Cîmpeanu: Am decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru România Educată

3.682 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministerul Educației a decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului România Educată, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta susține că hotărârea de guvern nu va mai fi prezentată în ședința viitoare de guvern, așa cum anunțase vineri. Decizia vine după ce peste 150 de organizații au solicitat ca proiectul de act normativ să fie dezbătut în mod real.

”Luând în considerare solicitările venite atât din partea societății civile, cât și din partea unor alți factori implicați în procesul de dezbatere publică, Ministerul Educației a decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului România Educată”, a spus Cîmpeanu.

Prelungirea termenului de dezbatere va fi făcută ”cu cel puțin o săptămână”, a mai spus ministrul în declarația pentru Edupedu.ro.

„Programul de implementare a proiectului România Educată supus dezbaterii publice conține obiective strategice și măsurile aferente. Obiectivele strategice sunt cele rezultate pe parcursul întregii perioade de consultare în cadrul proiectului România Educată, proiect care a făcut obiectul celei mai largi consultări publice, la care au participat și cei care doresc în mod justificat să formuleze acum propuneri asupra acestui proiect de hotărâre de guvern.

În proiectul de Hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică, la art. 6, citez din memorie, se menționează că acest program de implementare va putea fi completat cu orice alte măsuri care vor reieși din consultarea publică.

Setul de acțiuni concrete, indicatorii de rezultat, termenele de realizare și responsabilitățile aferente, obiectivele specifice pe niveluri de educație sau zone de intervenție, precum și pentru obiectivele strategice transversale corespondente domeniilor identificate în România Educată va trebui să rezulte tocmai în urma procesului de consultare cu societatea civilă, cu partenerii sociali, reprezentanți ai elevilor, studenților si părinților, mediului socio-economic, organizațiilor nonguvernamentale etc.”, a mai declarat ministrul Educației.

Reacția ministrului vine după ce peste 150 de ONG-uri au cerut public să fie dezbătut în mod real proiectul de hotărâre de guvernul pentru aprobarea Programului de Implementare “România Educată”.

Semnatarii solicitării menționează și contextul intervenției lor: “deși încă în consultare, Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului de Implementare a Proiectului România Educată este în proces de avizare la Consiliul Economic și Social, existând, conform declarației publice a ministrului Sorin Câmpeanu, intenția de a fi aprobat marți, 14 septembrie 2021 în ședința de Guvern”. (n. red. Guvernul nu a anunțat încă data ședinței de guvern, iar pentru 14 septembrie nu apare nicio ședință pe site-ul oficial)

În opinia organizațiilor semnatare ale solicitării de dezbatere publică ce a fost expediată Ministerului Educației luni, 13 septembrie 2021, Proiectul ”România Educată” conține o enumerare de obiective și măsuri strategice prea generale, fără indicatori de rezultat clar definiți și fără definirea responsabililor preciși pentru fiecare măsură în parte, ceea ce conduce la o listă de măsuri de tip ”listă de dorințe”, cu grad de operaționalizare scăzut. 

De asemenea, documentul supus consultării publice nu conține informații privind calendarul de implementare și bugetul necesar, aceste detalii fiind oportun a fi făcute publice.

Reamintim că adoptarea în Guvern a acestui act normativ era programată pentru 10 septembrie, iar proiectul de HG fusese pus în consultare, formal, pe 9 septembrie. Ministerul Educației nu a solicitat din timp avizul CES, Consiliul Economic și Social, pentru acest act, iar asta a împiedicat adoptarea, după cum a spus ministrul Cîmpeanu.

Proiectul de HG poate fi descărcat de aici:


1 comment
  1. Se vorbește mult și prost. Multe cuvinte fără a transmite ceva concret. Cam asta este România lor educată. Luni la unul din copiii mei a venit în clasă un coleg nou de la altă școală. Toată ziua de ieri acest copil a ținut morțiș să le spună prof de la clasă că la fosta lui școală profesorii le spuneau subiectele de la lucrări și că i se pare normal ca și actualii lui prof. să facă la fel. Asta înseamnă România Educată????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ligia Deca și Klaus Iohannis participă la festivitatea de deschidere a noului anul școlar de la Școala Gimnazială nr. 162 din Giulești, unde 45% dintre elevi provin din familii dezorganizate, potrivit directorului Dorin Stoican

Ministrul Educației, Ligia Deca, și președintele României, Klaus Iohannis, participă la Festivitatea de deschidere a noului an școlar, organizată la Școala Gimnazială Nr. 162 din București, potrivit unui informări de…
Vezi articolul

Cercetătorii consorțiului ELI-ERIC, din care România a fost exclusă, pot veni la Măgurele pentru cercetări, spune ministrul Sebastian Burduja. El anunță un prim pas, sub forma unui protocol, pentru deblocarea legăturilor cu consorțiul european

Laserul de la Măgurele a fost deschis participării cercetărilor din consorțiul european ELI-ERIC, iar aceștia pot veni pentru a face cercetări, a spus duminică ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, într-o prezentare…
Vezi articolul

Șeful sindicatului USLIP Iași „rupe” prietenia cu fostul sindicalist Liviu Pop: De unde vor apărea cele 60.000 de locuri de muncă? Profesorii disponibilizați se vor transforma în bucătari și personal de servire?

Într-un mesaj cu puternic caracter personal, liderul sindicatului USLIP Iași, Laviuniu Lăcustă, îi reproșează ”fostului” său „prieten și coleg de luptă sindicală”, senatorul PSD, Liviu Marian Pop, faptul că 40.000…
Vezi articolul

UPDATE Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de 5 zile libere

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai…
Vezi articolul