Cine nu va utiliza metode de predare care să se bazeze pe tehnologie, pur și simplu, va deveni, după mine, un muzeu, ca să nu spun o rezervație, spune Daniel David

34.668 de vizualizări
Foto: © LCVA | Dreamstime.com
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că profesorii care nu o să utilizeze metode care să se bazeze pe tehnologie vor deveni „un muzeu, ca să nu spun o rezervație”. „Copiii o să-și facă educația altundeva și, după aceea, noi o să ne speriem că cine sunt copiii, unde s-au format și de ce cred aceste lucruri”, a afirmat acesta.

„Din nou, metodele de predare trebuie adaptate, dincolo de formulele clasice pe care le avem și care pot să funcționeze în diverse contexte. Cine nu va utiliza metodele noii revoluții industriale, metode care să se bazeze pe tehnologie, pur și simplu, va deveni, după mine, un muzeu, ca să nu spun o rezervație. Iar copiii o să-și facă educația altundeva și, după aceea, noi o să ne speriem că cine sunt copiii, unde s-au format și de ce cred aceste lucruri”, a spus Daniel David.

Recent, profesorul Flavian Georgescu a spus că profesorii trebuie să ajungă la elevi prin metode moderne, aplicate și eficiente. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.

„Dascălii trebuie să conștientizeze că nu mai lucrează cu elevii de acum 4-5 generații. Nu mai putem avea aceleași așteptări de la copiii din ziua de azi. E nevoie ca și noi să ne adaptăm la materialul pe care îl avem la dispoziție și să îl modelăm, astfel încât, la final, rezultatul să fie cel dorit de noi, dar la care poate trebuie să ajungem prin alte metode mai moderne, mai aplicate, mai eficiente.”

Într-o altă ediție a emisiunii, cadrul didactic a declarat că „în ziua de azi nu mai e deloc suficient să intrăm în clasă, să facem prezența, să ne predăm lecția, să le dăm teme elevilor și apoi să plecăm”.

Citește și:
Daniel David: În zona de curriculum, trebuie să predăm mai puțin, dar mai relevant. Numărul de ore ar trebui să nu iasă din logica unei medii la nivel european

31 comments
  1. Domnule Ministru,
    Tehnologizarea este foarte importantă în procesul de educație, dar nu este copleșitoare, iar dumneavoastră știți foarte bine acest lucru. Cele 4-5 generații la care faceți referire înseamnă un secol și un sfert.
    Și ce, nu au ieșit oameni de carte din școală în aceste generații? Vrem tehnologizare, dar să avem analfabeți care să nu știe să scrie și să citească?
    Când ați terminat dumneavoastră școala, nu cartea era baza? Ați absolvit fără tehnologie. La fel și mulți dintre noi. Cu toate acestea, ne adaptăm și folosim tehnologia.
    Totuși, nu este corect să jigniți oamenii de carte care se străduiesc să-și îndeplinească misiunea de dascăl cu conștiinciozitate, într-un mediu în care nu li se permite decât să accepte toate ieșirile necontrolate ale elevilor.
    În generația dumneavoastră și în cele 3-4 generații precedente, elevii chiar ascultau de dascăli, iar dascălii aveau prestigiu și autoritate. Acum, aproape că rolurile s-au inversat.
    Știți ce înseamnă muzeu și rezervație? Sunt lucruri de prestigiu, de valoare. Nu este corect să atingeți această latură, mai ales din postura dumneavoastră de dascăl și universitar.
    Accesul în mediul universitar este astăzi mult mai facil, iar mulți dintre noi, profesorii din preuniversitar, avem chiar și doctorate în domeniu, obținute prin muncă și studiu serios.
    Așadar, trebuie luate măsuri corecte, adaptate vremurilor noastre, și nu trebuie să fie jigniți dascălii școliți în ultima generație și jumătate, care s-au format fără tehnologia mult promovată. Aceștia au fost nevoiți să meargă la bibliotecile universitare pentru a studia și a se pregăti pentru examene.
    Ar fi de bun augur să se arate mai mult respect pentru dascăli, domnule Ministru. Ce credeți?
    Și mare atenție: tehnologia este foarte bună, dar dacă va fi folosită excesiv, riscăm să ajungem în situația unor țări scandinave, unde s-a constatat că elevii nu mai știu să scrie și să citească după o carte, motiv pentru care s-a reintrodus manualul în format fizic.
    Vă propun să dați o hotărâre prin care telefoanele să nu mai fie folosite în școli pe durata întregului program, fiind păstrate departe de sala de clasă. Aceasta ar fi una din măsuri, poate cea mai importantă.
    Așadar, muzeele și rezervațiile au fost și vor rămâne întotdeauna simboluri de valoare, domnule Ministru.
    Cartea, domnule Ministru.
    Cartea, îmbinată cu tehnologia.

