Colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor, eliminată din ROFUIP 2022

25.437 de vizualizări
Foto: 112490978 © Tatiana Korchagina | Dreamstime.com
Părinții nu vor mai putea colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitatea din noul Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Regula intră în vigoare din 1 septembrie 2022.

Este vorba despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se arată în comunicatul ministrului Educației.

De remarcat – nu există sancțiuni în situația în care sunt părinți care strâng bani.

Concret, a fost modificată litera d) de la articolul 168. Astfel, a fost eliminată posibilitatea ca asociația de părinți să colecteze bani și au rămas doar activitățile ce vizează întreținerea și dezvoltarea bazei materiale: „d) poate susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”.

Înainte de această modificare, asociația de părinți putea să colecteze bani și donații de la persoane fizice sau juridice: „susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ, atragerea de fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”.

Potrivit noului ROFUIP, comitetul de părinți pe grupă/clasă are următoarele atribuții:

 • „a) pune în practică deciziile luate de către adunarea generală a părinţilor elevilor clasei. Deciziile se iau cu majoritatea simplă a voturilor părinţilor sau reprezentanţilor legali;
 • b) susţine organizarea şi desfăşurarea de proiecte, programe şi activităţi educative extraşcolare la nivelul grupei/clasei şi al unităţii de învăţământ;
 • c) susţine organizarea şi desfăşurarea de programe de prevenire şi combatere a violenţei, de asigurare a siguranţei şi securităţii, de combatere a discriminării şi de reducere a absenteismului în mediul şcolar;
 • d) poate susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat;
 • e) sprijină conducerea unităţii de învăţământ şi educatorul-puericultor/educatoarea/ învăţătorul/ institutorul/profesorul pentru învăţământ antepreşcolar/preşcolar/primar/profesorul diriginte şi se implică activ în întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a grupei/clasei şi a unităţii de învăţământ, conform hotărârii adunării generale;
 • f) susţine organizarea şi desfăşurarea de activităţi de consiliere şi orientare socioprofesionale;
 • g) se implică în asigurarea securităţii copiilor/elevilor în cadrul activităţilor educative, extraşcolare şi extracurriculare;”

În Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar apare la art. 5 b) (ii) că li se interzice profesorilor să solicite, să accepte sau să strângă bani, deoarece generează corupție: „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”.

Legea nr. 477 din 2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice stabilește la art. 14 că „angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”.

 • Edupedu.ro a semnalat în trecut că au fost părinți nemulțumiți de această practică. – detalii aici

Foto: © Tatiana Korchagina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, potrivit ROFUIP 2022
ROFUIP 2022: Comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică va fi înființată în fiecare școală
DOCUMENT Va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, potrivit ROFUIP 2022 / Profesorul trebuie să acorde cel puțin 3 note peste numărul alocat de ore săptămânal
Catalogul electronic va putea fi folosit în școlile pilot, dar trebuie tipărit obligatoriu și arhivat – ROFUIP 2022
BREAKING Elevii nu mai pot fi exmatriculați, modificare inclusă în noul Regulament de organizare a școlilor, care va intra în vigoare din 1 septembrie
2018 – ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

12 comments
 1. daca suntem o natie corupta de lingai pupincuristi, nicaieri pe pamant nu se mai intampla asemenea “protocoale”! ar trebui ca profesorii care primesc asemenea daruri sa li se faca dosar penal, in felul asta ii satura dracu de primit atentii.

 2. bună seara iar se strânge bani și cadouri pentru doamna educatoare profesoare , se strâng bani la tot grădinițe ,școlile și chiar și creșe. de ce nu luați toate la rad sa vedeți ca asa este nu se poate face nimica. chiar e bătaie de joc neam cam saturata. Eu dacă ma duc la munca îmi da mie cineva sau copilul meu de ziua lui de ziua numelui sau de Paști, de Crăciun. chiar va rog sa luați masuri pana nu o sa fac multe dovezi și sa vi le trimit din toată tara așat care va bateți joc și nu faceți nimica sa luați masuri.

 3. Pentru naivi si creduli: cheltuielile “dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ” fie ca sunt prin bani scosi din buzunarele parintilor, fie prin formularul 230, sunt decontate ulterior de scoala/gradinita.
  Puteti verifica achizitiile publice facute de scoli si veti vedea ca se suprapun cu dotarile facute pe cheltuiala parintilor sau a Asociatiilor.

