De ce e curcubeul rotund? O explicație pe înțelesul tuturor, plus Cum să facem un curcubeu acasă

4.612 vizualizări
Oare de ce curcubeul este un arc de cerc? Și cum putem face un curcubeu acasă, cu un glob de Crăciun? “Apariția curcubeului se datorează refracției și reflexiei. Reflexia este fenomenul grație căruia vă puteți privi în fiecare dimineață în oglindă, iar refracția este fenomenul din cauza căruia atunci când introduceți un băț în apă îl vedeți îndoit”, povestește Daniel Funeriu, chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA.

Vezi integral în înregistrarea de mai jos:

Într-o nouă înregistrare numită “Minutul de inteligență”, fostul ministru vorbește despre forma curcubeului; Funeriu pornește de la istoria cuvântului “curcubeu”, ajunge la legendele curcubeului, explică pe înțelesul tuturor schema din 1637 a lui Descartes și ne arată cum putem facem un curcubeu acasă, cu un glob de Crăciun.

“Simplificând, am făcut voit o greșeală. Primul care o descoperă va primi cadou un tricou”, anunță fostul ministru.

De ce E curcubeul un arc de cerc? Fragment din explicația lui Daniel Funeriu

“Apariția curcubeului se datorează refracției și reflexiei.

Reflexia este fenomenul grație căruia vă puteți privi în fiecare dimineață în oglindă, iar refracția este fenomenul din cauza căruia atunci când introduceți un băț în apă îl vedeți îndoit.

Aceste două fenomene, împreună cu picăturile de apă din atmosferă, descompun lumina albă a soarelui în cele 7 culori care formează celebrul ROGVAIV: adică inițialele lui Roșu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet – spectrul luminii vizibile pe care îl găsim și pe coperta albumului The Dark Side of the Moon al lui Pink Floyd, grupul meu preferat.

Mai în detaliu, iată schema făcută de Rene Descartes în 1637: când plouă și e soare, lumina penetrează picăturile de apă și se refractă în interiorul picăturii, schimbându-și direcția, dar și descompunându-se în culorile curcubeului. În drumul ei, această lumină descompusă ajunge la al doilea perete al picturii, de unde se reflectă ca dintr-o oglindă și întorcându-se se refractă din nou la ieșirea din picătură, schimbându-și iarăși puțin direcția.

Unghiul dintre lumina care intră în picătură și cea care iese văzut de observatori este de aproximativ 40 de grade, iar locul geometric al punctelor care dau acest unghi de 40 de grade între razele soarelui și observator formează pe cer un cerc. Așadar, curcubeul este un cerc fix din cauza acestui unghi de 40 de grade. Putem, însă, observa întreg cercul curcubeului doar dacă îl privim din avion sau dacă facem un curcubeu în grăină, cu apa care vine dintr-o stropitoare”.

Vezi în video de mai sus cum să faci un curcubeu acasă.

 

Vezi și celelalte episoade ale “Minutului de inteligență”:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Mâncarea elevilor la Olimpiada Națională de limba Franceză, de la Craiova, cazați într-un cămin în condiții improprii, a costat 34 de lei pe zi, de persoană/ Alocația pentru cazare și hrană dată de Ministerul Educației este de 100 de lei pe zi

O anchetă a ministerului Educației cercetează modul în care au fost organizate Olimpiadele naționale din acest an, desfășurate în mai multe județe. Cea de la limba Franceză, organizată la Craiova…
Vezi articolul

Proiectul de hotărâre de guvern pentru reorganizarea Agenției care acreditează școlile și grădinițele, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Executivului, în ciuda apelurilor repetate ale societății civile de a retrage documentul

Reorganizarea ARACIP, Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, este pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului, potrivit gov.ro. Este vorba despre un proiect controversat, care…
Vezi articolul