Bursele profesionale pentru 132 de elevi de la Liceul Tehnologic din Motru, de acum 4 ani școlari, sunt încă neplătite. Inspectoratul școlar Gorj anunță că a dat de mai multe ori bani școlii, dar directorii refuză să-i acorde pentru că elevii nu ar fi depus cereri în termen

1.631 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Elevii de la Liceul Tehnologic din Motru, județul Gorj, nu au primit bursele profesionale din anul școlar 2020-2021 nici până în prezent, unii dintre ei deja fiind absolvenți ai liceului. Vina pentru neplată ar fi a lor, pentru că nu au depus cererile pentru bani în termenul legal, acuză directorii care s-au succedat la conducerea liceului, potrivit unui răspuns al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj pentru Edupedu.ro.

Mai exact, sunt 132 de elevi și foști elevi pentru care cei 150.000 de lei nu au ajuns la ei nici cu mai puțin de o lună înainte de începerea anului școlar 2024-2025. Elevii care erau clasa a IX-a în anul școlar 2020-2021, când au fost privați de bursa profesională, au terminat în acest an cele trei clase de liceu profesional sau urmează să termine în 2025 în funcție de specializare.

  • Cronologia burselor pentru cei 132 de elevi de la Liceul Tehnologic Motru (denumit în trecut Colegiul Tehnic), pe larg mai jos în articol.

Inspectoratul școlar Gorj a transmis la solicitarea Edupedu.ro că instituția „a efectuat, de mai multe ori, transferul sumelor aferente acestor burse profesionale în conturile unității de învățământ menționate”.

Inspectoratul a precizat că „în toată această perioadă, directorii acestei instituții au refuzat să facă plata sumelor aferente, motivul invocat fiind lipsa cererilor elevilor în termenul prevăzut de legislația în vigoare. În acest moment, există procese pe rolul instanței, unitatea de învățământ fiind chemată în judecată de către mai mulți elevi”.

Bursa profesională pentru elevii din Motru este cea prevăzută de Hotărârea de Guvern (HG) 951/2017. HG prevedea, la articolul 4, alin. 1, că „bursa profesională se acordă pe bază de cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor”.

(2) Cererea de acordare a bursei profesionale se înregistrează pentru fiecare an școlar, în perioada 15-25 septembrie, la unitatea de învățământ la care elevul este înscris.(

3) În situația înmatriculării după începerea anului școlar, cererea se înregistrează în maximum 5 zile de la înmatriculare, iar dreptul de a beneficia de bursa profesională se aplică începând cu luna următoare datei la care elevul a fost înmatriculat”.

Mai mulți elevi / foști elevi din Motru au dus cazul în instanță și se judecă cu Liceul Tehnologic Motru pentru bursele profesionale. Majoritatea elevilor în cauză a terminat cursurile la Liceul Tehnologic Motru, dar acest lucru nu înseamnă că nu vor primi banii restanți dacă se dovedește că trebuie să îi primească, acordarea lor fiind un drept legal al acestora.

  • Cronologie. Bursele elevilor sunt neplătite din anul școlar 2020-2021. Neregulile au ieșit la iveală în toamna anului 2023, când Edupedu.ro a scris despre faptul că banii pentru bursele profesionale pentru 132 de elevi ar fi fost deturnați de directoarea Colegiului Tehnic Motru, Adela Rușet, după cum se arăta într-un memoriu trimis către Ligia Deca, ministrul Educației.
  • Adela Rușeț a negat acuzațiile aduse în memoriul redactat de reprezentantul legal al Primăriei Municipiului Motru, membru în Consiliul de Administrație al unității de învățământ. Potrivit directoarei, în anul școlar în care elevii nu au primit banii pentru bursele profesionale, acesta nu a mai ocupat funcția de conducere a unității de învățământ, deoarece și-a dat demisia pe data de 2 octombrie 2020.
  • Ea însă a revenit la conducerea acum Liceului Tehnologic Motru în anul 2022, dar bursele tot nu au fost plătite pentru elevi. Într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Educației din martie 2021 se arată că bursele profesionale trebuie acordate elevilor, iar directoarea Rușeț este una dintre persoanele responsabile pentru neacordarea acestora. Una dintre măsuri a fost cercetarea disciplinară a acesteia.

Și Primăria Municipiului Motru a reacționat recent și a transmis într-un comunicat publicat pe Facebook, în urma mai multor solicitări de a plăti bursele elevilor, că banii sunt acordați de școală prin inspectoratul școlar, și că nu primăria plătește bursele profesionale în cauză:

«Bursa profesională» este o subvenționare de către stat a costurilor elevilor învățământului profesional și nu este atribuția Instituției Primăriei, așa cum este percepută public, ci o obligație a Liceului Tehnologic Motru, Inspectoratului Școlar Județean Gorj și Ministerului Educației. Astfel că, nealocarea acestui ajutor social celor 132 de elevi de către Liceul Tehnologic Motru în anul școlar 2020-2021 aparține exclusiv instituțiilor statului menționate mai sus”, a transmis primăria orașului din județul Gorj.

Instituția a adăugat: „«Bursa profesională» este fundamentată de H.G. 951/28.12.2017 publicată în M.O. nr. 24 din 10 ianuarie 2018, privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional. În textul acestei hotărâri sunt precizate obligațiile care revin Liceului Tehnologic Motru, iar in rapoartele întocmite de echipele Ministerului Educației sunt formulate măsuri pentru sancționarea directorilor unității școlare”.

Citește și:
14 noiembrie 2023 – UPDATE Peste 130 de elevi de la Colegiul Tehnic din Motru nu și-ar fi primit bursa profesională pentru un întreg an școlar. Banii ar fi fost deturnați de directoare – memoriu adresat Ligiei Deca / Directoarea neagă acuzațiile
Directoarea acuzată că ar fi deturnat banii de bursă profesională pentru 132 de elevi a fost cercetată disciplinar, în 2021 – raport al Corpului de Control al Ministerului Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Licitația pentru cele 70 de milioane de teste-Covid de salivă se lansează joi, 14 octombrie. Președinta Oficiului Național de Achiziții, Cornelia Nagy: Estimez că licitația se va finaliza în aproximativ două săptămâni

Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) lansează joi, 14 octombrie, licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, care urmează să fie folosite în unitățile…
Vezi articolul

Ministerul Educației încalcă legea Educației: Peste 20 de acte normative ar fi trebuit să intre în vigoare, printre care și ordinul privind aprobarea profilului absolventului de care sunt legate noile planuri-cadru pentru liceu

Printre cele peste 20 de acte normative pe care Ministerul Educației întârzie să le finalizeze care pun în aplicare prevederi din legea Educației intrată în vigoare în septembrie 2023 se…
Vezi articolul

Theodor Georgescu, filolog: Limba latină ar trebui reintrodusă ca probă opțională de Bacalaureat pentru elevii de la uman / Cum poate fi, de exemplu, economia mai relevantă decât limba latină pentru specializarea de filologie?

Reintroducerea limbii latine ca probă opțională la examenul de Bacalaureat ar trebui să fie prevăzută în actualele proiecte ale legilor educației, susține Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Facultății de limbi…
Vezi articolul

Vlad Mixich: Dacă epidemia evoluează în ritmul actual, o prognoză a INSP estimează că, la finalul lunii august, 80% din paturile de la Terapie Intensivă pentru COVID-19 din România vor fi ocupate de pacienți în stare gravă

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, afirmă că, potrivit unei prognoze realizate de Institutul Național de Sănătate Punlică, dacă…
Vezi articolul