Ce și cum să le spui copiilor despre coronavirus

2.250 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
Noul coronavirus a apărut într-un oraș din China, numit Wuhan, în decembrie anul trecut și de atunci a îmbolnăvit peste 80.000 de oameni din 39 de țări, potrivit OMS. A ajuns și în România pe 26 februarie 2020. A ridicat și ridică încă o mulțime de întrebări: Cât va dura focarul? Poate fi oprit? Oamenii de știință vor găsi un tratament, un vaccin? Aceste întrebări nu au încă răspunsuri clare, ceea ce face dificilă misiunea oricui încearcă să explice sau să găsească explicații. Această incertitudine, la rândul său, de multe ori vine și din felul în care autoritățile se comportă, demarând greu campanii de informare a publicului, în loc să asigure din timp resurse de informare de încredere, reale și pe înțelesul tuturor. Asta îi face pe mulți părinți să aibă emoții, pe care de multe ori le transmit mai departe, sau să ezite când se gândesc la ce ar trebui să le spună copiilor lor. Am adunat câteva explicații pe care psihologi, profesori, pedagogi sau medici le oferă părinților, pentru ca aceștia să le poată spune copiilor, pe platforme precum Organizația Mondială a Sănătății, Revista Time sau NBC News.

Ori de câte ori despre o epidemie, cum este cea declanșată de răspândirea coronavirusului, ajunge să vorbească toată lumea, fie în casă, fie la televizor și pe internet, fie la școală, este ușor pentru copii (și pentru adulți) să perceapă doar cele mai înspăimântătoare dintre informații și să devină agitați, speriați chiar sau să intre în panică.

Molly Gardner, psiholog pediatru la Spitalul Național pentru Copii din Ohio, SUA, are câteva sfaturi simple: rămâi informat, păstrează perspectiva și fii sincer, scriu cei de la Revista Time.

„Emoțiile copiilor se hrănesc din emoțiile părinților”, spune Gardner. Din acest motiv, este important ca adulții să rămână informați, la curent cu noutățile, astfel încât să poată răspunde la întrebările copiilor în măsura în care pot face asta, dar să evite să cadă într-o stare de panică sau anxietate privind coronavirusul.

„A fi informat și a fi neliniștit sunt două lucruri diferite”, adaugă Gardner.

Părinții ar trebui, de asemenea, să își adapteze abordarea în funcție de vârsta copilului, stilul de procesare a informațiilor și expunerea la știrile despre virus, spune Ellen Braaten, co-director în cadrul Spitalului General din Massachusetts. „Trebuie să-ți cunoști copilul”, spune ea. „Dacă îi dai mai multe informații îl ajută să facă față sau dacă îi dai mai multe informații îl faci să fie mai speriat?”

Adolescenții, care probabil au fost expuși la informații despre coronavirus online sau la școală, pot fi provocați la o discuție deschisă, sinceră, spune Braaten. Ea sugerează întrebări precum  ce părere au despre situația aceasta a răspândirii coronavirusului, dacă sunt îngrijorați de ceva anume, și apoi părintele poate să îi spună informațiile esențiale despre acest coronavirus.

Pentru copiii mai mici, Braaten sugerează să ascultați mai mult decât să vorbiți. „Aflați despre ce îi face să se teamă și despre ce știu ei deja”, spune ea. Încercați să răspundeți la orice întrebări pe care le au, chiar dacă aceste întrebări pot fi incomode.

„Este în regulă să folosiți cuvinte precum mort/morți și moarte”, spune Gardner. „Cu cât evităm mai mult subiectul și cu cât vorbim mai puțin la obiect cu copiii, cu atât i-am putea deruta și ar putea deveni confuzi”.

Poate fi util să îi spunem la ce să se aștepte, să îi creăm și o perspectivă, explicând că este puțin probabil ca ei sau apropiații lor să se îmbolnăvească, dar că dacă se întâmplă, cel mai probabil va fi precum  gripă sau o răceală obișnuită. Dacă există deschidere și din partea unui specialist, ar fi util să vorbiți și cu medicul, formând astfel un comportament sănătos despre cum să te informezi de la o sursă credibilă.

Poate fi liniștitor să explicați că medicii din toată lumea caută acum soluții pentru a găsi un vaccin și un tratament pentru acest coronavirus, spune Brateen. Bineînțeles, cel mai puternic lucru pe care-l puteți face este să le amintiți copiilor lucrurile care depind de ei, în lupta împotriva coronavirusului. Cum ar fi spălatul pe mâini și acoperirea cu cotul a nasului și gurii când strănută și tușesc pentru a evita răspândirea eventualilor viruși de tot felul.

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății explică grafic în clipul de mai jos, în mai puțin de 5 minute, care sunt aspectele esențiale (unele dintre ele pot fi explicate și copiilor de gimnaziu/liceu), despre coronavirus și COVID 19.


Explicații tehnice pentru copii:

Un coronavirus este un virus comun care poate provoca boli ale organelor prin care respirăm.

Ce sunt virușii? Virusii sunt germeni care pot îmbolnăvi oamenii și animalele. Virusii provoacă răceli, varicelă, rujeolă, gripă, boala gură-mână-picior și multe alte boli. Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot infecta tractul respirator și pot provoca simptome precum nas înfundat, tuse, dureri în gât și febră.

Șapte coronavirusuri pot infecta omul, inclusiv virusurile care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS). Alte coronavirusuri pot infecta animale precum pisicile, câinii, maimuțele și rozătoarele.

Aproape toată lumea se infectează cu un coronavirus la un moment dat. De obicei, simptomele sunt ușoare și durează doar câteva zile. În cazuri rare, o infecție cu coronavirus poate duce la o problemă mai gravă precum pneumonia sau MERS, o infecție severă a tractului respirator care nu a fost găsită în afara Peninsulei Arabice. SARS este, de asemenea, grav, dar nu a mai fost niciun caz din 2004.

La sfârșitul anului 2019, un nou tip de coronavirus numit COVID-19 a început să îmbolnăvească oamenii din China. Acest virus provine de la animale și printr-o modificare, s-a transmis la oameni, cel mai probabil într-o piață în care se vindeau fructe de mare și animale vii. Acesta provoacă febră, tuse și probleme de respirație. Poate fi mai grav la unii oameni, mai ales dacă au o afecțiune dinainte și sunt deja bolnavi.

Medicii cred că aceste coronavirusuri se răspândesc de la o persoană la alta prin aer prin strănut sau tuse sau prin contact strâns, cum ar fi strângerea mâinilor, îmbrățișări. Infecțiile cu coronavirus sunt cele mai frecvente toamna și iarna.

Tratamentul pentru majoritatea infecțiilor cu coronavirus implică ameliorarea simptomelor până când infecția trece. Infecțiile mai grave pot avea nevoie de tratament într-un spital.

Dacă ești profesor, poți găsi aici informații importante despre cum să le explici elevilor ce este noul coronavirus și un exemplu de lecție.

FOTO:Image by Pexels from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern / Jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan / Reforma guvernanței sistemului amânată aproape 2 ani

Mai multe reforme din capitolul PNRR „România educată” au fost „corectate” de Ministerul Educației, conform unui document transmis de Guvern, vineri, la Comisia Europeană, obținut de G4Media.ro și Economedia.ro, consultat…
Vezi articolul