Care va fi statutul biologiei în liceu în condițiile în care sportul și religia au mai multe ore pe săptămână? O asociație de profil atrage atenția că elevii au nevoie de gândirea critică dezvoltată de biologie, atitudinile pro-știință și împotriva sfaturilor „după ureche”

8.404 vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Ministerului Educației i se solicită menținerea Biologiei în planurile-cadru de învățământ liceal la specializarea „Matematică-Informatică” cu același număr de ore ca în prezent: „câte 2 ore/săptămână la clasele a IX-a și a X-a și câte 1 oră/săptămână la clasele a XI-a și a XII-a, la un număr egal cu cel de la Chimie”. Propunerea vine din partea Asociației Atitudinea Civică Iancu Mariana (AACIM), care a transmis un memoriu oficial în acest sens, obținut de Edupedu.ro.

Reprezentanții asociației susțin că „statutul disciplinei Biologie este afectat, în forma actuală a planurilor-cadru de învățământ la liceu propuse de minister”, iar reducerea numărului de ore ar fi „contrară practicilor internaționale și ale Uniunii Europene în domeniul curriculumului pentru științe, contrară unor nevoi tot mai evidente ale societății românești și ale oricărei societăți moderne bazate pe dezvoltare durabilă”.

Asociația subliniază faptul că „Biologia este disciplină fundamentală la concursul de admitere” pentru Facultatea de Medicină și Farmacie, iar în contextul testărilor PISA, „evaluarea competențelor de biologie corelate interdisciplinar este esențială”. Memoriul atrage atenția asupra reducerii numărului de ore la această disciplină: „planurile-cadru de învățământ aflate în consultare publică au un număr de ore în clasele a IX-a și a X-a la Biologie redus la jumătate față de cel actual în uz, respectiv doar 1 oră pe săptămână TC la specializarea «Matematică-Informatică»”.

În document se arată că, prin comparație cu alte discipline din aceeași arie curriculară, Biologia este defavorizată: „În cadrul acestui plan, la clasele de real, specializarea «Matematică-Informatică», Chimia beneficiază de o alocare orară de două ore pe săptămână pentru clasele a IX-a și a X-a și de o oră pe săptămână pentru clasele a XI-a și a XII-a. În contrast, Biologia are doar o oră pe săptămână în clasele IX-X, TC, o oră pe săptămână în clasa a XI-a, CS, fiind complet absentă din orarul clasei a XII-a”.

  • Asociația întreabă: „Ce conferă caracter de superioritate disciplinei Chimie față de Biologie, astfel încât la chimie, numărul total de ore să fie dublu față de cel alocat biologiei? Sau ce conferă caracter de superioritate Sportului și Religiei față de Biologie, care este importanța formării elevilor la Sport, la Religie pentru viitorul profesional al elevilor, pentru admiterea lor în facultăți, pentru educația lor complexă și completă, pentru evaluarea lor prin testele PISA, care plasează România pe un loc în clasamentul pe țări sau pentru participarea lor la olimpiadele internaționale?”.
 IXXXIXIITOTALORE CICLU LICEAL
TCCSTCCSTCCSTCCS
Chimie1111116
Biologie1113
Sport11114
Religie11114
Sursa: Memoriu AACIM

Memoriul mai susține că „Biologia este disciplină fundamentală pentru educația pentru sănătate”, iar România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la „decese din cauze prevenibile și tratabile și la finalul clasamentului în ceea ce privește prevenția”. În acest context, asociația consideră că reducerea numărului de ore la Biologie ar fi o greșeală: „Diverse statistici arată poziții fruntașe ale țării noastre în creșterea numărului de cazuri de TBC, cancer, boli cardiovasculare, sarcini nedorite și mai ales la vârste fragede, minore, creșterea alarmantă a consumului de droguri în rândul tinerilor”.

Asociația subliniază și importanța Biologiei în formarea gândirii critice: „Pandemia de COVID-19, diverse alte evenimente sociale recente au oferit o imagine a acestei stări de fapt care vulnerabilizează individul și societatea prin ridicarea la rang de autoritate a opiniilor diverșilor influenceri și vedete în spațiul public în defavoarea informațiilor oferite de specialiști, de oamenii de știință, ale căror sfaturi sunt puse la îndoială”.

