De ce e curcubeul rotund? O explicație pe înțelesul tuturor, plus Cum să facem un curcubeu acasă

5.352 de vizualizări
Oare de ce curcubeul este un arc de cerc? Și cum putem face un curcubeu acasă, cu un glob de Crăciun? “Apariția curcubeului se datorează refracției și reflexiei. Reflexia este fenomenul grație căruia vă puteți privi în fiecare dimineață în oglindă, iar refracția este fenomenul din cauza căruia atunci când introduceți un băț în apă îl vedeți îndoit”, povestește Daniel Funeriu, chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA.

Vezi integral în înregistrarea de mai jos:

Într-o nouă înregistrare numită “Minutul de inteligență”, fostul ministru vorbește despre forma curcubeului; Funeriu pornește de la istoria cuvântului “curcubeu”, ajunge la legendele curcubeului, explică pe înțelesul tuturor schema din 1637 a lui Descartes și ne arată cum putem facem un curcubeu acasă, cu un glob de Crăciun.

“Simplificând, am făcut voit o greșeală. Primul care o descoperă va primi cadou un tricou”, anunță fostul ministru.

De ce E curcubeul un arc de cerc? Fragment din explicația lui Daniel Funeriu

“Apariția curcubeului se datorează refracției și reflexiei.

Reflexia este fenomenul grație căruia vă puteți privi în fiecare dimineață în oglindă, iar refracția este fenomenul din cauza căruia atunci când introduceți un băț în apă îl vedeți îndoit.

Aceste două fenomene, împreună cu picăturile de apă din atmosferă, descompun lumina albă a soarelui în cele 7 culori care formează celebrul ROGVAIV: adică inițialele lui Roșu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet – spectrul luminii vizibile pe care îl găsim și pe coperta albumului The Dark Side of the Moon al lui Pink Floyd, grupul meu preferat.

Mai în detaliu, iată schema făcută de Rene Descartes în 1637: când plouă și e soare, lumina penetrează picăturile de apă și se refractă în interiorul picăturii, schimbându-și direcția, dar și descompunându-se în culorile curcubeului. În drumul ei, această lumină descompusă ajunge la al doilea perete al picturii, de unde se reflectă ca dintr-o oglindă și întorcându-se se refractă din nou la ieșirea din picătură, schimbându-și iarăși puțin direcția.

Unghiul dintre lumina care intră în picătură și cea care iese văzut de observatori este de aproximativ 40 de grade, iar locul geometric al punctelor care dau acest unghi de 40 de grade între razele soarelui și observator formează pe cer un cerc. Așadar, curcubeul este un cerc fix din cauza acestui unghi de 40 de grade. Putem, însă, observa întreg cercul curcubeului doar dacă îl privim din avion sau dacă facem un curcubeu în grăină, cu apa care vine dintr-o stropitoare”.

Vezi în video de mai sus cum să faci un curcubeu acasă.

 

Vezi și celelalte episoade ale “Minutului de inteligență”:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce ținte are guvernul Cîțu la capitolul Digitalizare, în planul de guvernare: competențe digitale pentru populație în ansamblul ei, “autostrăzi informaționale” între instituții, hub-uri regionale de inovare. Accent pe “eficiență”

“Educația digitală” este una dintre cele patru axe strategice pentru un proces de “digitalizare accelerată”, alături de administrația digitală, economia digitală și societatea digitală, potrivit capitolului referitor la acest domeniu…
Vezi articolul

De 1 Iunie se redeschide Baza Cireșarii, fostul Parc al Copiilor / Prin Ordin de ministru se va realiza un nou teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, vestiare, alei pietonale, spații verzi, instalație pentru iluminat nocturn, iar copiii se vor putea înscrie gratuit la activități sportive

După o lungă perioadă de timp, Ministerul Educației a decis ca începând cu data de 1 iunie 2022, Baza Cireșarii să fie redeschisă publicului, potrivit unui comunicat de presă. Baza…
Vezi articolul