 4. Este jale in continuare…se strang bani pt cadouri si plicuri cu bani catre educatoare…profesori….cu toate ca este data o lege …

 5. Solicit editorilor edupedu să vină cu o serie de pași pe care părinții îi pot urma pt a stopa fenomenul.
  Suntem în continuare presați de anumiți părinți să aducem bani (iar sumele nu sunt deloc mici!!!) cu diverse ocazii.

  1. Se apropie 8 Martie iar presiunile cu liste de nume, cine a dat și cine nu a dat devin de-a dreptul iritante!
   Redactia Edupedu, voi sunteți de acord cu practica? La Minister, inspectorate, se “poartă” același fenomen?

 6. în continuare se strang/cer bani pentru cadouri, pentru Crăciun, acum vine ziua de naștere a doamnei, se vor strânge și pentru martie 1, 8, probabil și pentru paste, sf anului școlar….
  eu nu mai pot… unde pot face o reclamație împotriva comitetului de parinti?

 7. Nu imi amintesc sa fi fost vreodată legal ca părintii sa cumpere cadouri profesorilor.
  Vad insa ca se insista ca părintii au voie sa bage adanc mâinile in buzunare ca sa doteze salile de clasa, etc
  Asta este brusc legal?

 8. Sigur niste mamici f active vor considera ca e adevarata jignire sa nu- i dai nimic, nici o atentie profesorului odraslei. Gestul e adanc inradacinat in mintea oamenilo. Il practica si asa isi rezolva problemele, asa se pun bine cu cei de care au nevoie.

 9. Când vreodată în ROFUIP-ul ăsta s-a permis strângerea de bani pentru “atenții” destinate profesorilor? Și în anii trecuți era interzis.
  “Poate susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”. Susținerea asta cum se face, nu cu bani? Mai mult sau mai puțin voluntar.
  Eu sunt împotriva oricărei participări a părinților la ce spune ROFUIP. Unii pot participa, alții nu, cei care nu pot se străduiesc să o facă de jenă sau de frică. Așa că mai bine nu.

 10. e) sprijină conducerea unităţii de învăţământ şi educatorul-puericultor/educatoarea/ învăţătorul/ institutorul/profesorul pentru învăţământ antepreşcolar/preşcolar/primar/profesorul diriginte şi se implică activ în întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a grupei/clasei şi a unităţii de învăţământ, conform hotărârii adunării generale;
  Ca sa nu aiba impresia ca suntem creduli, traduc: se implică activ în întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a grupei/clasei = strang bani pentru sustinerea clasei/grupei, iar profesorul/invatatorul/educatorul este parte componenta a acesteia!
  In plus, o data ce o fapta interzisa nu aduce in momentul savarsirii o sanctiune, este doar praf in ochii lumii!
  Am donat cei 2% din impozitul pe venit la asociatia liceului unde invata copilul meu, avand in vedere ca stiu unde si pe ce se duc, deci nu mi se pare nici o greseala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Orban: Plata a 75% din salariu pentru părinții care stau cu copiii încetează pe 12 iunie. Recomandăm soluții în mediul familial să lase copiii, dar permitem redeschiderea grădinițelor și after school-urilor

Redeschiderea grădinițelor și after school-urilor a fost aprobată în ședința de Guvern, potrivit declarației făcute de premierul Ludovic Orban. „Odată cu încheierea școlii va înceta măsura de sprijin care a…
Vezi articolul

Înscrieri clasa pregătitoare 2019: Pe 4 martie încep înscrierile în clasa pregătitoare. Care sunt noile reguli – SURSE

Înscrierile în clasa pregătitoare 2019 încep pe 4 martie, potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro. Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2019 prevede că pe 25 februarie școlile…
Vezi articolul

VIDEO Sfaturi pentru alegerea unei cariere: E important ca părinții să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață, însă să nu îi oblige să urmeze activități care le displac – psihologul Cristina Koleci

Atunci când vine vorba de alegerea unei cariere, adolescentul are nevoie de ajutor din partea părintelui pentru a-și descoperi pasiunile și activitățile favorite. Mai mult, este esențial ca părinții “să-i…
Vezi articolul