    1. Mulțumesc, domnule Stanciu Radu! ? M-ați uns la suflet! Cartea trebuie să rămână material de studiu în școală și mai ales în clasă!!!
      Doamne,luminează pe cei care iau decizii!
      Educația-prioritate națională!
      Doamne ajută!
      Hristos a Înviat!

  2. Pana a implementa utilizarea mediilor digitale la nivel national, asigurati-va ca au toti infrastructura necesara. apoi ca au cadrele didactie educatia necesara sa le foloseasca, poi dati cu programa actuala de pamant si veniti cu una care sa permita cadrelor sa foloseasca digitalizarea si sa invete copiii nostri SA GANDEASCA/SA ANALIZEZE INFORMATIILE! In continuare sistemul romanesc de invatamant se bazeaza(cred ca peste 90%) pe memorarea si redarea de informatii. Normal ca ai nostri copiii nu mai rezoneaza deloc, cand ei au acces la orice informatie la degetul mic. Putinii dascali care LUCREAZA cu elevii o fac “pe barba lor”(uneori riscand sa ramana in urma cu materia), pe nervii lor(ca nu e usor sa fii in afara sistemului) si pe banii lor(materiale, cursuri special etc)

  3. Ce analogii cel putin ciudate din partea unui om educat si inca profesor universitar!🤔🙄 Ne lasa de inteles ca un muzeu sau o rezervatie ar fi ceva negativ. Dar eu cred ca “un prof ca un muzeu” sau “ca o rezervatie” ar fi cu totul superior fata de AI si de orice tehnologie.
    Sa ne imaginam ce ar putea sa-i invete pe copii un prof-muzeu/rezervatie la biologie, geografie, literatura, arte, istorie, sport …la toate materiile, ce mai!
    Mijloacele tehnologice pot ajuta la ore, dar numai folosite cu masura, in cantitati MICI, precum condimentele in mancare, deoarece in cantitati mari devin toxice … psihologic – expertii in domeniu s-au cam pus de acord ca tehnologia prea multa dauneaza atentiei si concentrarii, memoriei etc.
    Trebuie, insa, eliminata tehnologia din ghiozdanele copiilor (telefoane si casti, tablete si ceasuri smart etc).
    Tarile care au fost primele in introducerea tehnologiei si in eliminarea cartilor pe hartie si a notitelor pe caiete sunt acum primele tari care revin la manualele fizice, pe hartie, la utilizarea caietelor si a scrisului de mana si primele care au si inceput sa interzica folosirea de catre copii a telefoanelor la scoala etc.

    1. Daniel gândește exact cum aratã. Deca cu mustațã.
      Fãrã manuale/rechizite ieftine și masã caldã + profesori bine pregãtiți/evaluați/plãtiți nu o sã faci educație niciodatã.

  4. elevul trebuie sa învețe cu predare la ore și teme pentru acasă.Internetul trebuie învățat separat pentru ca altminteri nu va ști sa scrie cu stiloul ,creionul cărbuni sau ce vrei.Va ști numai sa citească.

