Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre suspiciunile legate de modul în care a fost realizată teza de doctorat a ministrului apărării, Angel Tîlvăr: În Legea Educației există două prevederi pentru a evita “fenomenul doctoratelor scrise la comandă de alții”

609 vizualizări
Foto: Daniel Funeriu
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, cel care a implementat actuala Lege a Educației nr. 1/2011, subliniază că a introdus în lege, la articolul 143, două prevederi pentru a evita “fenomenul doctoratelor scrise la comandă de alții”. Declarația postată pe Facebook de Funeriu vine în contextul în care G4Media.ro a scris că există noi suspiciuni legate de doctoratul ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, acelea că nu el ar fi scris lucrarea. Un angajat al Muzeului Vrancea a recunoscut: “Eu am făcut cercetarea, era sarcină de serviciu de la directorul instituției”, mai scria G4Media.

Daniel Funeriu a scris pe pagina sa de Facebook că în actuala lege a Educației, nr. 1/2011, implementată de el în perioada în care a fost ministru, a introdus două prevederi legate de cine răspunde de originalitatea tezelor de doctorat.

“(…) Pentru că intuiam fenomenul doctoratelor scrise la comandă de alții, aşa cum pare să fie cazul ministrului apărării, am introdus, încă din 2011, două prevederi în Legea 1. Art. 143 alin. 4 şi 5, după cum urmează:

(4) Îndrumătorii lucrărilor de licență, de diplomă, de disertație și de doctorat răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalității conținutului acestora.

(5) Este interzisă comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat”, se arată în postarea lui Daniel Funeriu.

Amintim că teza de doctorat a ministrului Apărării, vrânceanul Angel Tîlvăr (PSD), ridică noi suspiciuni legate de modul în care a fost realizată. Documentele Arhivelor Naționale – secția Vrancea, consultate de G4Media, arată că numele lui Angel Tîlvăr nu apare în registrul de cercetare a documentelor citate în teză. În schimb, apare numele actualului șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu.

Acesta a declarat pentru G4Media că a făcut cercetarea în Arhivele Naționale Vrancea pentru teza de doctorat “Relații româno – israeliene în perioada comunistă” a lui Angel Tîlvăr și spune că “era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției”, în speță fostul director, Horia Dumitrescu – detalii aici


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un proiect de lege care interzice fumatul în școli și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora, precum și pe stradă sau în alte locuri publice, pentru elevii care nu au împlinit 18 ani, a fost adoptat tacit de Senat și trece în Camera Deputaților

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis minorilor în școli…
Vezi articolul

Aproape 20 modificări la calendarul olimpiadelor școlare 2024, făcute de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică a fost devansată cu o săptămână, faza națională la Limba română a fost mutată

Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare au fost modificate de Ministerul Educației printr-o erată publicată pe 9 februarie, la aproape două săptămâni de când planificările au fost anunțată inițial. Printre schimbări…
Vezi articolul

DOCUMENT Din 22 noiembrie, în localitățile cu rata de incidență sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura la școală independent de vaccinarea profesorilor / Regulile aplicate în cazul testărilor pozitive – noul ordin comun, trimis spre publicare la Monitorul oficial

“Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu…
Vezi articolul

Consiliul Național al Calificărilor se extinde cu reprezentanți ai agențiilor care asigură calitatea în învățământul preuniversitar și cel superior / Numărul mandatelor membrilor va fi limitat la trei – proiect

Consiliul Național al Calificărilor, for ce contribuie la stabilirea strategiilor legate de Cadrul național al calificărilor și formarea profesională a adulților, își extinde componența pentru a cuprinde membri ai agențiilor…
Vezi articolul