Subiectele date miercuri la Evaluarea Națională de la finalul clasei a II-a au avut un text suport din „Povestea anotimpurilor” după Maria Dorina Pașca, conform documentelor primite de elevi la test, consultate de Edupedu.ro. Pe baza textului suport, elevii au avut mai multe întrebări, la care puteau răspunde în 45 de minute, potrivit metodologiei.
UPDATE ora 15: Ministerul Educației a publicat subiectele pe care le-au avut de rezolvat candidații.
Spre deosebire de anii trecuți, testarea nu a mai fost pe două numere.
Textul primit a fost următorul:
„Erau odată un împărat, pe nume Anul, și o împărăteasă, pe nume Ziua, care aveau patru fete-anotimpuri. Prima născută a fost Primăvara. Atunci, pământul s-a acoperit cu raze de soare, iar ghioceii au scos capul din fulare. Când a apărut Vara, pământul s-a îmbrăcat în spice de grâu, iar soarele și-a prins cercei de cireșe la urechi. Toamna s-a născut atunci când livezile s-au umplut de fructe. Sora cea mică, Iarna, și-a urmat surorile, albă ca zăpada.
Împăratul a dat fiecărei fete câte trei luni, de care să aibă grijă. Primăvara le-a primit pe Martie, Aprilie și Mai, iar Vara pe Iunie, Iulie și August.
Toamna avea grijă de Septembrie, Octombrie și Noiembrie, iar Iarna de Decembrie, Ianuarie și Februarie.”
Întrebările la care au avut de formulat răspunsuri pot fi văzute în capturile de mai jos:
Rezultatele elevilor, potrivit metodologiei
Din acest an școlar, rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi sub formă de punctaje în loc de coduri. La solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog.
Art. 28. — „(1) Rezultatele individuale obținute la EN-2025 nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog. Rezultatele sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin:
a) elaborarea planurilor individualizate de învățare;
b) informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.
(2) Rezultatele individuale la EN-2025 cuprinse în fișele de evaluare sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic și de către colectivul de catedră din fiecare unitate școlară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învățare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/ orientare care cuprinde informații diagnostice și prognostice în vederea orientării și optimizării învățării.”
Cea care a decis introducerea notelor la Evaluarea Națională de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, în loc de rezultate pe coduri, similare celor folosite de testările internaționale de tip PISA, a fost Ligia Deca, precedenta ministră a Educației, care a scos și limba străină de la evaluarea de la clasa a VI-a.
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a II-a:
- Limbă și comunicare — scris — Limba română — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — Limba maternă — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba română — 14 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba maternă — 14 mai 2025
- Matematică și Explorarea mediului — 15 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 16 mai 2025
1 comment
deja la clasa a doua sunt familiarizați cu personificarea ?!
întreb și eu , nu dați cu parul ..