Cum va fi vremea în săptămâna Evaluării Naționale. ANM prognozează o lună iunie mai caldă decât normal și nu exclude fenomene meteo extreme

3.849 de vizualizări
Luna iunie va fi mai caldă decât o lună mai „normală” din punct de vedere climatologic, iar în perioada 15-22 iunie (n.r când are loc Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a) temepraturile vor fi peste medie, a declarat Elena Mateescu, director general Administrația Națională de meteorologie, potrivit stirileprotv.ro.

„De-a lungul fiecărei luni sau sezon în care ne aflăm, începând din 2000 și până în prezent, putem să consemnăm acest alternanței evidență de vreme mai caldă decât în mod obișnuit urmate de răcire în care să vorbim de perioadă de instabilitate atmosferică accentuată și interval în care toată gama de fenomene meteorologice extreme specifice acestei perioade de instabilitate să fie prezentă. După o toamnă 2019 cea mai caldă toamnă din istoria măsurătorilor meteorologice, o iarnă 2019-2020, a doua iarna cea mai caldă, a venit o primăvară în care primele două luni au fost mai calde, exceptând, iată, ultima lună a primăverii 2020 cu o abatere termică de -1,6 °C față de norma climatologică, a fost mai rece luna mai față de normalul lunii mai din țara noastră”, a spus directorul ANM.

„Vara a debutat mai degrabă cu o vreme de toamnă, dacă luăm în considerare temperaturile mai coborâte și cerul înnorat, însă chiar de joi vom simți creșteri de la o zi la alta în ceea ce privește evoluția temperaturilor, pentru că joi vom consemna în bună parte din țară, dar mai ales în sudul și sud vestul țării, 27, deja 28 °C.

Vom depăși pragul unei zile de vară, iar începând de vineri, în weekend vom avea chiar 30-31°C în bună parte de țară, în Sud, în Vest, inclusiv pe litoral 24-25 °C. Așadar o vreme frumoasă”, potrivit directorului ANM.

Săptămâna 15-22 iunie: temperaturi mai mari și ploi mai însemnate cantitativ

„Săptămâna 8-15 iunie v-a aduce temperaturi apropiate de normalul climatologic ale acestei perioade, posibil chiar mai ridicate în partea de Sud-Est a țării. Înseamnă valori față de media acelei săptămâni, dacă vorbim de temperaturi situate în jurul valorilor de 15-20 °C, avem abateri termice pozitive mai mari de 2-3 °C.

Și chiar și săptămâna următoare, 15-22 iunie păstrează aceeași tendință în ceea ce privește regimul de temperaturi în aproape toată țara. Vorbim de temperaturi peste ceea ce ar fi normal”, a mai spus Elena Mateescu.

În privința ploilor prognozate pentru perioada 15-22 iunie, săptămâna în care are loc Evaluarea Națională, ANM estimează ploi mai bogate în jumătatea Nord-Vestică a țării, iar în rest regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, conform prognozei pentru următoarele 4 săptămâni.

„La acest moment pare o lună de vară ușor mai caldă decât în mod obișnuit, să nu uităm că luna iunie anului 2019 a fost cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice. Și pentru că mă întrebați de vară, în România nu excludem să avem o vară a extremelor meteorologice. Fenomene meteorologice extreme. Practic, aceste alternanțe de perioade mai calde, urmate de perioade în care fenomenele extreme să fie prezente pentru că luna iunie este cea mai bogată lună în precipitații a anului și cea mai instabilă lună a verii și a anului”, a mai spus directorul ANM.

Calendarul sesiunii “normale” de Evaluare Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Foto: captura ANM


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pregătire gratuită pentru Evaluarea Națională susținută prin campania “Oferă Educație” – 300 de lecții video, exerciții și teste omologate de Ministerul Educației, resurse educaționale inovative și interactive (P)

Peste 3.300 de elevi de clasa a VIII-a din 150 de școli din mediul rural, din județele Argeș, Constanța și Dâmbovița, au primit acces gratuit la programele de pregătire la…
Vezi articolul