Colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor, eliminată din ROFUIP 2022

Foto: 112490978 © Tatiana Korchagina | Dreamstime.com

Părinții nu vor mai putea colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitatea din noul Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Regula intră în vigoare din 1 septembrie 2022.

Este vorba despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se arată în comunicatul ministrului Educației.

De remarcat – nu există sancțiuni în situația în care sunt părinți care strâng bani.

Concret, a fost modificată litera d) de la articolul 168. Astfel, a fost eliminată posibilitatea ca asociația de părinți să colecteze bani și au rămas doar activitățile ce vizează întreținerea și dezvoltarea bazei materiale: „d) poate susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”.

Înainte de această modificare, asociația de părinți putea să colecteze bani și donații de la persoane fizice sau juridice: „susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ, atragerea de fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”.

Potrivit noului ROFUIP, comitetul de părinți pe grupă/clasă are următoarele atribuții:

În Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar apare la art. 5 b) (ii) că li se interzice profesorilor să solicite, să accepte sau să strângă bani, deoarece generează corupție: „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”.

Legea nr. 477 din 2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice stabilește la art. 14 că „angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”.

Foto: © Tatiana Korchagina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, potrivit ROFUIP 2022
ROFUIP 2022: Comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică va fi înființată în fiecare școală
DOCUMENT Va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, potrivit ROFUIP 2022 / Profesorul trebuie să acorde cel puțin 3 note peste numărul alocat de ore săptămânal
Catalogul electronic va putea fi folosit în școlile pilot, dar trebuie tipărit obligatoriu și arhivat – ROFUIP 2022
BREAKING Elevii nu mai pot fi exmatriculați, modificare inclusă în noul Regulament de organizare a școlilor, care va intra în vigoare din 1 septembrie
2018 – ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?
Exit mobile version