Curtea Supremă a respins definitiv retrocedarea şcolii de fete Marianum din Cluj-Napoca, unde funcționează Facultatea de Litere a UBB

802 vizualizări
identitatea de gen
Foto: Pixabay.com
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins joi prin hotărâre definitivă retrocedarea clădirilor fostului institut de fete romano-catolic „Marianum” din Cluj-Napoca, unde acum funcționează Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai (UBB), transmite agenția maghiară MTI, citată de G4Media.ro.

Curtea Supremă a respins astfel recursul Parohiei Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca împotriva hotărârii din prima instanță. ÎCCJ a respins de asemenea posibilitatea ca parohia să sesizeze Curtea Constituţională a României cu o excepţie de neconstiuţionalitate în cauza retrocedării.

Conform informaţiilor oferite de parohie după sentinţa de primă instanţă, clădirea centrală a institutului de fete din Cluj-Napoca, fondat de Biserica Romano-Catolică, a fost construită în anii 1910-11 şi a fost sfinţită la 10 decembrie 1911 de episcopul Gusztáv Károly Majláth. Bsierica a continuat să extindă Marianumul în timpul primului război mondial şi după, astfel că institutul a devenit una din cele mai importante şcoli ale comunităţii maghiare din Transilvania. Înainte de naționalizarea din 1948, complexul de clădiri găzduia şi o şcoală primară şi un gimnaziu de fete, o şcoală comercială, un liceu de fete, un institut de pregătire a învăţătorilor şi profesorilor şi o şcoală de muzică.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nouă decese la un milion de locuitori, asociate Covid-19, în România, un nou record al pandemiei, anunță cercetătorii de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca / Numărul copiilor și tinerilor infectați a atins și el un record – 2.388 de cazuri pe zi

Numărul deceselor zilnice legate de COVID-19 raportate la un milion de locuitori din România ajunge la un record absolut pe perioada întregii pandemii – 8,99 la un milion de locuitori,…
Vezi articolul