise de candidaturi din partea unor foști laureaţi, academicieni, organizatori sau profesori din mediul literar şi lingvistic. Pentru a fi valabile, candidaturile trebuie reînnoite în fiecare an și trimise înainte de 1 februarie. Candidaţii trebuie să fie în viaţă şi, în principiu, să fi publicat în anul respectiv, notează agenția de presă citată.

Într-un documentar dedicat prestigioasei distincții, agenția de presă Agerpres notează că istoricul Nobelului pentru Literatură numără 114 câștigători, dintre care doar 14 femei. Prima femeie din istorie care a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură a fost suedeza Selma Lagerlof.

Filozoful francez Jean-Paul Sartre este singurul care a refuzat premiul din proprie inițiativă (în 1964); el a rămas pe lista laureaților, însă nu a încasat premiul în bani. În 1958, scriitorul de origine rusă Boris Pasternak a fost obligat de către conducerea Uniunii Sovietice să refuze premiul.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, faimos pentru poemul “If— ” sau povestirea “Cartea junglei”, și care avea 41 de ani când a primit distincţia, în 1907. Cea mai în vârstă laureată este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 2007, notează Agerpres.

Franța este țara cu cele mai multe premii

Franța ocupă primul loc în clasamentul pe țări, cu 15 laureați. Primul francez câștigător al Nobelului pentru Literatură este poetul Sully Prudhomme, în 1901.

Pe locul al doilea se clasează, la egalitate, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, cu 12 laureaţi fiecare.

De remarcat, însă, că cei mai mulți câștigători ai premiului Nobel pentru Literatură sunt:

  • scriitori de limbă engleză – 29
  • urmaţi de cei de limbă franceză – 14
  • de limbă germană – 13
  • de limbă spaniolă – 11

În total, laureații Nobelului pentru Literatură sunt reprezentanți ai 25 de limbi, arată agenția de presă, în istoricul creionat acestor premii.

Printre personalitățile premiate se află Anatole France (1921), Thomas Mann (1929), T.S. Eliot (1948), Albert Camus (1957), Pablo Neruda (1971), Gabriel García Márquez (1982), Harold Pinter (2005), Orhan Pamuk (2006), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008).

În 2009, Nobelul pentru Literatură i-a fost decernat scriitoarei germane de origine română Herta Muller, pentru densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care scriitoarea a descris plastic universul dezmoşteniţilor.

Romancierul peruvian Mario Vargas Llosa a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2010, Tomas Tranströmer este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2011, scriitorul chinez Mo Yan a primit premiul în 2012, în 2013 distincția i-a fost decernată scriitoarei canadiene Alice Munro, iar în 2014 scriitorului francez Patrick Modiano.

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015, iar în 2016 celebrul muzician american Bob Dylan a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru “crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordată în 2017 scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro.

Cazul Salman Rushdie

În numele “independenţei literaturii”, academicienii s-au abţinut de la a lua poziţie în 1989 în cazul scriitorului britanic Salman Rushdie, autorul “Versetelor satanice”, considerate blasfematoare la adresa religiei islamice, notează Agerpres. Forul a fost divizat între adepţii unei susţineri ferme a scriitorului şi garantarea neutralităţii instituţiei.

Trei dintre membrii Academiei Suedeze au părăsit forul, supărați de lipsa de atitudine a instituției. Au trecut aproape trei decenii înainte ca Academia să denunțe, în 2016, fatwa instituită împotriva lui Rushdie.

Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost decernat de şapte ori, în special în anii de război: 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, 1943.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul anunţă că acordă vouchere pentru calculatoare copiilor din familii fără posibilităţi, ca să sprijine învăţarea online “în această perioadă”. Dar bonurile de 200 de euro pot fi primite abia în toamnă

UPDATE Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, a revenit cu următoarea precizare, pentru Edupedu.ro: “sensul intenționat al afirmației mele a fost de a sprijini dezvoltarea învățământului online în condițiile în care…
Vezi articolul