Cum văd elevii începutul noului an – rezultatele unei consultări naționale / 40% vor școală față în față, 30% – școală hibrid

8.993 de vizualizări
FOTO: CNE
Doi din cinci participanți la o consultare extinsă inițiată de Consiliul Național al Elevilor spun că doresc reluarea cursurilor în format fizic în noul an școlar, dacă pot fi respectate măsurile de siguranță, iar aproape o treime doresc sistemul hibrid. Cei mai puțini doresc reluarea cursurilor în sistem exclusiv online și în sistem hibrid prin împărțirea claselor în grupe.

La consultare au participat peste 12,500 de elevi în mai puțin de 24 de ore, potrivit unui comunicat al organizației.

CNE prezintă și propunerile pe care le înaintează în discuțiile privind modul cum va începe anul școlar:

  • “Pe termen scurt, este esențială realizarea unei formări de bază a cadrelor didactice în domeniul tehnologiei și informației, pentru a putea deprinde un set minim de cunoștințe necesare operării dispozitivelor conectate la internet. Pe termen lung, includerea unui modul comprehensiv de educație digitală în formarea continuă a profesorilor și-a dovedit necesitatea, întrucât aceste competențe s-au dovedit a fi indispensabile pentru toți actorii din sistemul educațional.
  • Realizarea, în regim de urgență, a unei noi analize privind numărul de elevi care nu au acces la internet, folosind indicatori realiști, pentru a avea un set de date clare în ceea ce privește necesarul de dispozitive conectate la internet care vor fi achiziționate de către Guvernul României.
  • În cazul începerii cursurilor într-un format care presupune prezența fizică a elevilor la cursuri, solicităm modernizarea infrastructurii sanitare din unitățile de învățământ, astfel încât riscul de infectare să fie micșorat prin implementarea măsurilor preventive, precum igienizarea constantă a mâinilor.
  • Dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video care să permită atât realizarea orelor de curs online – offline simultan, cât și înregistrarea acestora, pentru a putea fi vizionate de către elevi ulterior.
  • Realizarea, de către experții din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a unei platforme de e-learning, care să permită comunicarea elev-profesor și să conțină resurse educaționale accesibile tuturor elevilor, conform art. 70 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.
  • Elaborarea unui set de standarde de calitate pentru predarea online, a căror respectare să fie monitorizată de către Ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene.”

Potrivit consultării realizate de Consiliul Elevilor:

  • 40,8% dintre respondenți și-ar dori reluarea cursurilor în format fizic, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități. 30,3% preferă reluarea cursurilor în sistem hibrid – disciplinele de profil să fie studiate fizic, iar celelalte online. 15,5% declară că își doresc reluarea cursurilor în sistem exclusiv online.
  • Jumătate spun că cea mai mare problemă cu care s-au confruntat în școala online este lipsa competențelor digitale, iar aproape 40% – dezinteresul cadrelor didactice. Peste 20% au mai considerat o mare problemă lipsa unei platforme de e-learning, respectiv lipsa conexkiunii la internet, iar aproape 20% – lipsa de aparate.
  • Principalele priorități pentru educație de calitate, în cazul continuării cursurilor online, sunt considerate: adoptarea curriculumului, formarea profesorilor, platforma e-learning, platforma cu materiale, dotarea cu aparatură.

Raportul complet – aici


13 comments
  1. Danny și Gogu, va rog să mă iertați daca v-am tulburat sau v-am jignit. Toată nebunia asta globala cu Covid 19 a adus mai mult decât suferință și panică. A adus dezbinare. Iar beneficiarii direcți ai dezbinării noastre sunt domnii politicieni. Gânduri bune.

  2. Cea mai buna soluție este scoala fata în fata (clasica) , cu clase de cel mult 15 elevi și păstrarea distantei. Sa se angajeze de urgenta profesorii care au promovat titularizarea și sa se facă scoala în doua schimburi. Clar zgârciții de la PNL nu vor agrea aceasta soluție.

    1. De unde sa angajeze guvernul atatea cadre didactice? Si daca ar angaja, de unde atata spatiu pentru atatea sali de clasa in plus? Nu mai vorbiti tampenii!

      1. Mai Popescule, eu nu vorbesc tâmpenii. 50% dintre cei care au promovat examenul de titularizare nu au posturi. Lucrez în sistem, știu ce vorbesc. Scoala online e o prostie, profesorul vorbește, elevii pornesc calculatorul și nici măcar nu stau în fata lui. Jumătate de clasa ar participa dimineața, cealaltă jumătate după-amiaza. Nu e nevoie de spațiu suplimentar.

  3. Putem intreba si elevii ce si-ar dori. Dar, pina la urma, rezolvarea acestei probleme nu tine DELOC de ce isi doresc elevii, profesorii sau parintii. Tine exclusiv de parerea specialistilor DSP si epidemiologi. Aici vorbim de sanatate publica, nu de culoarea cu care vom zugravi scoala.