  5. Primul pas trebuie sa fie renuntarea la telefoane . Indiferent ce fac profesorii elevii nu au chef de ore . O testare usoara la fiecare materie il va motiva sa fie atent si sa retina lucrurile de baza . Poate si manualele contin multa informatie si numarul materiilor care a crescut an de an……De ce religie la liceu ? Nu le ajunge in cei 8 ani? Ii bombardam zilnic cu ceea ce este mult si nu ii mai atrage nimic decat telefonul……

      1. Știți de ce e religia (în școală) o problemă? Pentru că în loc de a fi prezentată istoria religiilor (evident adecvată la vârsta elevului), în contrast și în context cu istoria propriu zisă, e făcut prozelitism. Sau mai rău, învață efectiv doar rugăciuni.

        Și știu că se poate mai bine de-atât, colegul meu profesor de religie a fost preot și tot lucrează cu elevii contextualizând informația, nu trântind niște psalmi și amenințând ”rău-credincioșii și ateii” cu iadul, cum am văzut în unele școli.

        Ajungi să încerci să faci niște conexiuni simple (pentru un elev de liceu care are a mai deschis câte o carte, nu un elitist) și ei habar n-au ce include propria religie (pe care declară că o practică, nu discutăm despre unii apatici în privința asta). Li se servesc niște citate, niște opinii ale altora, niciunul n-a citit vreodată Biblia (sunt într-o zonă cu majoritari creștini ortodocși, deci nu pot spune ce se întâmplă la orele pentru alte culte). Habar n-au cine e Moise, n-au auzit de Ararat, nu știu despre Matusalem nici cât să recunoască aluzia când îi pomenești numele, unii credeau că Ana (cel care e numit împreună cu Caiafa) este o femeie…

        Dar au aflat despre taina botezului și despre păcate. Au văzut Raiders of the Lost Ark și habar n-aveau ce e acela Chivotul Legământului – pe scurt, nici măcar ”poveștile” biblice care sunt interesante chiar și pentru atei sau agnostici nu ajung la ei în orele de religie.

        Învață să îi respingă și să îi judece pe alții, cum să-și facă cruci și să pupe icoane, dar credința lor e bazată strict pe ritual, nu are nicio fundație. Speram, când a fost introdusă religia (opțională dar mai mult sau mai puțin obligatorie, dacă nu ai unde trimite elevul în ora respectivă), să fie puși în contact cu mai mult decât habotnicie. Cred că devine din ce în ce mai clar că învață formele, dar mijlocul e gol.

        1. La noi se face DOAR religie crestina. orice alta varianta de religie sau alegere de tip religios… dzeu cu mila! fiecare cum se descurca/scapa…

        2. Puneți prea mult accent pe teme, sunt extraordinar de multe iar copii nu mai au timp liber. Sunt de acord că telefoanele nu au ce căuta în rutina zilnică dar mai bine ar fii sa le dai de citit o carte pe săptămână și tăiat din teme

  6. Elevii din generația actuală nu știu nici să meargă într- o poziție corectă( îi văd zilnic și mă minunez), nu știu sa alerge, fug de sport ca necuratul de tămâie..sunt dezorganizați total în tot ce fac..de tehnologizați ce sunt. Ce vor face mai târziu? Cum își vor creste copiii, ce angajator îi va suporta? Totul e greșit, direcția în care o ia învățământul nu e cea care trebuie!

  7. Da, s-au cumpărat la noi în universitate table inteligente de milioane de euro. Nu le folosește nimeni. La MIT se folosește tabla și creta, vedeți pe youtube.

  8. profesorii trebuie…. e singurul lucru pe care îl aud despre educație

    elevii mai trebuie să învețe?

    au ajuns să vină la școală ca la cârciumă, așteaptă să fie serviți, fără nici o obligație. nota de plată o achită statul

    1. “Profesorii trebuie ” pentru ca sunt modele ,pentru ca ei sunt cei care oferă și construiesc . Profesorii și parintii trebuie pentru ca apoi și copii sa învețe ca trebuie : sa respecte ce primesc( dacă au gost învățați ce insemna respectul și saca au primit ceva ce merita respect ,de la oameni care merita respect…) Din păcate pot continuându-și pe aceasta tema.
      Responsabilitatea întruchipata de acest ” trebuie” se afla pe umerii nostrii ,ai adulților și dacă nu ne place ce vedem la copiii și adolescenții din jurul nostru ar trebui sa ne întrebam ce “trebuie ” sa schimbam noi adulții.
      Imi doresc sa începem sa ne asumam!

