Conferință internațională despre schimburile culturale europene și arabe în secolul XVIII, desfășurată în București pe 5 și 6 septembrie

199 de vizualizări
Foto: © Albert Karimov | Dreamstime.com
Pe 5 și 6 septembrie, la Biblioteca Sfântului Sinod (Mănăstirea Antim din București), are loc prima conferință internațională din cadrul proiectului de cercetare ERC Typarabic. Potrivit unui comunicat primit la redacție, este desfășurat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române din București cu ajutorul unui grant de 2,5 milioane de euro, acordat prin programul european Horizon 2020, în perioada 2021-2026.

Proiectul a primit unul dintre cele 48 de granturi aprobate din 500 de propuneri depuse în acest Domeniu. Echipa formată din 16 cercetători (7 români și 9 cetățeni EU și non-EU) studiază un corpus format din 50 de cărți arabe creștine tipărite în secolul al XVIII-lea în Țările Române, Siria și Libanul de astăzi.

“Cercetarea vizează transferul de tehnologie a tiparului din Țara Românească și Moldova către ținuturile orientale guvernate de Poarta Otomană, în beneficiul creștinilor arabofoni. Unul dintre rezultate va fi un repertoriu descriptiv și sistematic al tuturor cărților arabe tipărite între 1701 și 1800 în Țările Române, Liban, Siria și ținuturile învecinate. La conferința programată pentru luna septembrie a.c., cu tema generală Pentru și împotrivă. Atitudini față de tipar în capitala otomană în secolele XVI-XVIII, vor contribui cu lucrări zece membri ai echipei proiectului și șase invitați din afară (Germania, Marea Britanie și Italia). Programul și rezumatele sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.typarabic.ro, la secțiunea Roadele proiectului > Conferințele proiectului.

Temele abordate se referă la introducerea tiparului arab în Imperiul Otoman, tiparnițe din Istanbul (de carte ebraică, armeană, greacă, turcă), răspândirea tipăriturilor în Orientul creștin și contribuția românească la transferul artei tiparului către Siria otomană în secolul al XVII-lea. Deschiderea lucrărilor va avea loc luni, 5 septembrie, la ora 10:00. Participarea publicului interesat este liberă”, se arată în comunicatul de presă citat.

Proiectul este condus de dr. Ioana Feodorov, Cercetător științific gr. I la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române din București (ISSEE). Acest Institut găzduiește primul Advanced Grant de 2,5 milioane euro acordat de European Research Council unei instituții din România pentru Domeniul Științe Sociale și Umaniste al programului Horizon 2020, acordat proiectului coordonat de dr. Ioana Feodorov. Grantul este destinat finanțării timp de cinci ani (2021-2026) a proiectului TYPARABIC – Early Arabic printing for the Arab Christians. Cultural transfers between Eastern Europe and the Ottoman Near-East in the 18th century (Primele cărți tipărite în limba arabă pentru creștinii arabi. Transferuri culturale între Europa de Est și Orientul Apropiat otoman în secolul al XVIII-lea), conform aceleiași surse.

Programul conferinței:
Foto: Typarabic
Afișul conferinței:
Foto: Typarabic
Programul conferinței (în format .pdf):

Foto: © Albert Karimov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primele manuale câștigătoare la licitația din 2023 a Ministerului Educației / Horia Corcheș, profesor, autor: Manualul de Limba și literatura română clasa a VI-a a primit punctaj maxim, am pus accent pe dezvoltarea gândirii critice, sarcini care încurajează elevii să analizeze diferite situații de comunicare și să-și formuleze propriile opinii (P)

Profesorii își pot alege deja manuale pentru anul școlar 2023-2024. Ministerul Educației a încheiat licitația pentru o parte dintre acestea, urmează să fie și altele anunțate. Din 11 iulie se…
Vezi articolul

Mai multe zile de școală pentru elevii din Franța, în special dacă au nevoie de recuperări – măsură propusă în dezbatere de președintele Macron: Avem prea multă vacanță și programul elevilor este încărcat. Să începem orele de pe 20 august

Numărul de zile de vacanță pentru elevii din Franța este prea mare și programul elevilor este încărcat în timpul anului școlar, așa că ar fi necesară o reformă a perioadelor…
Vezi articolul

BREAKING Niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță – proiectul cu regulile de acordare

Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice…
Vezi articolul