„Astfel de influențe pot fi contracarate doar printr-o educație științifică riguroasă realizată în școală, vârsta mai adecvată pentru a fundamenta gândirea critică, atitudinile pro-știință, atitudinile împotriva sfaturilor «după ureche», fără fundament științific, atitudini anti-leacuri de vraci, se pot obține la 17 – 18 ani, adică tocmai în clasele a XI-a și a XII-a, vitregite în noua formă a Planurilor-cadru de obligativitatea studierii Biologiei, pentru a putea fi înțeleasă corespunzător dezvoltarea științelor biologice, revoluția științifică biologică prin ingineria genetică, imunogenetică, biologie moleculară, biotehnologii etc. În mod greșit, se atribuie uneori formarea gândirii critice numai disciplinelor de profil uman, mai ales social”, mai scrie în document.

„Învățarea prin descoperire și învățarea prin problematizare a legilor Biologiei fundamentează formarea gândirii critice și a respectului față de mediul înconjurător, fiind un demers mult mai eficient în formarea competențelor de bază în științe, dar și mult mai mare consumator de timp, ceea ce impune păstrarea numărului de ore de biologie/săptămână din planurile-cadru actuale de învățământ în planurile-cadru finale ale Ministerului Educației și Cercetării”, se continuă în memoriu.

În finalul documentului, A.A.C.I.M. solicită Ministerului Educației să restabilească numărul de ore la Biologie astfel încât să fie cel puțin echivalent cu cel de la Chimie și să alinieze planurile-cadru la „standardele educaționale europene, internaționale, subliniind angajamentul nostru față de o educație științifică echilibrată și profundă”.

Iar asociația pune și o întrebare: „Oare asta v-ați propus, stimate domnule ministru Daniel David, când ați venit la Ministerul Educației și Cercetării? Să dați afară din liceele României profesorii de biologie, superior pregătiți, și să aduceți preoți din biserici care să predea Religia sau antrenori din cluburi să predea Sportul? Preoții trebuie să-și facă datoria în biserică, acolo fiind menirea lor fundamentală, iar antrenorii să formeze campioni, sportivi de performanță!”.

DOCUMENT DESCARCĂ Memoriul AACIM referitor la biologie în planurile-cadru de liceu 2025:

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Reducerea studiului Biologiei în liceu ar fi o eroare strategică, potrivit unui memoriu al cadrelor didactice din județul Timiș trimis ministrului Daniel David: Majoritatea țărilor europene au 2-4 ore pe săptămână în curriculumul liceal, dar în România propunerile de reformă riscă să o transforme într-o disciplină opțională sau chiar să o elimine complet
Elevă către ministrul Educației: Orice elev are nevoie să înțeleagă un buletin de analize, e nevoie de o oră de Biologie măcar, în trunchiul comun, pentru toate clasele / Daniel David: În clasa a IX-a și a X-a nu poți învăța aceste lucruri? Programele pe care le avem acum nu rămân

13 comments
  1. Nu ne mirăm, în democrație se predă teoria creaționistă și nu cea evoluționistă a lui Darwin. Duhul otrăvit al “revoluției” române ne-a aruncat în Evul Mediu. Crede și nu cerceta !

    1. În democrație se analizează ambele teorii. Și s-a dovedit științific, printre altele, ca cimpanzeii nu pot acumula cunoștințe mai mult decât un copil de 5 ani. Dacă nu era revoluția, eram tot în comunism. Dar mai sunt țări comuniste, de exemplu China, Coreea de Nord etc. Te poți muta acolo dacă nu îți place democrația, nu este nevoie să locuiești aici, pentru ca democrația nu forțează pe nimeni, așa cum forța blestematul de comunism oamenii. Iar dictonul “crede și nu cerceta” l-au inventat…chiar comunistii. El nu se regăsește în Sfânta Scriptură.

