PISA 2018: Mai mult de jumătate dintre elevii de 15 ani cred că nu-și mai pot îmbunătăți inteligența. În Estonia, 77% cred că și-o pot îmbunătăți

2.332 de vizualizări
Aproape 57% dintre elevii români de 15 ani care au participat la testarea PISA 2018 au declarat că sunt „de acord” și ”cred cu tărie” că “inteligența lor este ceva pe care nu îl mai pot schimba foarte mult”, arată Volumul III al Raportului Rezultatelor PISA 2018: „Ce înseamnă viața școlară pentru viața elevilor”. Media țărilor OECD arată că numai 37,4% dintre elevii statelor dezvoltate cred acest lucru. Iar în Estonia, țara din Uniunea Europeană cel mai bine clasată la testele PISA 208, doar 23% cred că nu își mai pot îmbunătăți inteligența.

PISA 2018 analizează „mentalitatea de creștere” (growth mindset) pe care o au elevii de 15 ani din cele 79 de țări și economii în care s-a desfășurat testarea.

În România, 56,7% dintre elevii de 15 ani au declarat că „sunt de acord” sau că ”sunt în acord puternic” cu următoarea afirmație: „Inteligența ta este ceva pe care nu îl mai poți schimba foarte mult”.

(La PISA 2018 au participat 5.075 de elevi din țară, iar rezultatele sunt reprezentative pentru populația de 15 ani a României, potrivit OECD).

Mentalitatea de creștere, sau teoria incrementală a inteligenței, este convingerea că abilitățile și inteligența cuiva se pot dezvolta în timp. Ea este în contrast cu mentalitatea fixă, care înseamnă credința că cineva este născut cu un anumit nivel de inteligență și cu anumite abilități.

Estonia are 77% dezacord și dezacord puternic pe expresia amintită.

Ce spun datele OECD:

– A majority of students disagreed or strongly disagreed with the statement “Your intelligence is something about you that you can’t change very much”, on average across OECD countries. However, at least 60% of students in the Dominican Republic, Indonesia, Kosovo, the Republic of North Macedonia, Panama and the Philippines agreed or strongly agreed with that statement.
– On average across OECD countries, students who disagreed or strongly disagreed with the statement “Your intelligence is something about you that you can’t change very much” scored 32 points higher in reading than students who agreed or strongly agreed with the statement, after accounting for the socio-economic profile of students and schools.
– On average across OECD countries, holding a growth mindset was positively associated with students’ motivation to master tasks, general self-efficacy, learning goals and perceiving the value of schooling; it was negatively associated with their fear of failure.
– The relationship between endorsing a growth mindset and reading performance was generally stronger amongst socio-economically disadvantaged and immigrant students than amongst advantaged and non-immigrant students, respectively.
– In about half of education systems, students who exhibited a growth mindset were more likely than students who held a fixed mindset to expect to complete a university degree, after accounting for socio-economic status, gender, immigrant background and reading performance.

SURSA: pexels.com

 


1 comment
  1. Pentru ca elevii vad in jurul lor ca modelele sociale sunt numai mafiotii, infractorii, violentii, evazionistii, tradatorii, perversii etc. Iar oamenii cu statura verticala, demnitate, morala sunt de obicei umiliti, batjocoriti si eliminati din prim plan de primii. Ce modele sociale are spre exemplu mass media din Romania? Pitipoancele si derbedeii care nu produc aaaabsolut nimic altceva decat senzatii si starnesc instincte primare. Pai si atunci? Copiii nu sunt interesati sa se cizeleze in vreun fel. Poate doar daca au in spate niste parinti mai acatarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“O treime din tot ce înseamnă literația unui elev este dată de faptul că citește” / “Părinți iliterați au copii iliterați” și “asta ne  îngrijorează și mai mult, pentru că asta înseamnă că mai trebuie să treacă o generație” – studiu în rândul elevilor de școală primară și al părinților lor, anunțat de profesorul Dragoș Iliescu

“Cât de mult citește în acest moment elevul este important (…) O treime din tot ce înseamnă literația unui elev este dată de faptul că citește”, luând în calcul o…
Vezi articolul

Daniela Vasile, profesor: Modelul hibrid, cel mai dificil de implementat la nivel de clasă, dar cu cea mai mare flexibilitate și oportunități. Cum se face învățare de tip hibrid cu o clasă inversată

În timp ce societatea este blocată în discuții superficiale si contradictorii, generate de o implementare deficitara a conceptului de învățare online în lunile martie-iunie, o discuție mai productivă ar consta…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre fișa de feedback prin care elevii notează activitatea profesorilor: E un pas înainte într-o direcție bună. Elevii ar putea evalua și aplicabilitatea și transferabilitatea / Propunerile fostului ministru

Fostul ministru al educației Mircea Miclea apreciază inițiativa ministerului de a aplica de anul viitor o fișă de feedback semestrial, în care elevii notează activitatea profesorilor. „Cred că trebuie salutată…
Vezi articolul

Reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca. Codul-cadru de etică interzice legal un instrument-cheie pentru combaterea abuzurilor / Ce fac mari universități ale lumii

Consiliul Național al Rectorilor a cerut, miercuri, universităților, printr-o rară intervenție a sa în dezbaterile publice, să ia măsuri clare împotriva hărțuirilor sexuale, pe care să le „identifice” fără întârziere,…
Vezi articolul