  4. E o minciuna gogonata.
    Manipulare….
    Se doreste distrugerea unei generatii…..
    Cine crede in Romania dar si in lume ca un grup de copii nu va interactiona si va pastra distanta? Asta e o aberatie…
    Nu se intampla.nici acum….dar cand vot fi la.scoala.in grupuri atat de mari.
    Va fi dezastru pt profesori si dupa pt parinti.
    Aduceti va aminte acum aproximativ o luna ce s a inta.plat la gradinita unde 2 ingrijitoare au venit bolnave…
    Si in scola exista acest risc…tinand cont ca scolile.au in medie peste 500 de elevi cele cotate mai slabe si peste 2000 cele bune…unde sunt ai cate 35 elevi intr-o clasa poate chiar 40.
    Nu mai dati sondaje aiurea.
    In Buc mai mukte organizatii de parinti si elevi.au cerut acolo unde se poate face online sa se faca. Sunt si scoli in provincie unde poate nu au cu ce…dar unde.sunt 10…20 elevi max intro clasa. Asa ca acolo.da se pot.tine ore…scolile sunt mai mici mai aerisite….insa in orasele mari ar fi dezastru.
    Iar povestea ca nu au cum sa intre online…sa ne uitam cati din copii.stau toata ziua pe.FB si Tw..si alte retele desi au declarat ca nu pot si nu au cu ce intra. Laptopuri sh ieftine se gasesc suficiente…cu 500…700 eli.suficoent de puternice.pt.zooom si alte platforme….

    1. Profilul clasic de ipohondru. Ipohondrie dublată de isterie. De astfel de brigadieri manipulatori are nevoie sistemul. Când mergeți la terasa cu bere sau la Kaufland sa va călcați pe picioare cumparand barabule și hârtie igienică, nu exista nici un pericol de infectare. La școală însă e plin de focare de covid, ciumă bubonică, tifos etc. E bun, stăm acasă. Ne uitam la statisticile cu Covid și la Acces direct.

      1. Iti doresc cateva zile la ventilator si vre-o doua saptamini cu febra 40C. Ca doar tu esti viteaz mare, nu ca ipohondrul de mai inainte…

        1. Mulțumesc. Eu îți doresc doar să mai repeți VREO patru ani de școală primară, poate te deprinzi și tu cu limba română. În rest, gânduri bune!

      2. Nedelcu Dan, daca dumneavoastra asa faceri nu toata lumea face…..sa stiti ca exista o mare cantitate de oameni….ce-i drept putina fata de majoritate carr nu merg la.terase, care folosesc masca peste tot, care oncearca sa evite cat mai mult contactul direct cu alte persoane. Acu ca dvs nu faceti parte din acesti oameni nu trebuie sa generalizati. Insa va doresc sa nuajungeti acolo unde un antevorbitor va dorea sa ajungeti pentru a “testa” virusul.

        1. Danny și Gogu, va rog să mă iertați daca v-am tulburat sau v-am jignit. Toată nebunia asta globala cu Covid 19 a adus mai mult decât suferință și panică. A adus dezbinare. Iar beneficiarii direcți ai dezbinării noastre sunt domnii politicieni. Gânduri bune.

      3. Domnule Nedelcu, ganditi-va ca la Kaufland mergem o data pe saptamana si, daca suntem responsabili, nu stam mai mult de o jumatate de ora, ferindu-ne de ceilalti, pe cat posibil. La scoala se sta cate 6-7 ore pe zi in proximitatea a sute de persoane, deci aproximativ 30 de ore de expunere pe saptamana. E o diferenta totusi!

        1. Draga A., peste tot oamenii se comporta responsabil, inclusiv la școală. Am fost la supraveghere la Bac, trei zile, nu a pățit nimeni nimic. Oamenii poartă măști peste tot. Majoritatea folosesc dezinfectanti. Singurele locuri unde am înțeles că există probleme, este litoralul. Iar politicienii nu contenesc sa arate cu degetul spre populație… Habar nu au sa comunice. Ieșirile lor sunt mereu amenințătoare, nu știu să se adreseze oamenilor cu tact, deși insist: oamenii chiar respecta regulile. Statisticile sunt sumbre, șapte-opt știri din zece sunt despre Covid… In tara asta nu se mai moare de cancer, nu mai avem probleme cu copiii cu dizabilități, nu mai avem de rezolvat probleme economice, avem Covid, atât. Adică o gripa de care s-au îmbolnăvit și s-au vindecat până acum zeci de mii de oameni. Dar statisticile sunt in primul rand despre morții de Covid, care de fapt mor cu comorbiditati. Cei mulți vindecați sunt mai degraba”vinovați” că s-au vindecat. Chiar e greu de observat că vor să sa transforme lumea într-un imens ospiciu? O sa murim de frica, înainte să ne doboare Covid-ul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

1,2 miliarde de lei – Impactul bugetar estimat pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, spune ministrul Educației / Prima tranșă va fi plătită în acest an

Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație pentru Edupedu.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a…
Vezi articolul

BREAKING Modificări la Rezidențiat 2023: Ministerul Sănătății se răzgândește și revine la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta a aprobat pentru prima dată pragul de 65%

Pragul de răspunsuri corecte la examenul de rezidențiat care permite intrarea în stagiul de rezidențiat revine la 60% pentru sesiunea din acest an, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul

Rezultate finale Olimpiada de Matematică 2024, etapa județeană. Lista cu punctajele de după contestații și elevii calificați la etapa națională – publicată de Societatea de Științe Matematice

Rezultatele finale ale elevilor participanți la Olimpiada Națională de Matematică (ONM), etapa județeană din 10 martie, au fost publicate centralizat de Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) pe site-ul…
Vezi articolul

Rector nou la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: Prorectorul Mihai Dimian, candidat unic, a obținut 90 % din voturi pentru postul ocupat până acum Valentin Popa, care a candidat pentru Senatul universitar

Mihai Dimian, candidat unic, a obținut, joi, voturile necesare în alegerile pentru funcția de rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, funcție deținută în ultimii 12 ani de Valentin…
Vezi articolul