Cartea de (pe) 10: “De veghe în lanul de secară”, recenzia unui elev de clasa a XI-a – Ștefan Lefter

13.500 de vizualizări
Foto: design propriu
Continuăm noua serie dedicată pasionaților de carte, literă și lectură: Cartea de (pe) 10. În fiecare lună, pe data de 10, Ștefan Lefter prezintă cartea lunii, într-o scurtă recenzie care va acoperi esența propunerii. Vă invităm să citiți recomandarea începutului de toamnă – “De veghe în lanul de secară”, volum scris de J. D. Salinger.

Publicată în anul 1951, “De veghe în lanul de secară” a fost și este o carte controversată (eu nu cred că ar avea de ce și nici nu îmi bat capul pentru că mă aflu printre cei care o agrează- veți vedea mai jos ce și cum) – autorul a avut câteva probleme la publicare: comportamentul personajului principal era prematur, iar limbajul lui Salinger prea colorat.

Succesul mare dobândit de-a lungul ultimelor decade se datorează faptului că “De veghe în lanul de secară” ilustrează măcinări care ne privesc doar atunci când înaintăm în vârstă, atunci când ne maturizăm. Încât trece (de la… la…) și i se conferă un aer modernist prin temele și metodele de povestire tradiționale, putem spune că depășește cu mult timpul în care a fost scrisă.

Exmatriculat din a patra școală, Holden Caulfield, protagonistul cărții noastre este un băiat leneș, cu lehamite față de viață. Profanitățile întâlnite în text exprimă cel mai bine starea sa psihică frustrată și, de la modul de viață al părinților săi, profesorii lui falși și până la colegul de cameră care flirtează bolnăvicios cu fete, nimeni nu e scutit în a da de ea. Sătul de „șmecheriile” maturității, Holden se îndreaptă spre New York în semn de revoltă (personală, exterioară…? 😊)

Cartea ne spune despre întâlnirile lui cu femei cochete de vârstă mijlocie, femei din bordeluri, călugărițe, șoferi impredictibili de taxi, alcool și droguri. Călătoria lui Holden de autodescoperire devine o viață lipsită de cumpăt și înțelepciune, dar Phoebe, sora lui, îi este nădejde în drumul drept al recuperării. Holden ne povestește toate acestea ca un flashback. Perspectivele subiective, știm, nu sunt mereu creditabile, ba chiar deloc. Dar faptele, gândurile, ne fac să credem că Holden e un suflet bătrân, într-un corp de adolescent. O perspectivă pe care eu o adopt; e un ciclu subiectiv de relatare care se complace și întărește propria idee.

Dilema adolescentină despre cum funcționează viața, sentimente de înstrăinare și lupta împotriva lumii artificiale, ipocrite, din jurul lui, totul este descris meticulos în „De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger. Limbajul direct, poate ofensiv, adaugă mai mult puternicelor emoții ale protagonistului.

Cele mai multe cărți sunt scrise ca să fie plăcute, enjoyable. Simt că povestea a fost scrisă ca să fie mai mult provocatoare (de gânduri, de psihologie, de instinct) decât să fie citită din plăcere. Scopul ei de bază este să pună lumea într-o altă perspectivă pentru cititor, sau să sprijine opinia acestuia, dacă e similară celei a lui Holden. 😊 Oricine trece sau a trecut prin faze de detașare, alienare, va rezona cu această carte ușor. Oricine se găsește mulțumit de lumea în care trăim, nu va potența cartea dacă nu e deschis opiniilor mai puțin plăcute, ale persoanelor care văd lumea dintr-un punct de vedere nu atât de admirabil. E cea mai bună explicație pe care o pot oferi, în sensul în care unora le place și altora nu.

Controversa cărții acesteia, zic eu, s-ar rezolva prin înțelegerea mesajului. Iară mesajul ei (sau cel puțin cel pe care îl nuanțez eu) este că cinismul conservă mai mult adevăr decât optimismul. Ei bine, ideea aceasta de pornire și cheful vostru de citit vă va ajuta cu siguranță să continuați analiza singuri. Cum vi s-a părut vouă?

Cărți care îi seamănă într-o măsură sau alta ar putea fi, pentru voi:
  • “Portretul unui artist în tinerețe”, de James Joyce;
  • “O pace separată”, de John Knowles;
  • “Împăratul muștelor”, de William Golding.
Citate:

„Mereu spun «Încântat de cunoștință» unor persoane pe care nu sunt deloc bucuros să le cunosc. Dar dacă vrei să supraviețuiești, trebuie, totuși, să spui lucrurile astea.”

„Cam tot ce știu e că mi-e dor de cei de care v-am povestit. Nu spuneți nimănui nimic, niciodată. Dacă o faceți, o să înceapă să vă fie dor de toți.”

„Printre alte lucruri, o să îți dai seama că nu ești prima persoană care a fost vreodată nesigură sau speriată de comportamentul uman. Nu ești sub nicio formă singurul care trece prin acele situații. O mulțime de oameni au fost în egală măsură tulburați din punct de vedere moral și spiritual cum ești tu acum. Din fericire, unii dețin recorduri ale acestor stări.”

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect susținut de Adservio

Transformarea digitală a unui oraș prin Educație. Platforma Adservio în Buzău, prima comunitate locală care a investit în digitalizarea tuturor școlilor și grădinițelor prin conectarea lor în timp real la părinți, elevi și profesori

Primul oraș mare din România cu toate școlile digitalizate este Buzău. Și nu de anul acesta, ci încă din 2017. Comunitatea a luat atunci o decizie care avea să-și dovedească…
Vezi articolul

Studenții, despre bugetul educației: PSD și ALDE și-au încălcat promisiunile din campania electorală și au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești

Studenții avertizează PSD și ALDE că au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești, “în comparație cu promisiunile realizate în campania electorală” de către “cele două partide care exercită actul de…
Vezi articolul

Evaluările elevilor, inclusiv cele făcute de profesori, la clasă, vor fi standardizate pe o platformă a Ministerului Educației / Va putea fi monitorizată evoluția elevului și generat un plan individualizat de învățare – proiect

A fost pus în consultare publică proiectul prin care evaluările elevilor vor fi standardizate pentru toate clasele și incluse în platforma online a Ministerului Educației, în baza Metodologiei – cadru de…
Vezi articolul