      1. Profesorul meu mi-a fost model acum 40 de ani, când mi-am ales profesia.

        Modelele de azi sunt tiktokarii cu bani, fotbaliștii, maneliștii, cei care fac repede un șmen și apoi ”trăiesc bine” (bani, mașini, case, femei).

        Intelectualul nu mai e de mult un model. Iar la săparea bazei educației formale ajută din greu și familiile celor care ar avea cel mai mult de câștigat dacă și-ar educa pruncii. Doar că nu le pasă, banii să curgă, școală nu-i trebuie. Învață de pe goagăl.

        Revanșa needucaților putea să vină duminică – le-a scăzut nivelul de trai în străinătate, unde majoritatea muncesc la muncile de jos, grele și prost plătite, dar unde nu e nevoie de școală, și de unde până acum câțiva ani le ajungeau banii greu câștigați pentru a veni în România și a fi bogați AICI. Acum au rămas în urmă, tot cu munca grea și banii relativ puțini pentru străinătate, dar i-a ajuns și țara din urmă, iar școală tot nu au. Acum sunt săraci și acolo și aici. Așa că era cât pe ce să ne tragă pe toți înapoi (încă n-am scăpat, jumătate sunt în țară)… dar tot nu își dau seama că educația i-ar fi salvat pe termen lung. Nu o consideră importantă, pentru ei sau copiii lor, pentru că un needucat crede că există soluții simple pentru probleme complicate, și nu vrea să-i fie distrusă iluzia asta.

        Orice metodă veți aplica, orice măsură veți încerca… oamenii ăștia – și prin extensie majoritatea copiilor lor – nu se vor schimba.

  9. Elevul e elev. Copilul e copil. Nu mai e acelasi copil de acum 20 de ani pentru ca voi ii dati drepturi nesabuit /// Reintroduceti teze, ecamene la liceu, scoateti mediile de 2 si 3 si burse pentru media 7. Si veti vedea cum veti avea elevi cuminti si buni. Vreti sa schimbati o intreaga clasa profesionala pentru ca nu vreti sa suparati votantii si parintii lor. ////

  10. (Neo) tovarășe ministru, dumneata crezi că vei transforma sistemul peste noapte?! Că să folosesc un eufemism, ești naiv sau…?!

  11. Eu militez cadru didactic fiind pentru a utiliza tehnologia, dar nu să o folosim la clasă în exces, că în momentul în care elevul ajunge să dea un examen teoretic și aplicat, el nu va avea nimic de învățat și nu va face față la niciun examen pe care îl va da: fie Evaluarea Națională, fie Bacalaureat. Tehnologia trebuie îmbinată cu teorie scrisă de elevi pe caiete ca să ajungă să facă față examenelor și toate examenele naționale și din timpul facultăților să se plieze pe piața muncii din Romania ca nimeni să nu mai aibă dificultate în alegerea și practicarea unei meserii.

    1. Unele țări reduc deja excesul de tehnologie și revin la metode tradiționale caiet-pix…

    1. Mai lipsea celebra fosilizare folosita de inspectori din Maramureș. Imediata o preia domnu’ și-o lansează pe piața.
      Important e rezultatul, indiferent de metoda. Aș vrea să întreb un lucru:la meditații se folosește modernul, tehnologia așa cu se folosește în clasă?

    1. Comparatie total deplasata, poate nu a fost de multa vreme intr-un muzeu, ii recomand domnului ministru un pic de time off de pe retele si o plimbare printr-un muzeu… Poate trece pe la Muzeon, ca e la el in ograda, la Cluj, sau merge la Berlin sau Amsterdam…

  12. Sa nu uitati ca profesorii au tinut ore in pandemie pe banii lor si nu am primit vreun spor de calculator. Cu ce bani se vor tine aceste ore, nici bani de scos la xerox nu are scoala?

