Catinca Nistor a fost propusă spre revocare din funcția de director al Institutului Cultural Român Londra, anunță șeful ICR

5.158 de vizualizări
Catinca Maria Nistor, șefa ICR Londra / Foto: Captură video
Catinca Nistor a fost propusă spre revocare din funcția de director al ICR Londra, a confirmat, pentru G4Media, președintele Institutul Cultural Român, Liviu Jicman. Amintim că șefa Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor, a cântat într-un spectacol găzduit de ICR cu ocazia zilei de 1 Martie, interpretând melodia ”Mociriță cu trifoi”. În cadrul evenimentului, violonistul invitat a interpretat o piesă grecească, despre care inițial s-a vehiculat că ar fi fost o manea.
  • Catinca Nistor a intrat în atenția presei încă de la audierea din comisia de specialitate (Comisia comună de cultură și media și politică externă) pentru postul de conducere al ICR Londra, atunci când a declarat că este absolventă a London School of Economics. În replică, la solicitarea EduPedu.ro, prestigioasa instituție de învățământ superior din Marea Britanie susține că actrița română nu figurează în evidențele sale. „Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE”, au răspuns reprezentanții universității. 

Șeful Institutului cultural, Liviu Jicman a confirmat pentru G4Media.ro că a propus revocarea Catincăi Nistor din funcția de șef al ICR Londra. Conform legii, Parlamentul ia decizia finală, cu avizul comun al Comisiei pentru cultură și media și al Comisie pentru politică externă ale Senatului.

Anunțul vine în contextul în care șefa Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor, a cântat într-un spectacol găzduit de ICR cu ocazia zilei de 1 Martie. Ea a interpretat melodia ”Mociriță cu trifoi” în cadrul evenimentului dedicat românilor din diaspora, la început de primăvară.

Inițial, în spațiul public s-a vehiculat că violonistul prezent la eveniment ar fi cântat o manea. Sorin Ciociu, de la Radio Punct – Radioul Românilor din Marea Britanie, susține că în concertul prezentat de Institutul Cultural Român din Londra, în 1 martie, nu s-a cântat maneaua ”De ce mă minți”, lansată de Liviu Guță, ci originalul ei, ”Ah Kardoula Mou” o piesă grecească din perioada interbelică.

Inițial, informația propunerii de revocare a fost publicată pe Facebook de deputatul USR Iulian Bulai:

  • ”În sfârșit: la presiunea USR și a societății civile, președintele ICR a semnat revocarea Catincăi Nistor din funcția de director la ICR Londra. Trebuie să acționeze mai departe: să transparentizeze deciziile instituției, să revoce și celelalte numiri dezastruoase și apoi să își dea și el demisia: a ruinat o instituție. ICR poate avea un viitor mai bun, dacă va fi condus de către profesioniști”.

Bulai împreună cu senatorul USR Remus Negoi au depus, cu două zile înainte de propunerea revocării, o coroană de flori la Institutul Cultural Român, ”pentru a marca decesul simbolic al diplomației culturale românești”, conform comunicatului transmis marți.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții și elevii vor avea reducerile și gratuitățile prevăzute de legile educației din 3 septembrie, dar după mecanismul din normele de aplicare vechi, până la intrarea în vigoare a noilor norme, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Noile facilități pentru elevi și studenți la transportul cu trenul, prevăzute în noile legi ale educației, vor intra în vigoare pe 3 septembrie, când intră în vigoare actele normative, dar…
Vezi articolul

Candidații nevoiți să își rescrie lucrarea la examen „în situații obiective” pot primi timp de lucru suplimentar de o oră la decizia comisiei, prevede metodologia de organizare a Bacalaureatului 2024 / Dispozitivele IoT sunt interzise

Candidații de la examenul de Bacalaureat 2024 care sunt nevoiți să își rescrie lucrarea la examen din motive care nu țin de ei, precum erori ale comisiei de examen din…
Vezi articolul

Surse: Directorii școlilor pot primi amendă între 1.000 și 5.000 de lei dacă bursele elevilor nu sunt acordate din vina lor, inclusiv la sesizarea elevilor – proiectul Legii învățământului, varianta Ligia Deca

Directorii de școli și licee vor putea primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei dacă nu alocă bursele către beneficiari, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar în varianta ministrului…
Vezi articolul