Curtea Constituțională dă undă verde dublării alocațiilor pentru copii

3.728 de vizualizări
cărți pentru copii
Foto: Pexels.com
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea care anula OUG 2/2020, prin care era amânată până la 1 august dublarea alocaţiilor acordate copiilor, este constituţională, potrivit Agerpres. Asta înseamnă, teoretic, că legislația revine la momentul inițial, cel de dinaintea amânării impuse de către Guvern.

Este vorba de o lege adoptată în Parlament, prin care a fost respinsă OUG 2/2020 adoptată la începutul anului de către Guvern, act normativ care amâna, de la 1 februarie la 1 august, intrarea în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi au constatat că Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.

Prin această decizie, Curtea Constituţională aprobă practic dublarea alocaţiilor pentru copii, aşa cum prevedea art.I pct.1 din Legea nr.14/2020. Prin această lege, alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani creşte la 300 de lei.

Reamintim că Parlamentul a votat la începutul acestui an dublarea alocațiilor, legea a fost amânată de Guvern prin Ordonanță de Urgență până la 1 august. Legea pentru aprobarea OUG a fost respinsă de Parlament, iar acest lucru duce la aplicarea legii de dublare a alocației de la termenul inițial 1 februarie 2020.

Premierul Ludovic Orban declara pe 25 iunie, întrebat dacă va dubla alocațiile, că: “Nu se pot dubla. Alocațiile au fost dublate în 2019. PNL a fost singurul partid care a dublat alocațiile. În continuare, grija noastră e pentru creșterea alocațiilor, pe de altă parte nu ne permitem dublarea. E dublare de la 150 la 300. Impactul e de aproape 7 miliarde, pe care nu și-l poate permite bugetul”.

Amintim că legea dublării alocațiilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie 2020, prevede următoarele:

  • alocaţia pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani creşte la 600 de lei, de la 300 cât era în 2019, la fel şi pentru copiii cu dizabilităţi
  • alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani creşte de la 150 de lei la 300 de lei.

Foto: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Ne opunem categoric acestui act unilateral, emis de către minister” – Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, despre declarațiile pe propria răspundere pentru școala online

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a scris pe Facebook președintele asociației, Iulian Cristache, în…
Vezi articolul

Deficiențe găsite în școli de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Ministerul Educației cere eliminarea barierelor care împiedică accesul la educaţie al copiilor cu dizabilităţi – document

Au fost găsite deficiențe în școli de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document trimis către inspectoratele școlare. Ministerul solicită să fie…
Vezi articolul

DOCUMENT Dotarea laboratoarelor, cabinetelor și atelierelor școală cu mobilier, echipamente și mijloace didactice moderne – obiectiv pentru anul 2021, menționat în buget

Dotarea laboratoarelor, cabinetelor și atelierelor școală cu mobilier, echipamente și mijloace didactice moderne este unul dintre obiectivele de la capitolul „asigurarea finanțării și modernizarea infrastructurii” cuprinse în bugetul pe 2021…
Vezi articolul