  2. Cred că ar trebui să rămână în Trunchiul comun doar Religie și limbă slavonă,Ed. fizică,Limba geto- dacă și Limba tracă iar restul materiilor să fie trecute la Arii curriculare opționale cu plaje orare la alegere ! Pe zi să fie maxim 5 ore !
    Așa ne putem întoarce în timp prin secolul XIX ! Așa se vor reduce mult bolile psihice. E important crezul și apa sfințită (cf.Ligia)!
    Dacă oamenii sunt prea școliți sunt greu de controlat,nu mai ascultă,nu mai sunt așa de creduli ,se revoltă și au pretenții privind nivelul de trai, respect,salarii ca în vest, creșe, grădinițe,scoli moderne și costisitoare iar Religia îi aduce pe calea cea bună! Așa devine,,România educată,,
    Trăiască cei ce se ,,blochează în faza de proiect,, adică p…… care iau decizii pentru copiii altora !

  3. Este foarte adevărat. Ca profesor de biologie în liceu constat ca elevii și chiar părinții lor nu au cunoștințe elementare despre alcătuirea și funcțiile realizate ca organele și sistemele corpului uman. Ajung sa creadă tot felul de povesti când vine vorba de bolile care-i afectează. Dacă merg la medic nu înțeleg ce problema au și așteaptă soluții miraculoase. vezi puzderia de cabinete private toate bazate pe imagistica. Apoi farmaciile la tot pasul. Biologia este greu de aparat noi suntem interesați de religie și sport și suntem ignoranți.

  4. Ce ne facem? Toate materiile sunt importante, la ce renunțăm? Eu propun că elevul să stea 8 ore la școală sa fie toată lumea mulțumită.

  5. Fiți atent la exprimare, fiindcă ați făcut o cacofonie (”jalnică ca”!). Unele discipline sunt mai sus decât altele și în documente internaționale, ale unor organizații mondiale, inclusiv europene (vedeți ce cere Uniunea Europeană, concentrarea pregătirii tinerilor pe STEM, adică pe Științe, Tehnologii, Inginerie și Matematică).

  6. asociația asta e jalnică ca exprimare. nu merită nimic. sa pui disciplina ta mai sus ca altele…horror.

  7. Ce urât că asociația încheie memoriul cu un atac la adresa religiei și a sportului. Nu așa se face o demonstrație pertinentă. Ei trebuiau doar să sublinieze importanța predării biologiei, fără să atace alte discipline. Acest aspect subliniază cu adevărat caracterul și nivelul de pregătire al celor care au redactat memoriul – un nivel care lasă de dorit. Trist.

    1. Religia ar trebui făcută la biserică, cu atâta indoctrinare religioasă forțată la școală ne mirăm că suntem codașii lumii la transplantul de organe. Lăsați copiii să învețe la școală ce ține de școală și lăsați-i să decidă singuri momentul și calea religioasă pe care vor să o aleagă.

      1. Exact asta spun și comuniștii. Dar slavă Domnului ca suntem democrați. Îndoctrinare religioasă forțată nu există, pentru ca elevul optează dacă dorește să frecventeze orele de religie sau nu. Iar disciplina religie, în tot ansamblul ei, ține de școală.

    2. Nu este vorba in memoriu de niciun atac al asociației, în 9 pagini fiind argumente pertinente pentru menținerea orelor de biologie în planul-cadru, inclusiv cele de importanță internațională. Dacă citiți cu atenție și fără rea voință, veți înțelege că este vorba în fapt de atacul Ministerului Educației la adresa unor discipline de învățământ, cum este și Biologia, pe care vrea să o elimine, contrar tendințelor internaționale (în Marea Britanie se fac 4/5 ore de biologie pe săptămână).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT

Elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză (ONLE), etapa județeană, și vor să participe și la OLAV – Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, pot face…
Vezi articolul

Nouă echipe de liceeni din șase județe și din București au câștigat premii totale de peste 5.000 de euro în finala Early Innovators Business Plan Competition, cea mai mare competiție națională de antreprenoriat susținută de BCR Școala de Business (P)

Cu peste 300 de echipe înscrise dintre care peste 200 au trimis planuri de afaceri și 21 de echipe finaliste (10% din totalul planurilor de afaceri valide supuse evaluării), competiția…
Vezi articolul

Subiectele și baremele de notare la Concursul Național „Pedagogia Matematicii” 2025 – etapa județeană, pentru elevii care se pregătesc să devină educatori și învățători – descarcă

Subiectele și baremele de notare la Concursul Național „Pedagogia Matematicii” (CNPM) 2025 – etapa județeană, pentru elevii de liceu care se pregătesc să devină educatori și învățători, au fost publicate…
Vezi articolul