Calendarul echivalării studiilor de licență pentru profesori, avizat în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educației – surse

4.962 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Calendarul echivalării studiilor de licență pentru profesori, pe baza ECTS/SECT (Sistemul european de credite transferabile -n.red), a fost avizat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre echivalarea învăţământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.

Legea Educației Naționale stabilește la art. 149 alin. (3) următoarele: „Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, Ministerul Educației și Cercetării poate echivala printr-o metodologie specifică, pe baza ECTS/SECT, învățământul universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licență, potrivit legii.”

Până pe 9 martie, cadrele didactice depun dosarele la inspectoratul şcolar. Tot atunci are loc și înregistrarea lor. Lista cu profesorii care îndeplinesc sau nu condiţiile de echivalare, cu precizarea motivului neîndeplinirii condiţiilor de echivalare şi, după caz, a termenului de completare a dosarului, va fi publicată până pe 10 martie 2023.

Profesorii care nu au dosarele complete vor avea la dispoziție să aducă documentele necesare echivalării până pe 16 martie. Conform proiectului, listele finale vor fi afișate până pe 16 martie.

Transmiterea la Ministerul Educaţiei a situaţiei statistice centralizate finale a cadrelor didactice care au solicitat echivalarea şi care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de Metodologie în vederea echivalării, pe specializările pentru care se solicită echivalarea, se face până la data de 17 martie 2023.

Până pe 31 martie au loc următoarele:

  • centralizarea la nivelul Ministerului Educaţiei a situaţiilor statistice transmise de inspectoratele şcolare;
  • stabilirea instituţiilor de învăţământ superior care asigură formarea iniţială şi continuă a personalului didactic pentru aplicarea procedurii de echivalare;
  • informarea de către Ministerul Educaţiei a instituţiilor de învăţământ desemnate şi comunicarea către inspectoratele şcolare a instituţiilor de învăţământ desemnate;

Dosarele complete, pe specializări, sunt transmise, până pe 7 aprilie, către instituţiile de învăţământ superior stabilite de Ministerul Educaţiei, pentru evaluare, echivalare şi eliberarea atestatelor de echivalare.

În perioada aprilie-iulie 2023 are loc evaluarea dosarelor la nivelul structurilor universitare stabilite de Ministerul Educaţiei pentru evaluare, echivalare şi eliberarea atestatelor de echivalare.

Până la 31 august 2023 se eliberează atestatele de echivalare valabile pentru a ocupa de funcţii didactice de profesor în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, profesional, liceal clasele a IX-a şi a X-a, în palatele şi cluburile copiilor şi elevilor, precum si a funcţiei didactice de profesor de instruire practică în învăţământul preuniversitar.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anchetă la o școală din județul Dolj, după ce elevii au primit la Limba Română subiectele pentru școlile în maghiară: „Vor fi sancţionate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen” – Șeful Inspectoratului Școlar Dolj

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj face anchetă la Şcoala Gimnazială din comuna Predeşti, după ce elevii care au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naţionale au primit…
Vezi articolul
Dana Lica

INTERVIU Dana Lica, profesor de informatică și director al Centrului de Excelență Prahova: Dacă ținem elevii în bănci și noi, profesorii, stăm la tablă, atunci educația lor nu va fi completă. Trebuie să înțelegem că suntem piese de puzzle care le completează formarea în fiecare an școlar

Elevul trebuie împuternicit la ore și să i se acorde putere de a crea, de a vedea un rezultat al muncii lui, iar pentru a performa îi este necesar sprijin…
Vezi articolul