Cîmpeanu: Cadrele didactice care vor avea vulnerabilități certificate medical vor prezenta aceste vulnerabilități și sunt în regim normal

29.427 de vizualizări
Foto: © Alexey Emelyanov Eanstudio | Dreamstime.com
Cadrele didactice care vor avea vulnerabilități certificate medical vor prezenta aceste vulnerabilități și sunt în regim normal, a declarat ministrul Educației la TVR. Edupedu.ro a scris, după apariția ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, faptul că profesorii scutiți anul trecut de prezența fizică la școală, cu risc certificat, nu mai pot preda online, după ce măsura a fost eliminată din noul ordin, iar școala va decide ce fac.

Intervenția, redată mai jos:

Sorin Cîmpeanu: Cadrele didactice care vor avea vulnerabilități certificate medical vor prezenta aceste vulnerabilități și sunt în regim normal.

Moderator: Adică vor preda fizic?

Sorin Cîmpeanu: Vor prezenta, de la caz la caz, aceste vulnerabilități și vor fi luate în considerare pe baza unei legislații deja existențe fără a fi necesară o suprareglementare.”

Răspunsul poate fi urmărit în video de mai jos, la minutul 09:50.

În privința elevilor cu vulnerabilități, ministrul Educației a declarat că: „Elevii care au vulnerabilități care determină o imunodepresie moderată sau severă, generate de transplant, de chimioterapie, de boli autoimune dobândite… diabetul mai este valabil doar la cei mici cu vârsta sub 12 ani în această listă. Dacă există aceste afecțiuni în rândul elevilor sau dacă există aceste afecțiuni în rândul aparținătorilor – părinților, fraților – și sunt certificate medical, aceștia vor putea solicita să rămână în online. Există toate aceste prevederi”.

Reamintim că în anul școlar precedent, în Ordinul 3.253/93 din 04.02.2021, cu regulile valabile în semestrul II, prevederea arăta astfel: „Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem online numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz, conducerea unității/instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor”.

Foto: © Alexey Emelyanov Eanstudio | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește aici toate articolele relevante pentru anul școlar 2021-2022, care începe pentru elevi pe 13 septembrie.

12 comments
 1. As dori si eu un model de cerere catre director referitoare la predarea in online .La cerere mai atasez adeverinta de la medicul de medicina muncii ?Desi nu este nimic clar ,eu sper ca sindicatele sa se miste macar acum ,au fost deja sesizate , in a solicita domnului ministru reintroducerea in ordinul comun a masurilor prin care profesorii cu vulnerabilitati sa poate preda in online

 2. Dacă nu va preciza în Ordin nimic altceva, în afară de ceea ce spune la ART 12, ar trebui ca scoala sa spuna ce măsură specifică poate lua cu prof. aflat în grupa de risc, conform acestui art. 12 din Ordin, si nu sa-i refuze cererea. In afara de predarea online, ce măsură specifică poate lua? Sa-l bage într-un bol de sticla?

 3. NU SE INTELEGE NIMIC, DEJA SCOLILE REFUZA ADEVERINTELE PROFESORILOR AFLATI IN GRUPE DE RISC, VULNERABILI, PE MOTIV DE LIPSA PREVEDERILOR LEGALE! SA SE PRECIZEZE CLAR IN ORDIN, NEGRU PE ALB, ALTFEL EXISTA SI RASPUNDERE PENALA PENTRU ZADARNICIA PREVENIRII IMBOLNAVIRILOR ATAT LA GRUPE DE RISC CAT SI LA CELE FARA RISC, AMBELE INTRAND IN CONTACT, TOTUSI.

 4. Specificați va rog frumos unde exista scrise, negru pe alb, prevederile legale legate de vulnerabilităților apartinatorilor, nu lăsați neterminata fraza. Școlile refuza deja adeverințe pe motiv de lipsa a prevederilor legale. Reveniți cu precizări clare la categoriile vulnerabile pe care le ați omis din ordinul comun, voit sau ne, fără abureala asta că veți rămâne cu sălile de clasă goale.

  1. Nu ai ce sa explici, doar minte cu nonșalanță. Sau crede ce spune și în cazul asta are nevoie de psihiatru. Să revină cu lămuriri scrise legat de ceea ce spune de la minutul 9 încolo pentru că se pare că prevederile alea nu le găsește nimeni. Sunt doar in capul lui.

 5. Cum o fi aia sa prezinti vulnerabilitatea? Prezinti adeverinta medicala poate, lol.

  Cred ca un ministru ar trebui sa prezinte IQ-ul inainte de a prelua functia si un certificat ca vorbeste limba romana la un nivel acceptabil.

 6. “Cadrele didactice care vor avea vulnerabilități certificate medical vor prezenta aceste vulnerabilități și sunt în regim normal, a declarat ministrul Educației la TVR”…vor avea…vor prezenta…sunt…in aceeasi fraza…cineva sa ne traduca…Tot asa dau cerintele si la examene? poate de-aia sunt asa de multi prosti…ca unii nu vorbesc romaneste!

  1. Nu inteleg absolut nimic. Sa revina cu precizari ministrul sau sa ne traduca Edupedu in rubrica de comentarii prin autorul articolului. Sa stim ce facem unii dintre noi, bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesori decorați de președinte cu ocazia Zilei Naționale, pentru activitatea lor în pandemie. Iohannis: Este vremea rezultatelor măsurabile şi a reformelor care au întârziat prea mult timp

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, cu ocazia Zilei Naţionale, mai multe cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile, relatează Agerpres. Consilierul prezidențial Ligia Deca a…
Vezi articolul

Profesoara Daniela Robotă din Iași, la conferința internațională UNESCO dedicată cadrelor didactice: Profesorii trebuie să aibă credința că ceea ce fac ei contează – aceasta le va forma motivația, reziliența și performanța, dar e nevoie și de recunoaștere externă

“Dacă eu am încredere în mine și în competențele mele, acest lucru va da contur motivației mele, rezilienței mele, va genera performanță”, dar pentru aceasta un profesor are nevoie și…
Vezi articolul