Contradicţii ministeriale pe latrinele din şcoli. Ministrul Breaz – doar 300 de şcoli mai au toaletă în curte, Ministerul de Interne raportează 1.176

977 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
În România au mai rămas doar 300 de şcoli cu toaletă în curte, susţine ministrul interimar al Educaţiei într-o conferinţă, potrivit ziarulunirea.ro. Numărul prezentat de oficial a fost însoţit şi de explicaţia “Întotdeauna sunt un om care gândesc pozitiv”. Pe de altă parte Ministerul Afacerilor Interne a transmis în răspunsul la o solicitare Edupedu.ro că la data de 2 septembrie 2019 mai erau 1.176 de “clădiri care au grup sanitar exterior”. Vineri 6 septembrie, Ministerul Educaţiei a dat publicităţii un raport în care arată că la cea mai recentă raportare pe 2019, din martie, mai erau în această situaţie 1.180 de şcoli.

Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz a anunţat că numărul şcolilor cu grup sanitar în curte a scăzut la 300, după ce în 2017 erau 2.300. “Întotdeauna sunt un om care gândesc pozitiv. Îmi place să precizez lucrurile pozitive, să le scot în evidență. Adică dacă în 2017 discutam de 2.300 de școli care aveau toaletă în curte, în 2019 mai discutăm de 300 de școli care au această problemă”, potrivit oficialului.

În urmă cu o săptămână Ministerul Afacerilor Interne susţinea, într-un răspuns la o solicitare Edupedu.ro, că mai sunt 1.176 de clădiri aflate în baza materială a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care au grup sanitar în exterior.

De cealaltă parte, în Raportul trimis Edupedu.ro vineri, de ministerul Educaţiei, instituţia precizează următoare:

  • în 2017 erau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare;
  • în 2018 erau 1.489 unități de învățământ care funcționau cu grupuri sanitare neconforme;
  • în martie 2019 erau 1.180 școli care funcționau cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

În Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaţionale 2018 – 2023, adoptată de Guvernul României pe 23 aprilie 2018, situaţia şcolilor cu toalete în exterior era următoarea:

  • “Aproximativ 4.200 dintre școlile din România nu au grupuri sanitare în incinta școlii, situație cu impact asupra unui număr de peste 155.486 de elevi la nivel național.
  • Dintre cele 4.200 de unități de învățământ menționate mai sus, aproximativ 2.200 au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare (tip toalete uscate).
  • Diferența dintre mediul urban și cel rural este evidentă: aproximativ 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban. Aceste constatări sunt relevante ținând cont de legătura dintre condițiile sanitare și de igienă și sănătatea copiilor, care poate fi afectată de infecții bacteriene.
  • Absența grupurilor sanitare în interior este frecventă în regiunea Moldovei. În județele Vaslui, Botoșani, Iași și Vrancea aproximativ unul din trei elevi nu are acces la grupuri sanitare în interior.
  • Pe de altă parte, București și județele Ilfov și Brașov au cele mai mari procente de unități de învățământ cu toalete în interior”.

Executivul a aprobat bani pentru ca la 858 de școli să fie rezolvată problema toaletelor din curte. DESCARCĂ lista celor 858 de școli care vor primi 64,9 mil lei, precum și sumele alocate fiecăreia. 

Potrivit acelelași note de fundamentare, Ministerul a cerut situația școlilor cu WC în curte abia pe 10 mai 2019. „Prin adresa nr. 1782/IFL/10.05.2019 MEN a solicitat inspectoratelor școlare județene ca împreună cu Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ și cu autoritățile locale pe raza cărora unitățile își desfășoară activitatea să analizeze oportunitatea și necesitatea finanțării lucrărilor de investiții în vederea remedierii grupurilor sanitare neconforme.

Hotărârea prevede că dacă școlile nu reusesc să cheltuiască sumele primite până la finalul acestui an, atunci sunt obligate să trimită banii înapoi la Guvern.

FOTO:Image by Alfred Derks from Pixabay


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Suspendarea Rusiei în cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică – propusă de forul ce organizează competiția / Elevii ruși ar urma să participe în nume personal, la distanță, fără drapel sau alte însemne naționale

Boardul Olimpiadei Internaționale de Matematică, reunit la începutul acestei săptămâni, a reacționat față de agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei printr-o serie de propuneri de sancționare a Rusiei, inclusiv suspendarea acesteia ca…
Vezi articolul

Platforme care facilitează învățarea, dezvoltate de elevi ai Colegiului Național “Andrei Șaguna” din Brașov / Urmează să fie actualizate și în limba ucraineană, pentru a-i ajuta pe elevii din această țară / Inițiatorii ideilor au fost admiși la universități din Marea Britanie și SUA

Două platforme care facilitează învățarea au fost dezvoltate de elevi ai Colegiului Național “Andrei Șaguna” din Brașov, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4Media.ro. Una este funcțională încă din…
Vezi articolul