„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

1.185 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în România mai sunt, cu indulgență, aproximativ 20.000 de cercetărori”, cel mai mic număr raportat la un milion de locuitori, atrage atenția, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației și Cercetării, cercetătorul Lucian Pintilie de la Institutul Național pentru Fizica Materialelor. El avertizează în scrisoarea citată – transmisă și redacției Edupedu.ro – că, fără o suplimentare a bugetului, România nu va putea să recupereze decalajele față de celelalte țări europene. 

Lucian Pintilie, director științific al institutului menționat, care semnează scrisoarea în calitate de președinte al Patronatului Român din Cercetare și Proiectare, își transmite punctul de vedere în contextul în care zilele acestea se finalizează proiectul de buget pentru 2025.

El amintește că programul de guvernare promite 1% din PIB pentru cercetare, dar pe baza unei majorări graduale pe parcursul următorilor ani. Drept urmare, cercetătorul se întreabă: „Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil de timp?”

Și solicită măsuri menite să protejeze „resursa umană din cercetare”, care, arată el, „numără aproximativ 20.000 de cercetători, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), situându-ne din nou pe ultimul loc în UE cu cel mai mic număr de cercetători raportat la un milion de locuitori”. 

Lucian Pintilie apreciază că „bugetul pentru anul 2025 ar trebui sa fie de minim 3,000,000,000 lei. Ar fi un semnal pozitiv pentru cercetători, iar un astfel de buget ar permite o finanțare cât de cât decentă a programelor de cercetare aflate în derulare (inclusiv Programele Nucleu) sau care urmează a fi contractate, precum și lansarea unor noi competiții de proiecte.” Altfel, în condițiile unei finanțări minime, „România nu va putea recupera decalajul față de celelalte țări membre ale UE; dimpotrivă, acest decalaj va continua să crească, iar puținii tineri cercetători care mai sunt în țară vor fi tot mai tentați să plece, din cauza finanțării inadecvate și a lipsei de predictibilitate și stabilitate pe termen mediu și lung”.

Scrisoarea deschisă, integral:

Citește și:

Scrisoare deschisă a cercetătorilor Academiei Române, filiala Iași, către ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Salariile de bază ale cercetătorilor științifici trebuie să fie corelate cu cele din universități, conform legii / Mai mult ca oricând, este nevoie de educație științifică și de cultivarea spiritului critic, fără de care educația civică nici nu mai funcționează

Photo 102911927 © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Împărțirea banilor pe centre de excelență este o aberație, ceva de genul pensiilor speciale. Primești mai mulți bani că te numești ,,de excelență” fără a avea rezultate din cercetare.
    Dorim o singură unitate de măsură pt toate universitățile: finanțarea cercetării să se facă după rezultatele cercetării (articole științifice și brevete de invenție).
    Tot un fără sens este și această clasificare după cercetare a universităților !! Justificare ministrului este o aberație (să obțină poziții în clasamente internaționale). Clasificările folosesc alte criterii, după interes, cercetarea este 10%.
    Scopul real este să primească finanțare fără rezultate efective, vizată este și UBB.

  2. Aceasta promisiune, de creștere graduala a bugetului, a fost inventată cu ani in urma, odată cu primele amânări ale punerii in aplicare a Legii 1/2011.
    De atunci, se rostogolește aceasta minciuna: nu putem acorda 1% (6% pentru educație) pentru ca sistemul nu este pregătit sa acceseze banii, prin urmare o să-i dam cu țârâita, începând de la anul.
    Marele necaz este ca declarația este cam șmecheră: nu spune care este anul de referință, astfel încât in fiecare an va fi un „începând de la anul”.

  3. Să înțelegem din această scrisoare ca de fapt se vrea deblocarea controversatului proiect cu centrele de excelență?

    Cercetătorii români ar trebui să își arate capacitatea atrăgând finanțări internaționale și de la companii. Adevărul este ca mulți toacă bani naționali fără prea multe rezultate de valoare și după aceea strigă ca vor fi bani de la guvern(adică din împrumuturile României). UEFISCDI continuă să fie o organizație care nu corespunde nevoilor societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele profesorilor cer ministrului Educației ca aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ să fie modificată, pentru ca indemnizația de hrană să fie luată în calculul indemnizației de concediu de odihnă

Sindicatele profesorilor solicită ministrului Educației ca aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ să fie modificată pentru ca indemnizația de hrană să fie luată în calculul indemnizației de concediu de…
Vezi articolul

Lotul olimpic național de matematică va fi selectat în cadrul Olimpiadei „Gazeta Matematică”, cu primele etape în februarie – anunță Societatea de Științe Matematice, după ce Ministerul a suspendat competițiile școlare

Olimpiada de matematică va fi organizată anul acesta de Societatea de Științe Matematice și se va numi „Olimpiada Națională Gazeta Matematică”, anunță organizația condusă de matematicianul Radu Gologan. „Ultima etapă,…
Vezi articolul

Cred că tezele sunt importante și aveau o valoare mare în evaluare, spune Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național „Matei Basarab” din București: Acum, media fiind încheiată abia la sfârșitul anului școlar, se tot amână această învățare / Directoarea Andreia Bodea: Și eu sunt pentru introducerea tezelor

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național „Matei Basarab” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre reintroducerea tezelor: „Eu cred că tezele sunt importante și că aveau…
Vezi articolul

Teodor-Florin Cilan, până acum prorector, a obținut la limită voturile necesare pentru a deveni rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în turul 2 / Alegerile au fost reluate după ce fostul rector Ramona Lile, reales în decembrie, nu a fost confirmat în funcție, în urma unei decizii de plagiat

Conferențiarul Teodor-Florin Cilan a obținut, miercuri, voturile necesare pentru a fi ales rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, într-un al doilea tur de scrutin, după ce, în primul…
Vezi articolul

Roxana Pațurcă a fost dată afară din funcția de inspector școlar general al ISJ Călărași. Ministrul Educației: Când am aflat de afirmațiile denigratoare la adresa proiectului România educată mi-am revizuit decizia

Roxana Pațurcă, fostă senatoare PSD, acum membru PNL, a fost dată afară din funcția de inspector școlar general al Inspectoratului Școlat Județean Călărași, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul