Camera de detenție, introdusă în școli prin Statutul Elevului, „e fix opusul a ceea ce am propus noi” / „Noi nu am fost de acord cu aceasta” – vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor

3.412 vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Camera de detenție în școli, așa cum este introdusă prin Statutul Elevului, conform unui anunț făcut miercuri de Ministerul Educației, „ e fix opusul a ceea ce am propus noi”, a spus, citată de Știrile Pro TV, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Rafaela Barac-Bologa. 

Propunerea noastră a fost [ca această cameră] să nu existe. Totuși, a fost implementată”, a spus ea pentru sursa citată. Declarația vine după ce, miercuri, Ministerul a inclus această măsură printr-o serie de prevederi din Statutul Elevului și Regulamentul de funcționare și organizare a școlilor (ROFUIP), prezentate pe Facebook în condițiile trimiterii celor două documente spre publicare în Monitorul Oficial.

Rafaela Barac-Bologa (CNE) – declarația integrală:

  • „Camera de detenție, de exemplu: noi nu am fost de acord cu aceasta, Propunerea noastră a fost să nu existe. Totuși a fost implementată. Și este un alt minus, pentru că nu există control asupra elevului și, din nou, când știi că poți să mergi la școală și să lipsești de la o oră fără să se pună absență, doar pentru că te-ai comportat neadecvat, e fix opusul a ceea ce am propus noi”.

În informarea sa de miercuri, Ministerul Educației preciza că în Statutul Elevului, trimis spre publicare în Monitorul Oficial, a fost inclusă o prevedere potrivit căreia „în cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu”. Ministerul a listat o serie de condiții și a menționat că „fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”.

Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie.

Citește și:
Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. Este absolut ilegal.
    O masura care indica doar cat de bolnav este intreg sistemul de educatie.
    Cea mai grava problema sunt cadrele didactice nu elevii.
    Ce invatamant este acela care in 2024 propune infiintarea ” camerelor de detentie ”?
    Dupa publicarea rezultatelor testelor Pisa de anul viitor poate se vor infiinta camere de reflectie pentru cadrele didactice.

  2. Ca orice masura noua luata in societatea romaneasca si aceasta intentie de normalizare a activitatii in scoala nu este lipsita de caterinca specifica, amplificata de mass-media, bucuroasa ca au picat subiecte noi. Cum vad eu problema:
    – unii asa zisi “elevi” actuali sunt la ani lumina de liceenii lui Banica& Co din punct de vedere al comportamentului in clasa. As putea spune ca sunt la limita legalitatii. Nu cred ca e nevoie sa va aduc aminte filmuletele video cu activitatile elevilor in spatele profesoarei, puse in circulatie pe net. Unii o fac din teribilism, altii deja au porniri care se vor finaliza cu viitoare dosare penale. Cred ca prin aceasta masura scoala le ofera posibiltatea de a se linisti, de a medita putin, de reacomodare cu ideea ca scoala e facuta ca sa ne invete carte, nu sa ne lansam ca delicventi.
    Dar profesorii ?? Ei bine, majoritatea vin la clasa sa-si faca ora, asa cum o au pregatita in caiet, nu vin sa faca stand up comedy sau tot ce gasiti la capitolul entertainment. Profesoarele nu sunt dresoare de pantere, cu furca in mana si pistolul in chiloti ! Sa fim seriosi, pana si americanii au ajuns la concluzia ca personajul Louanne (Michelle Pfeiffer) din filmul “Minti periculoase” trebuie sa aiba pregatire de “retired US marine” iar multi elevi de la noi nu difera decat prin culoarea pielii de specimenele din clasa Louanne-i.
    Cel mai simplu si eficient procedeaza scolile care se debaraseaza rapid de astfel de elevi dar ei devin problema sociala.

  3. în camera de detenție trebuie pus un psiholog ci nu un cadru didactic. pt ca psihologul tre sa vb cu copiii

    1. Da, da, mai ales dacă merg acolo bătăușii școlii. Când ăia mai trag o țigară sau deschid o bere, psihologul/consilierul școlar le mai spune pereților niște lucruri.

  4. Ca să vedeți și voi cum e de partea cealaltă, unde am fost noi când am făcut propuneri către minister iar ministerul s-a șters cu ele în trei litere.

    Cam aia e senzația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zece ONG-uri fac apel la PNL să ”condamne imediat”  cea mai recentă campanie de discreditare a Emiliei Șercan, care i-a acuzat de plagiat pe liberalii Sorin Câmpeanu, Lucian Bode și Nicolae Ciucă

La an de la declanșarea campaniei de hărțuire împotriva jurnalistei Emilia Șercan, 10 organizații internaționale și locale, care apără libertatea presei, fac un nou apel public, în sprijinul jurnalistei, către…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii: “Evaluările privind performanța ministrului pot fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal”

Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de Edupedu.ro în conferința de presă susținută vineri, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții…
Vezi articolul

DOCUMENT Tarifele de autorizare, acreditare și evaluare externă periodică aplicate de ARACIP, agenția din subordinea Ministerului Educației, au crescut cu 68%, de luna aceasta. Taxele sunt aceleași pentru școlile de stat și private

Noile tarife practicate de agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele din România, ARACIP, valabile de la 1 ianuarie a.c., sunt cu 68,5% mai mari decât cele valabile până…
Vezi articolul