Curriculum decis și la nivel local, cu 50% mai multă practică la firme și o jumătate de zi pe săptămână în care copiii de gimnaziu sunt vizitați de antreprenori în școli. Reforma liceului profesional din Franța, în discuții naționale și contestată de sindicatele profesorilor

552 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
De la începutul anului școlar 2023-2024, învățământul profesional din Franța va suferi modificări în cadrul unei reforme-obiectiv a președinției și Ministerului Educației din Republică. După reforma liceelor teoretice (sau „generale”, cum sunt cunoscute în Franța), inițiată în 2019 și care a schimbat examenele de Bacalaureat, liceele profesionale ar urma să presupună cu 50% mai multă practică la operatorii economici. De asemenea, o parte de curriculum ar avea să fie decisă de autoritățile locale, după specific și nevoile comunităților, potrivit declarațiilor făcute de oficialii din Hexagon, citați de portalul L’étudiant.fr.

“Cred în învățământul profesional și trebuie să îl facem mai puternic”, declara președintele Emmanuel Macron pe 13 septembrie, aflat într-o vizită la un liceu de pe coasta de vest și care formează lucrători în domeniul nauticii și industriei de automobile, scrie L’étudiant. Dezbaterile în Republică au început în iulie 2022 cu întâlniri cu sindicatele profesorilor și cu directori, iar acum câteva zile Ministerul Educației a anunțat constituirea de grupuri de lucru pentru ca în februarie-martie 2023 să existe o formă finală a reformei, potrivit calendarului de pe site-ul instituției. Circa 650.000 de elevi sunt vizați conform datelor oficiale, din totalul de 2.280.000 de liceeni din întreaga țară.

Printre cauzele care au declanșat regândirea rutei de formare profesională în licee se numără “o rată insuficientă de integrare pe piața muncii, absenteismul și abandonul școlar care sunt mai accentuate decât în liceele generale și tehnologice, dar și numărul de elevi din filiera vocațională care este în continuă scădere”, după constatări din ultimii 4 ani, conform aceleiași surse.

Care sunt măsurile principale și de ce le contestă profesorii

O modificare substanțială ar fi creșterea cu până la 50% a orelor de practică în firme. Despre aceasta, un reprezentant al sindicatului Sud Education este citat subliniind că o creștere cu 50% a perioadelor de practică echivalează cu transformarea absolvenților de bacalaureat profesional în “forță de muncă imediat angajabilă” și nu în “cetățeni luminați, capabili să se reorienteze”, în contextul în care așteptările companiilor sunt în schimbare.

Și Sigrid Gérardin, lidera uneia dintre cele mai mari organizații profesorale din profesional, Snuep-FSU, a spus, potrivit FranceInfo, că nu va participa la consultările cu ministerul și că “Nu putem negocia o reformă care va pune serios în pericol viitorul academic și profesional al elevilor noștri și care, de asemenea, va permite guvernului să taie în cele din urmă 5.000 de posturi de profesori din școlile profesionale“.

  • Aproximativ 380 de ore de predare, în cei trei ani de liceu, ar fi pierdute pentru fiecare elev în detrimentul mai multor ore de practică și ar duce, astfel, la suprimarea acelor 5.000 de posturi didactice, susține Snuep-FSU.

În ceea ce privește curriculumul, acesta ar urma să fie decis, într-o anumită măsură, la nivel local. Autoritățile din comunități și-ar putea spune cuvântul în ceea ce privește deciderea numărului de ore la fiecare disciplină, conform planurilor președintelui Macron și ministrului Pap Ndiaye. Și aici, reprezentanții personalului din învățământul francez au comentat că diploma de bacalaureat profesional (Le Bac Pro, cunoscut în Hexagon) și-ar pierde caracterul de certificat național. După declarațiile sindicaliștilor, ministerul a venit cu precizarea că va “asigura caracterul național al diplomei”, insistând că se dorește “să se acorde mai multă flexibilitate liceelor, în special în ceea ce le privește organizarea”.

Pe 18 octombrie, mai multe licee din Franța au fost în grevă – închise sau cu ore neacoperite. Dacă sindicatele susțin că 60% din profesori s-au alăturat formei de protest, Ministerul Educației a indicat puțin peste 20%, mai scrie FranceInfo.

Copiii de gimnaziu să poată vorbi săptămânal cu reprezentanții firmelor, la școală

Reforma nu vizează doar adolescenții care sunt deja la liceu. Copiii de clasa cinquième (n. red. similară clasei a VI-a în România) ar urma, potrivit reformei, să fie vizitați la școală, timp de o zi sau jumătate de zi pe săptămână, de reprezentanți ai operatorilor economici din zona lor: “companiile vor veni la școală pentru a discuta despre profesiile lor, despre nevoile lor în materie de competențe și despre oportunitățile pentru tine”, mai punctează portalul de știri specializat pe Educație. “Trebuie să-i informăm mai bine și mai devreme pe elevi și pe familiile lor, pentru ca mai târziu să-și poată alege mai bine traseul profesional”, a motivat Emmanuel Macron.

Ținând cont că reforma liceului teoretic francez a fost asumată în 2018 și implementată din 2019 de fostul ministru al Educației, Jean-Michel Blanquer, și reforma liceului profesional este așteptată să fie adoptată în termenii calendarului stabilit de oficiali.

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulamentele actualizate pentru olimpiadele și competițiile școlare în anul școlar 2021-2022, publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Regulamentele privind desfășurarea olimpiadelor și competițiilor școlare în anul școlar 2021-2022 au fost publicate de Ministerul Educației. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora, organizarea etapelor…
Vezi articolul

Barcari, despre recomandările pentru redeschiderea școlilor, de la Ministerul Sănătății: Nu am fost anunțați. Dacă am fi mers pe regulile colegilor mei, nici nu s-ar mai fi putut face experimente, ceea ce nu am fi putut accepta

Ministerul Educației discută în prezent mai multe “strategii pentru revenirea elevilor la școală în toamnă” și “în curând” va publica în dezbatere “variantele de lucru”, a anunțat secretarul de stat…
Vezi articolul