Evaluarea Națională 2022. Cele 6 competențe testate prin subiectele date la Matematică, prezentate de ministrul Educației

8.168 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
„Subiectele pentru proba de astăzi au fost concepute astfel încât se poată fi verificate șase competențe generale. Competențele sunt crescendo: de la simplu la complex, nivel cognitiv din ce în ce mai ridicat”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă, despre proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2022 pe care au susținut-o astăzi elevii de clasa a VIII-a.

Iată ce a spus ministrul Cîmpeanu despre cele 6 competențe generale de la proba de Matematică: „Prima a fost aceea de identificare a unor date și informații. Cea de-a doua competență a fost aceea de utilizare, este vorba de reguli și algoritmi de calcul. A treia competență este competența de aplicare, mai exact aplicarea acelor reguli de calcul – a fost verificată. A patra competență este ceea a exprimării în limbaj matematic. A cincea competență este cea a analizei și interpretării, iar a șasea competență, cea mai complexă, este de modelare și transfer în alte situații. Altfel spus, este vorba de a ști, a utiliza, a raționa. Sunt cele trei niveluri de competențe testate astăzi.

Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem și au fost atent formulate subiectele astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obținerea notei cinci, pentru obținerea notei șapte, pentru obținerea notei 8.50, 9.50 și pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care, în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte, vor fi realizate de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică și trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. La matematica subiectul III. 4 a fost o exprimare în limba romana a problemei care a creat dificultăți, inclusiv figura geometrica deformată. CAD e de 30 dar BAC și DAE nu sunt egale dacă le măsori, ochiometric ai zice ca sunt in jur de treizeci toate trei in timp ce ACE e fix de 90 pe măsurate. Este clar o formulare nefericita a enunțului care generează confuzii și mai bn nu face deloc figura ca atunci citești și ți ridici semne de intrebare. Sper sa nu fie depunctați pentru lipsa clară de formulare în limba romana și figura geometrica discutabila.

  2. Te doare mintea!Pitici pe creier!
    De atâtea competente, nu te maoti concentra nici la rezolvare, nici la corectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul maxim de elevi într-o clasă va putea fi majorat dacă cei înscriși peste limită sunt ucraineni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de Ministerul Educației / Măsurile „pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc”

Legea Educației va fi modificată prin Ordonanță de Urgență, anunță Ministerul Educației, pentru a putea înscrie în orice clasă, ca elevi, refugiații ucraineni, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor școlare vineri…
Vezi articolul