Cum arată scanerul termic produs în România, despre care premierul spune că ar putea fi introdus în şcoli pentru triajul elevilor

1.958 de vizualizări
FOTO: Captura minind.ro
Ludovic Orban a anunţat vineri că autorităţile discută un plan pentru revenirea în activitate şi una dintre măsurile propuse de specialiştii este introducerea unor scanere termice în şcoli. La începutul lunii aprilie Întreprinderea Optică Română, IOR, companie aflată în portofoliul statului român, a anunţat producţia prototipului unui astfel de scaner termic la noi în ţară, scrie ştirileprotv.ro.

Scanerul românesc este cu o treime mai ieftin decât cele de pe piaţa internaţională, potrivit publicaţiei citate şi va putea fi amplasat la intrarea în instituţii, spitale sau şcoli. Cu ajutorul lui, vor fi depistate persoanele care au febră.

FOTO: prooptica.ro

Tehnică folosită este împrumutată de la transportoarele blindate Piranha, aflate şi în dotarea armatei române, spune directorul IOR.

Indicatorul termic sesizează variaţiile de temperatură de la nivelul fetei de 0,3 grade Celsius şi emite semnalul sonor când temperatura depăşeşte 37,5.

Ministerul Economiei a făcut anunţul, iar ministrul economie a publicat chiar un clip cu acest scaner.

Conform specificaţiilor publicate pe site-ul companiei partenere a IOR, aparatul conține: o cameră termală fără răcire, o referință termică, un trepied, un computer-display și software specializat pentru aplicația de scanare termică.

Caracteristici tehnice principale

Detector termal LWIR, fără răcire, 640×480 pixeli, 17μ pixelul, 25Hz
NETD detector Maximum 50 mK
Câmp vizual 40x 30(Orizontal x Vertical)
Distanța de scanare termică Până la 10m
Precizia indicării temperaturii Maximum ± 0.5C
Detecția feței Da
Alarmare sonoră la depășirea pragului de temperatură prestabilit Sonoră și vizuală
Sursă de alimentare 220 V AC (de la priză normală)
Condiții de lucru +100C ÷ +300C, spațiu interior, poziție fixă

“CONDOR SR-FD” este un produs realizat în România, se bazează pe experiența nostră din cercetarea-dezvoltarea și producția de camere de termoviziune pentru aplicații militare și de supraveghere la frontieră și s-a realizat din extinderea aplicațiilor sistemului mecanicului conductor de pe vehiculele bindate(“CONDOR SR”), aflat în producție de serie la PRO OPTICA și care echipează transportoarele blindate Piranha 3 și 5.


1 comment
 1. Superb…
  Câte unități pot produce cei de la IOR, in serie si in cat timp? De prototipuri suntem sătui.
  Cat va dura până va putea fi făcută achiziția, instruirea, implementarea…
  A trecut 1 aprilie, lasati glumele.
  Nu poti incepe scoli cu 20-30 de elevi in clasă.
  Ce poti face efectiv dacă elevii nu respecta distanțarea fizică?
  Cum creezi flux de acces si iesire separate din școală (degeaba ii distantezi in clasă dacă se formează adunari mari de elevi si parinti la intrare)

  Cel mai de neînțeles lucru este cum fix de pe 15 mai virusul dispare asa dintr-o dată (ca ,,el” stie ca se termină starea de urgență)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Angajări de experți la Agenția care acordă acreditările școlilor și grădinițelor. Salarii de bază între 5.100 și 6.500 de lei, plus spor de condiții vătămătoare. Candidații trebuie să știe și Internet Explorer, un program folosit pe doar 0,5% din dispozitivele din România

Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a scos la concurs săptămâna trecută mai multe posturi vacante. Este vorba despre 3 posturi de expert IA în cadrul Departamentului…
Vezi articolul

Scriitorul Radu Vancu a participat la mitingul de amploare al profesorilor în București: Sunt kilometri de oameni. O autostradă umană. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România. E singura noastră șansă

„Să nu lăsăm România educată singură. Când am lăsat-o singură cu un președinte, aproape c-a distrus-o. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada…
Vezi articolul