Mirela Barbu, consilier școlar la Școala Gimnazială “Traian” din Craiova, a vorbit despre ce înseamnă pentru elevi Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a și a spus că „este firesc și natural să avem emoții în așteptarea unui examen”. Aceasta a menționat că „stresul acesta nu este 100% un lucru negativ”, câtă vreme este la un nivel echilibrat. Declarațiile au fost făcute pentru TVR Craiova.
„Clasa a VIII-a este un an foarte important din viața fiecărui elev sau din viața unui absolvent. Este important, într-adevăr, prin natura emoțiilor trăite în acest an școlar, iar emoțiile provin atât din așteptarea examenului, cât și din faptul că reprezintă o încheiere de capitol din viața unui copil, cu pregătirea pentru a-și lua rămas bun de la colegi, de la profesori și de a se pregăti pentru un nou început”, a spus consilierul școlar.
Mirela Barbu a explicat cum pot fi gestionate provocările emoționale ale elevilor de clasa a VIII-a:
„Provocările emoționale din viața fiecărui copil pot fi însă gestionate într-un mod foarte frumos, dacă le acordăm atenție, prin activități de dezvoltare personală, prin activități care să-i ajute pe copiii noștri să își gestioneze propriile lor gânduri legate de examen, să-și creioneze niște așteptări realiste, să-și stabilească un nivel de aspirație optim, adică puțin mai înalt decât nivelul real de pregătire, să învețe să-și concentreze atenția și să se folosească foarte mult de atenția voluntară.”
Aceasta a explicat că stresul în așteptarea unei examen este ceva firesc, deoarece stresul „nu este 100% un lucru negativ”, el fiind constructiv când este la un nivel de mijloc:
„Comunicarea cu un elev trebuie întotdeauna să fie de natură suportivă, motivația este să crească, nu să descrească. Este firesc și natural să avem emoții în așteptarea unui examen sau atunci când ne pregătim să trecem peste o provocare de viață. Stresul acesta nu este 100% un lucru negativ, așa cum se crede. Este constructiv atât timp cât stresul este la un nivel echilibrat, de mijloc. În momentul în care depășește nivelul echilibrat, ne putem întâlni cu dificultăți de concentrare, ne putem întâlni cu tulburări gastrointestinale, cu insomnii sau cu nevoia de a dormi mai mult, cu lipsa poftei de mâncare sau, dimpotrivă, cu dorința de a consuma în mod excesiv alimente.”
Amintim că psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar și pot să mai aibă și scăpări”. Referitor la programul elevilor de clasa a VIII-a, aceasta a spus că ei „stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme”.
„Unii copii reușesc să ia niște note foarte bune, își ating obiectivele și intră cu multă muncă la liceele pe care ei și le-au dorit și-și urmează parcursul lor, dar pierd cumva alte elemente, pierd interacțiuni sociale”, a menționat psihologul.
Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Foto: © Antonio Guillem | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.