Cercetătorii britanici avertizează posibilitatea unui un al doilea val şi mai mare dacă se redeschid complet școlile, fără nicio strategie

264 de vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

Marea Britanie se așteaptă ca în iarnă să vină un al doilea val de COVID-19 de două ori mai mare decât primul. Asta în cazul în care se redeschid şcolile fără un sistem mai eficient de testare şi identificare a persoanelor infectate și a contacților acestora, conform unui studiu publicat marţi în revista The Lancet Child and Adolescent Health, de oameni de știință de la University College London şi London School of Hygiene and Tropical Medicine, transmite Agerpres.

Cercetătorii au elaborat un grafic al impactului pe care l-ar putea avea asupra răspândirii virusului redeschiderea şcolilor, cu program normal sau redus, pentru a permite revenirea la lucru a părinţilor.

Ei spun că un al doilea val poate fi prevenit dacă sunt descoperiţi şi testaţi 75% dintre cei cu simptome şi sunt identificate 68% dintre persoanele care au avut contact cu aceștia sau dacă sunt depistaţi 87% dintre cei cu simptome şi sunt testați 40% din contacții lor.

„Totuşi, prevedem că, dacă nu se atinge un nivel suficient de extins de testare-identificare-izolare, redeschiderea şcolilor, combinată cu redeschiderea aferentă a societăţii, în toate scenariile, ar putea induce un al doilea val de COVID-19”, se arată în studiu.

Cercetătorii adaugă că graficul lor „sugerează că redeschiderea completă a şcolilor în septembrie 2020 fără o strategie eficientă de testare-identificare-izolare ar duce la creşterea ratei de reproducere peste 1 şi la un al doilea val de infecţii cu punctul culminant în decembrie 2020 şi de 2-2,3 ori mai mare decât primul val”.

Autoarea principală a studiului, Jasmina Panovska-Griffiths, expertă în modelare matematică la University College London, a mai explicat că sistemul de testare şi identificare din Anglia folosit acum depistează doar circa 50% din persoanele care au avut contact cu cei testaţi pozitiv la COVID-19. Ea a dat asigurări, însă, că scenariul cel mai prost poate fi încă evitat, dacă sunt diagnosticaţi suficient de mulţi dintre cei cu simptome, iar persoanele care au avut contact cu aceștia sunt depistate şi izolate.

În Marea Britanie, şcolile s-au închis în martie, primind doar copii ai angajaţilor din sectoarele-cheie, iar în iunie au fost redeschise pentru un număr redus de elevi.

Guvernul britanic a anunțat că până la începutul lui septembrie toţi elevii se vor întoarce la şcoală, premierul Boris Johnson spunând că este vorba de o prioritate naţională.


1 comment
  1. E clar că o să fie jale.Toata lumea știe că cei mici ,adolescenții chiar și adulții nu ascultă.Nu ora să stea cu măștile,nu or să păstreze distanța.Parintii vor să scape de ei dar…nu cred că vrem sa ajungem prin spitale.Si asta in cea mai buna situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Cercetarea și educația, incluse printre zonele de acțiune ale Global Gateway, strategia de 300 de miliarde de euro propusă de UE ca alternativă la inițiativa chineză “O centură, un drum”

Educația și cercetarea sunt două dintre domeniile-cheie de dezvoltare la nivel internațional urmărite de “Global Gateway” (Portal Global), noua strategie propusă de UE, prin Comisia Europeană, drept alternativă la inițiativa…
Vezi articolul

Andra Berceanu, FEPAL, reacție la menținerea admiterii la liceu prin examen în proiectul legii Deca: Dacă vi se părea mult ca timp și bani să compensați școala la nivel de limba română, matematică, o limbă străină, acum vor fi de compensat la nivel de examen cu miză mare și alte discipline: fizică, chimie, biologie, informatică

„Rezultatele școlare depind în mare parte de fenomenul meditațiilor”, scrie Andra Berceanu, directorul executiv al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), într-o reacție la conferința de presă și cele două…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Agronomie: Am primit vineri solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, urmează să o analizăm in integrum, să decidă de la nivelul școlii doctorale și o comisie de specialiști

Solicitarea făcută de Sorin Cîmpeanu pentru analizarea tezei sale de doctorat a ajuns vineri la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, a declarat rectorul interimar Răzvan…
Vezi articolul

Ministrul Sebastian Burduja: Faci cercetare fundamentală și cercetezi lucruri pe care omenirea le-a inventat acum 10.000 de ani? Nu e în regulă. Faci însă cercetare de avangardă, care are însă și un transfer tehnologic în piață? Iată exemple pe care trebuie să le încurajăm

Obiectivele cercetărilor care merită să fie sprijinite în România și numărul mare de institute de profil, care formează un sistem foarte fragmentat, criticat de Comisia Europeană, au fost invocate de…
Vezi articolul