De ce este esențial să meargă copiii la școală și ce trebuie să facă petru a evita un nou val de infectări? Medic pediatru: Socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, fapt dovedit de creşterea depresiei, a atacurilor de panică

4.759 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cristina Oana Mărginean, susţine că este foarte important pentru elevi să meargă la şcoală, întrucât socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, ea atrăgând atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de depresie, atacurilor de panică, auto-vătămărilor şi chiar a suicidului în rândul copiilor, în urma restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pentru copii este foarte important să meargă la şcoală pentru dezvoltarea şi formarea personalităţii acestora. Şi, în plus, dezvoltarea lui cognitivă şi abilităţile de comunicare, de învăţare şi tot ce înseamnă o dezvoltare complexă impun începerea şcolii.

Un copil îşi câştigă toate aceste abilităţi dacă interrelaţionează cu ceilalţi copii, cu profesorii sau cu alte persoane. Aceştia trebuie să acumuleze noi cunoştinţe, să le aprofundeze, trebuie să intre în competiţie cu ceilalţi copii şi toate acestea sunt mult mai uşor de dobândit dacă ei merg la şcoală, la activităţi complementare (sport, muzică, activităţi în aer liber, etc) versus activităţi online.

Socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, fapt dovedit de creşterea depresiei, atacurilor de panică, a auto-vătămărilor şi chiar a suicidului; sunt studii care susţin o creştere de 9,3 – 33%. Nu este sănătos pentru copii să stea doar în faţa computerului, a televizorului; ei trebuie să comunice, să relaţioneze cu ceilalţi copii, să se joace, să râdă, să îşi facă prieteni, să aibă activităţi recreative comune, să îşi împărtăşească unele idei constructive, să lucreze în echipe.

În plus, faptul că în ultimul an copiii nu au făcut sport, mişcare a dus la apariţia şi altor probleme de sănătate ca supraponderabilitate, afecţiuni nutriţionale, digestive, tulburări de statică. Recomand începerea şcolii”, a declarat pentru Agerpres medicul Cristina Oana Mărginean, care este şi prorector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


6 comments
 1. Da socializarea si communicarea sunt vitale….daca are cine sa le faca!
  La fel raspundea si in cazul unui razboi Mondial???? Acesta-i in razboi, Mai perfid decat razboiul clasic. Iar “parerea psihologilui” este o chemare la sinucidere in masa. Ce sa comunice , cu cine? cu virusul?
  Dragon mei “psihologi” de WC, mergeti la un consult psihiatric, pentru ca imbecilitatile spuse de Voi, devin …..genocid! Iar pentru genocid, exista pedeapsa cu moartea!

 2. Ce bine era cu școala online… Stăteam acasă toată ziua, nu făceam nimic. Asta viața! La școală oricum nu învăț nimic. Sper sa se revină urgent la școala online pentru că am nevoie disperată de mult somn.

 3. Sa vezi atacuri de panica dupa ce si-or conduce neamurile pe ultimul drum, daca vor putea si nu vor fi in izolare sau la ATI.

 4. Oare gandul ca se pot infecta si pot transmite virusul parintilor, nu-i va stresa mai mult pe copii? Sau situatia in care un parinte / bunic ajunge in stare grava sau chiar moare pentru ca aluat virusul de la copil va fi mai usor de suportat de catre acesta decat scoala online?
  Si, sa fim seriosi, parcurile sunt pline de copii care se joaca, de grupuri de adolescenti, deci cine a vrut sa socializeze a avut cum.
  Iar scoala fizica are si ea “darul” de a provoca depresie multor copii, dar de cand cu scola online lumea a uitat de multele cazuri bullying din scoli (atat din partea unor elevi, cat si din partea unor profesori).

 5. Părinții si profesorii au cam uitat chestia asta. Pun pe primul loc sănătatea lor fizica si mai putin sănătatea psihică a elevilor. Părinții au uitat ca au dat viata ptr perpetuarea speciei si că urmașul trebuie sa aiba viata si fericirea proprie. Suntem datori toți ca generațiile care urmează să fie sanatoase cu capul. Sa nu contribuim la apariția la tineri a comportamentelor antisociale. Sa nu ii transformăm în psihotici, inadaptati si “dezaxati”. Dacă elevii de acum o iau pe aratură cu capul si explodează cazurile de violență, asupra chiar a părinților și profesorilor, pe cine dam vina? Ii băgăm in “stabilimente” de orice natură ptr ca ne-a fost teama ca s-ar putea sa ne infecteze? Adulții ar fi cazul sa treaca pe un stil de viață sănătos, sa accepte ca se poate intampla sa te imbolnavesti dar ca mai important e sa ai o nație sănătoasă psihic. De la cap se împute peștele.

  Si IVERMECTINA la liber si profilactic! 🙂

 6. În sfârşit, o opinie pertinentă, profesionistă a unei doamne doctor care pune punctul pe i.Vă mulțumesc.Sper ca articolul să fie citit şi de cei care sunt/ se cred dumnezeipepământ…în ţara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Domnica Petrovai

Domnica Petrovai, psihoterapeut: Cred că investiția în starea de bine a adulților – profesori și părinți – este cea mai valoroasă, pentru că are un impact direct asupra copiilor. Este copleșitor sentimentul de neîncredere, cu impact foarte puternic și asupra rezultatelor școlare

„Cred că vom avea copii mai încrezători, dacă vor trăi și vor învăța în comunități – cum este școala – și în familii, unde starea de bine va fi la…
Vezi articolul

Dezbatere organizată de Edupedu.ro și World Vision România

EXCLUSIV Mircea Miclea, despre rezultatele la PISA 2022: Este aberant să spui că a rămâne pe penultimul loc este reziliență. Este un loc din care nu prea mai poți coborî / Soluția nu este a înmulți evaluările elevilor, ci de a converti rezultatele de la evaluări în programe remediale personalizate

Singurul ministru al educației din România care a demisionat după ce guvernul nu a acordat Educației 6% din PIB așa cum promisese la preluarea mandatului și unul dintre fondatorii legii…
Vezi articolul
locuri în cămine - Studenția online

Cele mai bune universități din România, în 2020: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Politehnica București sunt top 3 în clasamentul universităților anunțat de Ad Astra

Cele mai bune universități din România anului 2020 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Clasamentul Universităților din România 2020 publicat în această dimineață…
Vezi articolul

Experiența predării online, împărtășită de British Council: Cum decurg cursurile, care sunt provocările și cum se descurcă profesorii? (Partea I)

  British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale. De peste 80 de ani, oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice…
Vezi articolul