Când începe școala în Europa: 13 state, pe 1 septembrie și alte 6 în august

6.407 vizualizări
Evoluția costului mediu cu un copil la școală
Evoluția costului mediu cu un copil la școală SURSA: pixabay.com
În 13 state din Europa școala începe în prima zi lucrătoare a lunii septembrie, potrivit raportului Eurydice 2019. În alte 6 state anul școlar începe pentru elevi chiar mai devreme, în luna august. România face parte dintr-un grup de 5 state în care școala a început anul acesta în a doua săptămână din luna septembrie. Datele vin în contextul în care Consiliul Național al Elevilor a cerut ca structura anului școlar să fie fixă, iar anul școlar să înceapă pe 1 septembrie pentru elevi.

Ţările în care elevii încep școala pe 1 septembrie, sau in prima zi lucrătoare a lunii septembrie sunt următoarele (datele sunt valabile pentru acest an școlar, dar rapoartele consultate de Edupedu.ro, din anii trecuți, arată că acestea sunt relativ constante, singurele modificări fiind în funcție de zilele lucrătoare sau de eventuale sărbători – data de 2 septembrie 2019 a fost într-o zi de luni):

 1. Belgia 2 septembrie-30 iunie
 2. Cehia 2 septembrie-30 iunie
 3. Franţa 2 septembrie-4 iulie
 4. Estonia 2 septembrie-31 august
 5. Letonia 2 septembrie-29 mai
 6. Lituania 2 septembrie- iunie
 7. Ungaria 2 septembrie-15 iunie
 8. Austria 2 septembrie-3 iulie
 9. Polonia 2 septembrie-26 iunie
 10. Slovenia 2 septembrie-24 iunie
 11. Slovacia 2 septembrie-30 iunie
 12. Marea Britanie 2 septembrie-20 iulie
 13. Irlanda 2 septembrie-30 iunie

Există un grup de alte șase state europene în care elevii încep cursurile încă din luna august. Acestea sunt următoarele:

 1. Germania 1 august-31 iulie
 2. Danemarca 7-14 august-26 iunie
 3. Finlanda 7-13 august-29-30 mai
 4. Islanda 20 august-10 iunie
 5. Olanda 25 aug-4-18 iulie
 6. Suedia 30 aug-15 iunie

La începutul lunii septembrie, în prima săptămână din această lună, începe anul școlar pentru elevi din trei țări:

 1. Spania 4 septembrie-16 iunie
 2. Italia 5 septembrie-6 iunie
 3. Cipru 6 septembrie-17 iunie

În România, anul școlar a început anul acesta pe data de 9 septembrie, în a doua săptămână din lună.

 1. Croatia 9 sept – 17 iunie
 2. Romania 9 sept-12 iunie

Alături de țara noastră, au mai început școala în a doua săptămână din septembrie și elevii din:

 1. Portugalia 10-13 septembrie-4-19 iunie
 2. Grecia 11 septembrie-15 iunie
 3. Bulgaria 16 septembrie-30 iunie
 4. Luxemburg 16 septembrie-15 iulie

Țara în care școala începe cel mai târziu, dintre cele analizate, este Malta, unde cursurile se desfășoară între 25 septembrie și 26 iunie anul următor.

În România școala începea în mod tradițional pe 15 septembrie, dar în ultimii ani această dată a fluctuat în funcție de deciziile miniștrilor.

FOTO: pixabay.com


3 comments
 1. Ca de obicei , mergem pe copierea practicilor din alte tari! Inteleg dorinta de implicare a elevilor in decizii privind activitatea din scoli, ce spun “expertii” din Institutul( Centrul!) National de Cercetare in Stiintele Educatiei? Chiar nu cred ca acest gen de modificari ar determina o imbunatatire substantiala a situatiei din invatamantul romanesc. Este doar o schimbare de forma, nu si de substanta. Mai trebuie vazuta incarcarea materiei la fiecare disciplina, dotarea scolii, selectarea cadrelor didactice, modul in care se face selectie elevilor pentru promovarea la fiecare nivel de studii etc. Si, nu in ultimul rand, mentalitatea principalilor actori care populeaza scolile si ale parintilor.

  1. 1.DATA.Este un ilogism a pretinde un ciclu de incadrare dupa o oarecare traditie. Cei dintr-un leat trebuie sa fie recognoscibili dupa anul nasterii, deci scoala TREB-UIE sa inceapa la 03 ianuarie, or avand distributie rationala a materiei si pauzelor fie se in-tinde pe 3 luni cursuri si o luna vacante ( deci 3 trimestre ), fie pe 2 luni cursuri si o luna vacante ( deci 4 patrare ),despre admiteri, examene fiind de dez-batut la domeniul SELECTII ( care este sensul tezei vs absolvire? care este sensul bac-ului vs. mediile anuale? care este sensul ex.admitere vs.repetentia primului an?) .2.IMPLICARI.Cea mai marunta functie ante-, elementara , ori preparativ- sco-lara/profes./univ. este de stricta calificare profesional-aptitudinala de ( prin,fata de, pentru ) care, parintele nu poate fi vinovat, responsabilizat, implicat colabora-borator de niciun fel ( conf.nerestrictiei constitutionale de a fi analfabet),institutia scolara fiind platita pt. serviciu complet( inclusiv pt.detect.+perfect.aptitudinala.

 2. Cea mai buna structura a anului scolar pentru Romania : 15 septembrie – 15 iunie !
  Elevi care sa ceara inceperea scolii mai devreme ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ingineria este singurul domeniu de studii superioare de licență cu scădere constantă și semnificativă a numărului de studenți în ultimul deceniu, iar sănătatea – singurul cu o creștere notabilă / Spor important pentru Științele educației – Raport

Domeniul fundamental „Inginerie, prelucrare și construcții” este singurul care, în ultimul deceniu, a înregistrat o scădere notabilă a numărului de studenți la nivel de licență, în universitățile românești, potrivit „Raportului…
Vezi articolul