DEFINITIVAT 2019: Rata finală de promovare este de 77,89%, cu 1,7 puncte procentuale mai mică decât anul trecut

383 de vizualizări
Procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ este 77,89, în creștere cu 2,61 puncte procentuale comparativ cu rezultatele inițiale (75,28% înainte de contestații), se arată într-un comunicat al Ministerul Educației. Notele au fost publicate astăzi pe definitivat.edu.ro. În 2018, rata finală de promovare a Definitivatului a fost mai mare cu 1,7 puncte procentuale decât cea de astăzi, 79.59% dintre debutanți reușind să obțină medii peste 8.

Au fost depuse 1.079 contestaţii. În total, 169 de candidați au obținut medii peste 8 în urma soluţionării acestora, promovând astfel examenul. Datele mai arată că din totalul de 6.485 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.051 de candidaţi au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 și au promovat examenul.

De asemenea, 128 de candidați au fost notați cu 10.

  • Pentru a fi declarat promovat la definitivat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen.

Reamintim că, după susținerea ultimei probe a examenului de definitivat din sesiunea 2019 – proba scrisă, dar înainte de înregistrarea/soluționarea contestațiilor, fuseseră declarați promovați 4.882 de candidaţi care au obținut medii între 8 şi 10.

Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmbovița (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în județul Călărași (57,14%). În Capitală, procentul este de 85,96%.

  • Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Casele Corpului Didactic nu se desființează, se redenumesc – formarea profesorilor se va face prin noile Centre Județene pentru Formare Continuă subordonate tot ministerului – prevede proiectul “România Educată”

Casele Corpului Didactic își modifică misiunea și li se adaugă alte atribuții de sprijin pentru profesori și școli, dar nu se desființează propriu-zis, susține consilierul prezidențial Ligia Deca, într-o precizare…
Vezi articolul

Surse: Universitățile cu domenii de licență în științe și inginerie vor primi cu 33% mai mulți bani pentru burse și protecție socială, prevede proiectul Legii Deca, în care apare și un „Program Național” de sprijin pentru educație în științe exacte și inginerie / Cîmpeanu anunța „susținere privilegiată” pentru domeniile STIM

Un “Program Național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei și matematicii” (PNSTIM) urmează să se înființeze în baza viitoarei Legi a învățământului superior, în continuarea unui program similar…
Vezi articolul