Copiii și școlile devin țintă în campaniile de dezinformare ale mișcărilor anti-vaccin, pe fondul eforturilor de vaccinare a elevilor – analiză CNN

1.685 de vizualizări
Protest anti-vaccin și anti-mască în SUA / Sursă foto: Captură CNN – Youtube
Informații false despre “experimente pe copii” și despre presupuse riscuri ascunse de autorități, proteste în jurul școlilor și chiar asocieri între campania de vaccinare și orori ale trecutului, inclusiv nazismul, fac parte din repertoriul campaniilor de dezinformare privind vaccinarea împotriva Covid-19, campanii care acum iau în vizor și mediile educaționale, arată CNN într-o extinsă analiză a fenomenului. Copiii și părinții acestora devin țintă pentru astfel de campanii în condițiile în care elevii cu vârste mari sunt categoria de vârstă care a început cel mai recent vaccinarea, iar cei cu vârste sub 12 ani așteaptă aprobările finale pentru a se putea imuniza la rândul lor împotriva coronavirusului.
  • Unele dintre exemplele oferite se văd și în campania împotriva vaccinării din România, dar, în cazurile prezentate de CNN, acele elemente sunt folosite în mod anume pentru a-i viza pe copii și părinți. Alte exemple sunt specifice acțiunilor de dezinformare care-i vizează pe aceștia.

Postul american își începe analiza cu situația din Marea Britanie, una dintre țările unde campania de vaccinare a elevilor de 12-16 ani a început mai târziu și unde această ofensivă a dezinformării se simte mai puternic. Dar CNN oferă exemple și din țări precum SUA, Franța sau Italia.

În cazul Angliei, elevii au devenit ținta dezinformării anti-vaccin în condițiile în care a început campania de vaccinare a elevilor sub 16 ani abia luna trecută. Pentru vaccinarea copiilor este necesar acordul părinților, dar elevii cu vârste mari pot opta să se vaccineze fără acordul acestora.

Postul citat oferă exemple precum:

Anglia

Acum o săptămână, într-un orășel de lângă Newcastle, copiii au fost întâmpinați la școală de protestatari, deoarece școala – care nu precizase o opțiune pro sau contra vaccinării – se oferise să găzduiască o echipă de medici care să vaccineze copiii dornici să se imunizeze.

  • O altă școală, din Nottinghamshire, a contactat poliția pentru că începuse să primească mesaje amenințătoare și ofensatoare, iar elevii primeau materiale antivaccin tipărite în care școala era acuzată că “tratează copiii ca pe animale folosite în experimente”.

O organizație antivaccin folosește Instagram pentru a-și organiza susținătorii să acționeze în preajma anumitor școli, la anumite ore, cu mesaje care transmit informații false referitoare la presupuse riscuri ale vaccinării. 

  • O altă organizație a anunțat că va transmite școlilor scrisori în care le va avertiza că răspund legal pentru promovarea programului de vaccinare, în condițiile în care autoritățile britanice au spus clar că autoritățile medicale sunt singurele care poartă răspunderea legală pentru vaccinare.
SUA

CNN oferă exemplul unui protest desfășurat săptămâna trecută la Beverly Hills, unde militanți antivaccin i-au abordat direct, cu mesajele lor, pe părinții și copiii care mergeau la școală, susținând, în fața copiilor, că purtatul măștii și vaccinul ar echivala cu un “viol”.

Franța

În orașul Crocq din centrul țării, au fost afișate mesaje în care programul de vaccinare era asociat colaboraționismului cu regimul nazist, în cel de-al Doilea Război Mondial, cu texte precum “puneți copiii noștri în mâinile celui de-al 4-lea Reich”.

Italia

CNN dă exemplul unui incident din orașul Forli din nordul țării, unde activiști antivaccin au vopsit cu graffiti pereți din apropierea școlilor, făcând la rândul lor asocierea între măsurile anti Covid-19 și nazism și pretinzând că elevii ar trebui protejați de vaccinul care ar omorî oameni, iar pașaportul verde de vaccinare, ar fi un “nazipass”. Postul citează responsabili politici locali potrivit cărora copiii “sunt prea adesea exploatați în protestele antivaccin” în “încercarea de a genera frică și nesiguranță în familii”.


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: 1.332 de elevi nu au fost repartizați în prima etapă / În 2022 nu vor fi schimbări în metodologia de admitere la liceu. Cîmpeanu, pe 9 iulie: Examenul de admitere în liceu s-ar putea întâmpla din toamna anului în care va trece o nouă Lege a Educației. O formă coerentă am putea avea din toamna acestui an

În total, 1.332 de elevi nu au reuşit să fie repartizaţi în prima etapă, a declarat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu la B1 TV. Acesta a mai spus că primele schimbări…
Vezi articolul

VIDEO Olivia Steer, contrazisă de medicul Mihai Craiu într-o dezbatere la Pro TV: Copiii alăptați la sân primesc în primele 6 luni de vreo 10 ori mai mult aluminiu din laptele matern decât ar primi din vaccinuri

Olivia Steer, una dintre cele mai vocale antivacciniste, a primit o replică puternică de la cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu, care i-a demontat punct cu punct argumentația. Copiii “alăptați la…
Vezi articolul

Introducerea educației sexuale în școli ca disciplină obligatorie sub denumirea de Educație sexuală, susținută de ministrul Educației, care spune că este nevoie și de educație parentală

Introducerea educației sexuale în școli ca disciplină obligatorie sub denumirea de Educație sexuală, este susținută de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat la B1TV că problema generată de legea…
Vezi articolul