Casa de la școală, program inedit pentru copiii cu dizabilități de la o școală specială din Oradea: Au învățat să împăturească haine, să încheie nasturi. Pentru asta, toți profesorii am donat articole textile, majoritatea care au rămas mici de la copiii noștri, spune profesoara Carmen Ilisie

238 de vizualizări
Elevii sortează haine / Foto: Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea
La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, elevii vor învăța abilități pentru o viață independentă, să se îmbrace, să așeze masa, să facă curățenie, să încheie nasturi sau să-și spele haine, în cadrul unui proiect inedit, Casa de la școală, potrivit ebihoreanul.ro

Directoarea adjunctă profesoara Carmen Ilisie, directoarea Teodora Pantazi și profesoara Paula Balint au plănuit amenajarea unei garsoniere chiar în școală, cu hol, sufragerie, dormitor și spălătorie, în cadrul căreia elevii să învețe pas cu pas treburile gospodărești și au obținut 19.000 lei din donațiile mai multor firme partenere ale Fundației Comunitare Oradea, conform sursei citate. 

Ca primă etapă a proiectului, în luna martie profesorii au amenajat în fiecare clasă o zonă specifică, denumită „Casa din clasă”, cu un dulap în care elevii au instrumentele de lucru: cutia pentru curățenie, una cu obiecte de îmbrăcăminte și alta cu produsele de igienă personală, unde se află cele necesare activităților casnice. 

La atelierul „Obiecte-vestimentare – abilități practice”, copiii au învățat să sorteze hainele în funcție de anotimp, să le împăturească și să încheie nasturii bluzelor. „Pentru asta, toți profesorii am donat tot felul de articole textile, majoritatea care au rămas mici de la copiii noștri”, a declarat Carmen Ilisie, pentru ebihoreanul.

Despre atelierul Spălătoria, directoarea Teodora Pantazi spune că „mulți dintre ei nu pot să vorbească, se exprimă mult prin simțul tactil și adoră bulele de săpun. Sunt fericiți”. 

„Unii elevi, care provin din medii defavorizate, nici măcar nu știu să spele hainele, ci doar le aruncă atunci când se murdăresc”, a declarat Carmen Ilisie, pentru ebihoreanul.ro. 

  • La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea ajung zilnic 150 de preșcolari și elevi până în clasa a X-a cu diferite deficiențe, de la cei cu dizabilități intelectuale ușoare, care se pot descurca singuri în societate, până la cei cu dizabilități profunde, care de cele mai multe ori au probleme neuromotorii și de limbaj, astfel că sunt dependenți de cei din jur, conform sursei citate. 

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Modificări la Rezidențiat 2023: Ministerul Sănătății se răzgândește și revine la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta a aprobat pentru prima dată pragul de 65%

Pragul de răspunsuri corecte la examenul de rezidențiat care permite intrarea în stagiul de rezidențiat revine la 60% pentru sesiunea din acest an, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul

BREAKING Tăiere de 80 milioane de lei de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară – proiect / Cea mai mare sumă retrasă, de 300 de milioane de lei, este de la proiectele PNRR, adică „reforma România educată”

Ministerul Educației pierde 80 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor. O reducere de 300 de milioane de lei are loc…
Vezi articolul

Premiul Nobel pentru Pace 2023, acordat activistei Narges Mohammadi, pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran. A fost condamnată la 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici, de către regimul din Iran și este încă în închisoare

Comitetul Norvegian pentru Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace 2023 activistei Narges Mohammadi pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și…
Vezi articolul