Condamnarea Ungariei în cazul Universității Central Europene obligă țările UE să nu mai închidă ochii și să condiționeze fondurile pentru redresare de respectarea statului de drept – rectorul CEU

843 de vizualizări
Universitatea Central Europeană / Foto: Facebook – CEU
Decizia Curții de Justiție a UE de a condamna Ungaria pentru legea care a obligat Universitatea Central Europeană (CEU) să se mute din această țară a venit prea târziu pentru instituția de învățământ, dar forțează executivele europene să nu mai închidă ochii, arată rectorul CEU, Michael Ignatieff, într-un articol de opinie publicat în Financial Times. “Pentru guvernele UE, momentul adevărului a venit”, scrie el.
  • Articolul a fost publicat după ce Ungaria, aflată în dispută cu Bruxellesul în legătură cu statul de drept, a fost condamnată marţi de justiţia europeană pentru legea privind universităţile străine, care a constrâns Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigenţele impuse de Budapesta Universităţii Central Europene și a cerut Ungariei să respecte regulile europene – detalii aici.

În articolul său, Ignatieff scrie că, deși a venit prea târziu pentru CEU, instituție forțată deja să își mute activitățile la Viena, hotărârea CJUE va descuraja alte regimuri din Europa care ar avea intenția să lanseze atacuri similare asupra instituțiilor libere. Momentul este, de asemenea “de cotitură pentru dezbaterea aprigă din Europa, în privința posibilei condiționări a pachetului de redresare de 1,7 trilioane de euro de respectarea statului de drept. Acum, guvernele UE nu mai pot să pretindă în continuare că relația Ungariei cu statul deor drept este neglară. Cea mai înaltă curte a Uniunii a declarat că această țară a încălcat drepturi fundamentale”.

“Pentru guvernele UE, momentul adevărului a sosit. Ele ar trebui să profite de ocazie pentru a decide, săptămâna aceasta, că statele care încalcă repetat elemente esențiale ale statului de drept european, așa cum a făcut-o Ungaria, trebuie să revină pe calea europeană. Dacă nu, niciun fond”, mai scrie rectorul CEU, care apreciază că, “dacă statele comunitare eșuează să acționeze de această dată, identitatea Europei de comunitate fondată pe statul de drept va suferi o lovitură de grație, iar lunga alunecare către autoritarism în Europa Centrală și de Est s-ar putea accelera până când nu va mai exista cale de întors”.

Ignatieff mai scrie că, “deoarece nici UE, nici SUA nu i s-au opus dlui [Viktor] Orban, CEU a devenit singura universitate care a fost expulzată dintr-un stat european, din anii ’30 încoace. Acest act de vandalism a avut costuri foarte mari pentru universitate”.

Autorul precizează că CEU va rămâne în Viena, deoarece “Austria înțelege că libertatea academică presupune un stat de drept”, dar precizează că, acum, universitatea “”este liberă să decidă ce programe poate opera în Budapesta”.


1 comment
  1. Și sa mai introducă niște ore de “Critical race Theory”, “Gender studies”, “Nationalism studies ” samd, cum erau la Universitatea lui Soros din Budapesta. Asa a fost pusa pe butuci America și Europa de Vest, urmează Estul. Dar, surpriza ! Globaliștii au fost făcuți knock out chiar în Ungaria !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corectarea de la examenele Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi digitalizată în toată țara, spune secretarul de stat Sorin Ion. Profesorii evaluatori vor fi formați în luna mai, iar „o lucrare dată în Iași poate fi corectată de un profesor de la Constanța și unul de la Timișoara” / Ministerul vrea să achiziționeze o platformă pentru corectarea digitalizată

Lucrările scrise ale elevilor care participă la Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi corectate digitalizat în toată țara, potrivit lui Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.…
Vezi articolul

Eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii Educației, varianta Deca, cerută într-o petiție Declic: ”Nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministra Ligia Deca luni, 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic:…
Vezi articolul

România are înregistrați, oficial, 105.000 tineri ieșiți din școală și fără loc de muncă, în pofida sutelor de milioane de euro alocați pentru ei din fonduri europene. Valorile reale, considerabil mai mari – europarlamentarul Cristian Ghinea

România are 105.000 de tineri care au ieșit din școală, dar nu au un loc de muncă, “înregistrați oficial în bazele de date ale statului (circa un sfert din numărul…
Vezi articolul