  13. Să acceseze pe browser o tema, un subiect, poate oricine. Aceasta este “utilizare” de tehnologie digitala, ceea ce, încurajează septuagenarii blazați sa STEA pe viață, fiindcă titularizarea din 75 și legea actuală, le permit. Ar trebui sa introduceți criterii și competențe sub formă de evaluare anuală, online, ca la titularizare, și a bacalaureatul elevilor pentru toată lumea, dar în speță pentru prelungiții după 62 femeile și 65 bărbații, asta așa, ca sa nu sune a discriminare, deoarece tineretul care merge la examene degeaba, că posturile sunt ocupate de străbunici e evaluat anual. Profesorii să fie obligați prin fișa postului sa creeze resurse în format digital, nu doar să deschidă pe google ce au muncit alții. Referitor la liceul tehnologic unde sunt înscriși elevi cu medii de 2-3-4 și premiați cu gratuități burse, mese, plimbări în proiecte, în loc de ore, bani risipiți pe salariile insoțitorilor simultan cu banii primiți pe orele neținute și eventual și pe suplinirea asigurate cu elevii ramași acasă.D Eci de 3 ori vani pentru aceeași activitate , ba nu, de 10 ori, că se mai da și gradație de merit deși acei profesori au mers de bunăvoie la…plimbare. Gradație data strict pe rezultate cu elevii. Ar trebui pus un prag de medie 6 la examenul național. Reînvierea școlilor de ucenici cu 10 clase și apoi școală profesională după o probă practică. Liceu tehnologic fără bacalaureat, dar cu posibilitatea elevilor de a da diferente și bac la un liceu teoretic, dacă vor. Ingineri antreprenori tineri, incurajați sa vina in plata cu ora, fără etape de mobilitate, 4 ani pedagogie!!!! examene etc, că nu vine nimeni, așa. Inginerii și maiștrii sunt cam de pensionare sau prelungiți la unele specializări, din lipsa de resursă umană. Clase aprobate cu duiumul, cu specializări nesolicitate. Sau, că în țara vecină: o clasă cu cate 3-4 elevi din fiecare calificare, la un loc, nu neapărat din același domeniu. La clasa a IX- și a X-a să poată preda modulele tehnice și maiștrii cu postliceala. (părerea mea, și nu numai 🤔)

    1. Tehnolog, saracul de tine, ai multe frustrari. Fa pace cu tine si abia dupa aceea vino cu idei trasnite.

    2. Eu nu detin un laptop si nici imi permit sa imi cumpar unul prea curand, tableta are vreo 8-9 ani, iar telefonul se descarca in cateva ore. cum sa folosesc tehnologia in acest caz?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Candidații la examenul de Bacalaureat 2024 nu mai trebuie să stea ore în șir pentru încărcarea lucrărilor în platformă. Trebuie să fie prezenți doar la scanarea lor, spune președintele comisiei naționale de BAC, Zoltan Kallos

Candidații care dau joi, proba la alegere a profilului la BAC 2024, nu mai trebuie să aștepte mult timp în sală după terminarea lucrării, pentru a nu se repeta situația…
Vezi articolul

Simulările naționale pentru BAC și Evaluarea Națională să fie organizate în Școala Altfel, din motive logistice, propune Sorin Haiduc, profesor de matematică și director de școală

Sorin Haiduc, profesor de matematică și director al Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” din Arad, a propus ca simulările pentru examenele naționale să se desfășoare în timpul programului Școala…
Vezi articolul

SchoolHUB, linie telefonică de suport psihologic gratuită pentru situații de violență / Părinți, elevi și profesori pot suna zilnic la numărul 0374.078.078 între orele 8 dimineața și 8 seara

SchoolHUB, o linie de suport psihologic gratuită, dedicată elevilor, părinților și profesorilor care se confruntă cu situații de violență fizică, bullying, anxietate sau alte forme de suferință psihologică în mediul…
Vezi articolul