Consiliul Județean Giurgiu cere tăierea claselor de liceu și înființarea mai multor clase de școală profesională: Giurgiu e mereu pe ultimele locuri la Evaluarea Națională. Prin tăierea claselor de la liceele teoretice ridicăm concurenţa

4.711 vizualizări
Admiterea la liceu
Foto: Fauxels – Pexels.com
Tăierea numărul de clase de la liceele din județ este solicitată public de Consiliul Judeţean Giurgiu, care justifică demersul prin faptul că a constatat că în ultimii ani toţi absolvenţii de clasa a VIII-a au avut un loc asigurat la liceu, iar lipsa concurenţei a condus la pierderea motivaţiei pentru studiu a elevilor şi, implicit, la rezultate nesatisfăcătoare la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, scrie Agerpres.

“Rezultatele de la examenele naţionale plasează judeţul Giurgiu, în ultimii zece ani, pe ultimul sau penultimul loc din ţară, în ceea ce priveşte reuşita la evaluarea naţională şi la examenul de Bacalaureat, procentul de promovare nedepăşind 60%. Astfel, aproximativ jumătate dintre elevii giurgiuveni intră la liceu cu note sub cinci la examenul de capacitate sau chiar fără susţinerea acestui examen, iar în acest context, cu toate eforturile depuse de profesori, elevi şi părinţi, elevii reuşesc, în mică măsură, să promoveze examenul de Bacalaureat“, se arată într-un comunicat de presă, emis marţi, de CJ Giurgiu.

Obiectivul absolvirii unui liceu teoretic este promovarea Bacalaureatului, însă faptul că în judeţul Giurgiu elevii sunt admişi cu medii foarte mici înseamnă că “obţinerea notei de promovare a examenului este imposibilă“.

Sunt enumerate mai multe licee și mediile de admitere ale elevilor din anul școlar antrior:

 • Liceul Prundu, ultima medie de admitere a fost de 2,73
 • Liceul Comana ultima medie de admitere a fost de 2,79
 • Liceul din Bolintin Vale a fost 5,00
 • Colegiul Naţional ‘Ion Maiorescu’ ultima medie de admitere a fost 4,66

“Practic, cu medii sub 5 s-a intrat în ultimul an la toate liceele din judeţ, iar ca rată de promovare la bacalaureat au fost licee şi cu un singur elev promovat“, arată instituția în comunicat.

În acest context, şi având în vedere şi un memoriu adresat de curând de către parlamentarii PSD Giurgiu ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, CJ Giurgiu  consideră că rezultatele acestei analize pot permite, în mod justificat, ‘scăderea numărului de clase de la liceele teoretice şi tehnologice’.

“Planul de şcolarizare din ultimii ani nu a ţinut cont de situaţia expusă mai sus, astfel că toţi absolvenţii de clasa a opta au avut un loc asigurat la liceu. Lipsa concurenţei a condus la pierderea motivaţiei pentru studiu a elevilor şi, implicit, la rezultate nesatisfăcătoare la examenele naţionale. Prin tăierea claselor de la liceele teoretice ridicăm concurenţa, astfel elevii vor fi ambiţionaţi să obţină un loc la un liceu mai bun. Consiliul Judeţean Giurgiu copiază modele de succes din ţară, precum cele din Braşov, Bihor, Cluj, Brăila, unde ponderea claselor de teoretic versus ponderea claselor de şcoală profesională este de 40% versus 60%“, se mai afirmă în comunicatul Consiliului Judeţean.

În judeţul Giurgiu, în anul şcolar 2021 – 2022,  funcţionează un număr de 188 de clase de liceu, curs de zi, însumând 4.806 elevi şi doar 29 de clase de învăţământ profesional cu 615 elevi.

Pentru anul şcolar următor, 2022 – 2023, până în acest moment, au fost întocmite solicitări pentru un număr de 20 de clase de învăţământ profesional, dintre care 5 clase la învăţământul profesional dual, ceea ce arată că şi interesul din partea companiilor locale este crescut pentru a susţine învăţământul profesional.


2 comments
 1. Dacă tot copiază modele de succes ale altor județe ar putea să organizeze și o simulare a examenelor naționale, pentru că la Brăila s-au organizat deja în ianuarie, la Iași se organizează în februarie.

 2. Foarte proasta idee.
  Învățământul profesional este praf.
  Mai bine s-ar face clase de liceu tehnologic.
  La profesională este o pierdere de timp.
  Au prea multe discipline ,,tehnice” cu același inginer sau maistru. Să nu mai vorbim de practica. Unii patroni se comporta cu elevii că și cu niște sclavi pe plantație. Alții Patroni semnează prezenta și stat ( sau eventual primesc cadou de la părinți)..Foarte puțini elevi învață meserie la învățământul profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ministerul Educației vrea din nou teste grilă la Evaluarea Națională și BAC-ul din 2020. Precedenta tentativă a declanșat un scandal major

Testele grilă revin în planurile Ministerului Educației pentru examenele naționale. “În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar…
Vezi articolul

Ingrid Vârlan, eleva care a fost admisă la cea mai prestigioasă academie militară din SUA – West Point – a intrat în top cele mai bune 1% rezultate la matematică, pe singurul loc alocat României. Cum a fost? „Mâinile sângerânde după antrenamente și creierul aburind după sute de teste de engleză și matematică”

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, județul Prahova, Ingrid Vârlan a fost admisă la Academia Militară West Point, în Statele Unite ale Americii,…
Vezi articolul

Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an școlar, iar colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să devină unități-pilot, anunță ministrul Cîmpeanu / Acesta își reafirmă sprijinul pentru admiterea prin concurs în clasa a IX-a la colegiile naționale

Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statut de unitate-pilot de excelență, iar în aceste unități-pilot “elevii capabili de excelență” pot desfășura activități suplimentare, arată ministrul Sorin…
Vezi articolul