Patronii din turism spun că NU au cerut amânarea începutului de an școlar acum, ci anul viitor: “Nu știm cine a sfătuit-o pe Dăncilă”

2.201 de vizualizări
Reprezentanții patronatelor din Turism au declarat pentru Edupedu.ro că nu i-au cerut premierului Viorica Dăncilă ca anul școlar 2019-2020 să înceapă cu o săptămână mai târziu. Au cerut, în schimb pentru anul viitor, dar nu își pot explica de ce premierul a cerut în ședința de Guvern din 31 iulie ca modificarea să fie făcută chiar de anul acesta, cu o lună înainte de începerea școlii.

Noi am cerut pentru anul viitor, dar nu ne-ar deranja dacă și anul acesta se opera, însă suntem conștienți că nu se pot face modificări cu trei săptămâni înainte. Noi am cerut pentru anul viitor să înceapă în jurul datei de 15 septembrie. Și vom cere să fim și noi chemați la discuții, să venim cu argumente. (…) De ce a cerut doamna Dăncilă nu mă întrebați că nu am de unde să știu cine a sfătuit-o”, a declarat pentru Edupedu.ro, Dragoș Răducanu, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Întrebat dacă au avut loc discuții la Guvern pentru modificarea de anul acesta, Răducanu a spus „nu știu, noi nu am avut astfel de discuții”. „Guvernul, la întâlnirea pe care a avut-o ministerul Educației, nu ne-a chemat și pe noi, a chemat o altă organizație, Federația Industriei Hoteliere. Ei nu au cerut nimic, ei reprezintă directorii, angajații lor, nu știau despre ce este vorba”.

Edupedu.ro a trimis o solicitare Guvernului privind această situație și vom publica răspunsul imediat ce îl primim.

Fuga de răspuns a miniștrilor

Decizia nu a fost luată nici până acum de către ministrul Interimar al Educației, Daniel Breaz. „Încă nu s-a luat o decizie, dar cu siguranță aceasta va fi cea mai bună pentru elevi, când se va decide”, a răspuns acesta pentru Edupedu.ro, în această dimineață.

În ceea ce-l privește pe ministrul Turismului, Bogdan Trif, întrebat miercuri într-o conferință de presă susținută la Constanța dacă s-a decis sau nu când începe școala, acesta a fugit de răspuns.

„Doamna premier a spus foarte clar că solicită o analiză ministerului astfel încât să se găsească cea mai bună soluție pentru turism, dar și pentru elevi. Este important să găsim această cale de mijloc în care să avantajăm ambele… ambele tabere, dacă putem să spunem așa. Este important să avem grijă și de elevii noștri, dar, totodată trebuie să protejăm și turismul, să-l dezvoltăm. Sunt convins că colegii or să ia cea mai bună decizie. În scurt timp, o să avem o analiză…”, a declarat Trif.

Discuții tensionate despre când începe școala

Luni dimineață a avut loc ședința Comisiei pentru Dialog Social, într-o atmosferă tensionată, au povestitreprezentanții elevilor și părinților pentru Edupedu.ro. În urma ședinței, s-a înaintat un aviz consultativ către ministrul interimar al Educației, în care se cere ca începutul anului școlar să rămână pe 9 septembrie. Însă, fiind vorba doar de un aviz consultativ, ministrul poate să nu țină seama de el.

Viorica Dăncilă a cerut modificarea datei în ședința de Guvern

Propunerea de modificare a datei la care începe anul școlar a fost făcută direct de premierul Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern din 31 iulie, către ministrul Educației de săptămâna trecută.

„Vă rog doamna ministru Ecaterina Andronescu să luați în calcul începerea anului școlar de la 16 septembrie, sunt convinsă că este încă o măsură așteptată de elevii din România”, au fost cuvintele premierului Viorica Dăncilă.

Între timp, Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcție, vineri, de către premier, după ce a declarat la un post de televiziune, că Alexandra Măceșanu, ultima victimă a criminalului din Carcal, nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie. Andronescu a spus că pe „vremea ei“ fetiţele erau educate de către părinţi să se nu urce cu străinii în maşină şi că atunci când purtau cheia la gât, copiii erau învăţaţi în cadrul familiei şi al şcolii să fie mult mai responsabili. „Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină”, fost cuvintele lui Andronescu.

Conducerea ministerului nu ar fi de acord cu modificarea datei

Potrivit unor surse din Ministerul Educației, nici conducerea instituției nu ar fi de acord cu modificarea, spunând că ar exista efecte negative asupra eficienței actului didactic.

Amintim că dubii cu privire la data începerii anului școlar au existat încă din momentul aprobării structurii anului școlar 2019-2020. Hotelierii de pe litoral i-au spus ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanței școlare de vară le va afecta afacerile și i-au cerut să facă demersuri pentru a fi prelungită vacanța mare, scria la începutul lunii mai Agerpres.

Citește și:

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

Ministrul Educației nu mai este de acord cu el însuși și cu măsura propusă în urmă cu 9 luni, când a introdus bursele sociale și pentru liceenii din mediul rural…
Vezi articolul

Un stetoscop electronic care poate asculta de la distanță ce se întâmplă în corpul uman, dezvoltat de cercetătorii portughezi. Medicii au fost nevoiţi să renunţe la instrumentul tradițional din cauza măsurilor de protecție faţă de pacienţii cu noul coronavirus

O tehnologie care permite ascultarea de la distanță a organismului uman, cum ar fi ascultarea plămânilor în cazul bolnavilor de coronavirus, a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Coimba…
Vezi articolul