BREAKING Victor Ponta a pierdut la Înalta Curte procesul împotriva Ministerului Educației: plagiatul este definitiv / Monica Anisie: În sfârșit, se face dreptate!

16.642 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Calin
Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației. Ponta contestase ordinul emis de ministrul Mircea Dumitru prin care acesta îi retrăgea, în 2016, titlul de doctor. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de ministrul Educației, Monica Anisie, care a declarat: “În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”.

“Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant PONTA VICTOR VIOREL, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iulie 2020” – se arată în minuta instanței.

Informația a fost publicată inițial de jurnalista Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook. Surse din cadrul Ministerului Educației au confirmat pentru Edupedu.ro informația, precizând că soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) este definitivă și irevocabilă. “Din punct de vedere procedural, în acest moment plagiatul este irevocabil”, au precizat sursele Edupedu.ro.

Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat “voi pune în aplicare decizia ICCJ“.

Întrebată dacă va semna ordinul pentru retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta, Monica Anisie a răspuns: “Bineînțeles, dacă aceasta va fi soluția pe care ICCJ a dat-o“.

Aceasta a precizat că decizia Înaltei Curți nu a ajuns încă la Ministerul Educației și nu s-a publicat nici pe portalul instanțelor.

În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați“, a declarat Anisie, pentru Edupedu.ro.

Informații de background

Amintim că afacerea de plagiat a fostului premier Victor Ponta este cel mai mare scandal de corupție intelectuală din istoria României.

Plagiatul din teza de doctorat a premierului în funcție la acea vreme a fost dezvăluit în 2012 de Revista Nature, care a scris că Victor Ponta este acuzat ca a plagiat în lucrarea de doctorat publicată în 2003. “Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă (“whistle-blower” in original – N.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba romana a lui Ponta constă în texte duplicate“, se arata în articolul din Nature, citat atunci de HotNews.ro.

Plagiatul a fost confirmat apoi de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție întârită în baza legii educației aplicate de Daniel Funeriu. Ponta a desființat, însă, forul, chiar în ziua în care acesta a anunțat verdictul.

Într-o conferință susținută în ziua în care Nature a dezvăluit plagiatul, Victor Ponta l-a acuzat pe fostul ministru Daniel Funeriu că ar fi sursa informațiilor referitoare la plagiatul său. Nature “este revista la care dă interviuri domnul Funeriu”, a declarat Ponta (sursa).

Ponta este primul premier în cazul căruia două instituții ale statului au declarat verdict de plagiat în teza de doctorat (CNATDCU și Universitatea din București), iar un alt consiliu din subordinea Ministerului Educației, Consiliul Național de Etică a cărui componență fusese modificată de guvernul Ponta, îl albise. Ponta a desființat prin reorganizare primul for care a declarat plagiatul (CNATDCU).

Îndrumătorul științific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003, când Ponta a susținut teza, era premier și președintele PSD.

Foto: INQUAM Photos / George Calin

Citește și:

 


7 comments
 1. M-as bucura daca d-na ministru ar exemplifica prin propria-i lucrare de licenta un exemplu concret de originalitate si creativitate in conceperea lucrarii.

 2. SI care ar fi “”pedeapsa” Faptul ca ramane fara doctorat , este fassss… A incercat , a tinut cat a tinut asta este . Pedeapsa , ca sa fie restul descurajati ,,,care ar fi ????Ca ar trebui sa fie si o pedeapsa REALA nu de poveste ..in poveste ..cred eu ..ca un m,uritor de rand ce ma aflu

 3. eu cred ca ar trebui infiintata o comisie speciala care sa verifice originalitatea lucrarilor de doctorat dar si de licenta a tuturor celor aflati in functii de conducere de la cel mai inalt nivel (presedinte)sipana la ultimul om care care a sustinut un astfel de examen.Surprizele ar fi uriase!

  1. Asta vorbeste? Asta nu e in stare sa vorbeasca bine romaneste. Au grija sa faca misto de altii, dar nu se vad pe ei: politruci agramati si plini de sine. Dac-o zgaltai tare pe Anisie se pierde, o si vad baiguind ca “deci nimeni nu a spus asa ceva”.

 4. Sunt multe alte nume sonore de magistrați, politicieni etc care au obținut doctorate în condiții nu foarte diferite de Victor Ponta. Unii aflați chiar în prima linie a luptei împotriva corupției (!).
  Sa speram ca și acolo va fi aceeași determinare în dovedirea plagiatelor respective și retragerea titlurilor de doctor.
  Dar nu cred.
  Și ce mai spune acum Distinsul Istoric Ioan-Aurel Pop, aflat momentan chiar în fruntea CNATDCU, având în vedere poziția domniei sale fata de plagiatul lui Ponta ???!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă: Cererile sindicatelor din Educație „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față” / „Eu mă apropii de sfârșitul mandatului, nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în afară de propunerile făcute de Guvern sindicatelor din Educație și care ar fi fost deja transpuse în proiecte de acte normative, celelalte cereri…
Vezi articolul

Profesorii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai bună universitate din România, se solidarizează cu profesorii din preuniversitar și ies la protest în Piața Unirii, marți la prânz

Sindicatul Sind UBB al profesorilor din cea mai bună universitate din țară Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca se solidarizează cu angajații din învățământul preuniversitar, aflați în a doua săptămână…
Vezi articolul

Noaptea Muzeelor 2022. Activități pregătite în aproape 170 de muzee și obiective culturale din toată țara, sâmbătă noapte, 14 mai / Recomandările pentru vizitatori din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Cea de a 18-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel naţional. Aceasta propune publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi…
Vezi articolul