Consiliul Județean Giurgiu cere tăierea claselor de liceu și înființarea mai multor clase de școală profesională: Giurgiu e mereu pe ultimele locuri la Evaluarea Națională. Prin tăierea claselor de la liceele teoretice ridicăm concurenţa

4.754 de vizualizări
Admiterea la liceu
Foto: Fauxels – Pexels.com
Tăierea numărul de clase de la liceele din județ este solicitată public de Consiliul Judeţean Giurgiu, care justifică demersul prin faptul că a constatat că în ultimii ani toţi absolvenţii de clasa a VIII-a au avut un loc asigurat la liceu, iar lipsa concurenţei a condus la pierderea motivaţiei pentru studiu a elevilor şi, implicit, la rezultate nesatisfăcătoare la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, scrie Agerpres.

“Rezultatele de la examenele naţionale plasează judeţul Giurgiu, în ultimii zece ani, pe ultimul sau penultimul loc din ţară, în ceea ce priveşte reuşita la evaluarea naţională şi la examenul de Bacalaureat, procentul de promovare nedepăşind 60%. Astfel, aproximativ jumătate dintre elevii giurgiuveni intră la liceu cu note sub cinci la examenul de capacitate sau chiar fără susţinerea acestui examen, iar în acest context, cu toate eforturile depuse de profesori, elevi şi părinţi, elevii reuşesc, în mică măsură, să promoveze examenul de Bacalaureat“, se arată într-un comunicat de presă, emis marţi, de CJ Giurgiu.

Obiectivul absolvirii unui liceu teoretic este promovarea Bacalaureatului, însă faptul că în judeţul Giurgiu elevii sunt admişi cu medii foarte mici înseamnă că “obţinerea notei de promovare a examenului este imposibilă“.

Sunt enumerate mai multe licee și mediile de admitere ale elevilor din anul școlar antrior:

 • Liceul Prundu, ultima medie de admitere a fost de 2,73
 • Liceul Comana ultima medie de admitere a fost de 2,79
 • Liceul din Bolintin Vale a fost 5,00
 • Colegiul Naţional ‘Ion Maiorescu’ ultima medie de admitere a fost 4,66

“Practic, cu medii sub 5 s-a intrat în ultimul an la toate liceele din judeţ, iar ca rată de promovare la bacalaureat au fost licee şi cu un singur elev promovat“, arată instituția în comunicat.

În acest context, şi având în vedere şi un memoriu adresat de curând de către parlamentarii PSD Giurgiu ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, CJ Giurgiu  consideră că rezultatele acestei analize pot permite, în mod justificat, ‘scăderea numărului de clase de la liceele teoretice şi tehnologice’.

“Planul de şcolarizare din ultimii ani nu a ţinut cont de situaţia expusă mai sus, astfel că toţi absolvenţii de clasa a opta au avut un loc asigurat la liceu. Lipsa concurenţei a condus la pierderea motivaţiei pentru studiu a elevilor şi, implicit, la rezultate nesatisfăcătoare la examenele naţionale. Prin tăierea claselor de la liceele teoretice ridicăm concurenţa, astfel elevii vor fi ambiţionaţi să obţină un loc la un liceu mai bun. Consiliul Judeţean Giurgiu copiază modele de succes din ţară, precum cele din Braşov, Bihor, Cluj, Brăila, unde ponderea claselor de teoretic versus ponderea claselor de şcoală profesională este de 40% versus 60%“, se mai afirmă în comunicatul Consiliului Judeţean.

În judeţul Giurgiu, în anul şcolar 2021 – 2022,  funcţionează un număr de 188 de clase de liceu, curs de zi, însumând 4.806 elevi şi doar 29 de clase de învăţământ profesional cu 615 elevi.

Pentru anul şcolar următor, 2022 – 2023, până în acest moment, au fost întocmite solicitări pentru un număr de 20 de clase de învăţământ profesional, dintre care 5 clase la învăţământul profesional dual, ceea ce arată că şi interesul din partea companiilor locale este crescut pentru a susţine învăţământul profesional.


2 comments
 1. Dacă tot copiază modele de succes ale altor județe ar putea să organizeze și o simulare a examenelor naționale, pentru că la Brăila s-au organizat deja în ianuarie, la Iași se organizează în februarie.

 2. Foarte proasta idee.
  Învățământul profesional este praf.
  Mai bine s-ar face clase de liceu tehnologic.
  La profesională este o pierdere de timp.
  Au prea multe discipline ,,tehnice” cu același inginer sau maistru. Să nu mai vorbim de practica. Unii patroni se comporta cu elevii că și cu niște sclavi pe plantație. Alții Patroni semnează prezenta și stat ( sau eventual primesc cadou de la părinți)..Foarte puțini elevi învață meserie la învățământul profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Specialiștii francezi propun reintroducerea în trunchiul comun a “Matematicii pentru toți”, accesibilă liceenilor, după ce disciplina a devenit opțională în 2019 și Ministerul a constatat o scădere abruptă a rezultatelor – raport

Un raport înaintat luni Ministerului Educației din Franța de către un comitet de experți recomandă ca, la începutul următorului an școlar, matematica să fie inclusă în trunchiul comun de materii…
Vezi articolul

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul