Comisarul european pentru educație și cercetare a fost la Cluj. Ce rămâne în urmă?

321 de vizualizări
Comisarul Mariya Gabriel la Cluj / Sursa: Facebook.com – Emil Boc
Comisarul european pentru educație, Mariya Gabriel, responsabilă și cu multe alte domenii considerate-cheie pentru viitorul societății, a fost joi la Cluj-Napoca, pentru deschiderea conferinței “StartupCity”. Vizita demnitarului UE s-a soldat cu trei anunțuri oficiale. Mariya Gabriel a anunțat un premiu. Ministrul român al Educației a anunțat temele unor discuții, nu și ce s-a discutat anume. Iar primarul clujean, în așteptarea alegerilor locale, anunță că înscrie orașul pentru premiul anunțat de comisarul UE și glumește cu țuica-“antidot pentru coronavirus”.

Vizita Comisarului european responsabil pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret a inclus deschiderea conferinței “StartupCity Cluj-Napoca”, întâlniri cu reprezentanți ai Rețelei de Capitale Europene ale Tineretului și ai Inițiativei “City Science”, precum și cu primari implicați în Inițiativa ”StartupCities”. În cadrul vizitei a avut loc și un “dialog cu cetățenii”, susținut de oficialul UE și de primarul clujean Emil Boc.

Cum au ales oficialul român și principalii parteneri de dialog din România să prezinte această vizită? Accent pe statut (un premiu european, titlul de capitală a inovației etc.) și pe cadrul formal al discuțiilor.

Primarul Emil Boc, aflat în pregătiri pentru alegerile locale de anul acesta, a stat în centrul atenției și a pus pe Facebook tot ce putea să pună – și deschiderea conferinței, și dezbaterea cu cetățenii, și declarațiile făcute presei împreună cu Mariya Gabriel. El a glumit că tocmai a descoperit că țuica românească – asemenea rachiului bulgăresc – ar fi “antidot pentru coronavirus”, ca dovadă și participarea largă la conferința clujeană. Tot Boc a anunțat că înscrie orașul în cursa pentru desemnarea unei capitale europene a inovării. Iar pe Facebook a scris că evenimentul desfășurat joi “reconfirmă profilul Clujului de hub european al inovării și de puternic susținător al dimensiunii de start-up city”.

În discursul susținut de ea la conferință, comisarul Mariya Gabriel a enumerat multe chestiuni legate îndeosebi de inovarea europeană – de la nevoia de personal la achizițiile publice. Discursul integral (plus cel al lui Emil Boc), în următorul clip publicat de primarul clujean pe Facebook:


Pe de altă parte, comunicarea oficială a Comisarului european a vizat tot chestiuni de formă – anume un premiu lansat cu ocazia conferinței: “Comisia a lansat, astăzi, la Startup Youth InnoCamp din Cluj-Napoca, România, ediția din 2020 a Premiului Capitala Europeană a Inovației (statut pe care Boc a anunțat imediat că va încerca să-l obțină pentru Cluj – n.red.), cunoscut sub numele de iCapital. Finanțat prin Orizont 2020, programul UE de cercetare și inovare, iCapital este un premiu anual în bani, acordat orașelor care pot demonstra cel mai bine capacitatea de a folosi inovația pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”.

  • Premiul este acordat unui număr de șase orașe. Primul clasat primește 1 milion de euro, iar următorii cinci – câte 100.000 de euro, ca sprijin pentru activitățile inovatoare.

Premiul nu a fost neapărat de interes pentru ministrul Educației, Monica Anisie, prezentă și ea la Cluj. Ea a avut cu oficialul UE discuții “pe teme de actualitate”, dar comunicatul oficial al Ministerului prezintă doar temele și “rolul central”/”importanța” acestor teme, nu și substanța discuțiilor:

  • importanța consolidării sinergiilor între Spațiul European al Cercetării și Spațiul European al Educației, precum și între cele două programe emblematice, Orizont Europa și Erasmus+.”
  • nu doar atât, cele două au discutat și “rolul central ocupat de educație în cadrul inițiativelor lansate recent de Comisia Europeană – Pactul Ecologic European și O Europă socială pentru o tranziție justă”. Puțin mai concret, ministrul “a accentuat necesitatea alocării de către Comisia Europeană a unor resurse financiare adecvate pentru ca infrastructura școlară să devină mai durabilă“.
  • “Sunt importante susținerea și dezvoltarea cunoștințelor și a atitudinilor în domeniul schimbărilor climatice.”
  • “Monica Anisie a punctat și importanța pe care o va avea pentru România Garanția europeană pentru copii“, inițiativă privind accesul copiilor la servicii de bază, ce va fi lansată în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea premierului Cîțu de a modifica structura anului școlar la nici 2 săptămâni de la începerea cursurilor, “dezavuată ferm” de Consiliul Elevilor: Auzim la televizor că școlile se deschid primele și se închid ultimele, dar cum rămâne în practică?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) spune, într-un comunicat emis vineri, că “dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor”. Organizația elevilor…
Vezi articolul

Subiecte greșite la simularea de Matematică la clasa a VIII-a, primite de copii din Bacău. Inspectoratul Școlar: Elevii au primit subiectele de anul trecut. Vor da o nouă simulare

Subiecte greșite au fost primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea examenului de Matematică în comuna Răchitoasa din județul Bacău, anunță deputatul PNL Tudorița Lungu, citată de Agerpres. Oficialii…
Vezi articolul