Definitivat 2020. Regulile oficiale au fost anunţate de minister – orice inspecţie poate fi echivalată cu o solicitare scrisă până pe 5 iunie

nicio vizualizare
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Ministerul Educaţiei anunţă că a făcut o serie de actualizări ale metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

Redăm modificările anunţate:

  • Perioada concediului de maternitate, precum și perioada suspendării cursurilor ca urmare a declarării stării de urgență/alertă se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul național de definitivare în învățământ;
  • În sesiunea 2020, structura examenului este următoarea:
  1. Etapa I – eliminatorie:
  1. a) susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate/recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat;
  2. b) evaluarea portofoliului profesional.
  1. Etapa a II-a (finală): o probă scrisă

În anul școlar 2019-2020, candidații care nu au susținut prima inspecție de specialitate în cadrul examenului pot solicita inspectoratului școlar recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat. Solicitarea se transmite în scris inspectoratului școlar, până la data de 5 iunie 2020. Candidații vor preciza unitatea de învățământ în care a fost susținută inspecția, precum și nota obținută/calificativul obținut. Recunoașterea/echivalarea inspecției, la solicitarea candidaților, se realizează până la data de 12 iunie 2020.

Măsuri de prevenție/protecție în sălile de examen:

  • repartizarea în săli a candidaților care susțin examenul în sesiunea 2020 se face cu respectarea măsurilor de distanțare fizică;
  • într-o sală de examen, pot susține proba scrisă un număr de 10 candidați.

În sesiunea 2020 a examenului, nota obținută la examen se calculează după formula: ND=(2NI+NP+7NS)/10, unde:

* ND – nota de la definitivat

* NI – nota de la inspecție (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecții de specialitate obținute de candidatul care a susținut ambele inspecții)

* NP – nota pentru portofoliu

NS – nota la proba scrisă (toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă).

Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

Foto: pexels.com


6 comments
  1. Buna ziua! Se poate sa ne raspundeti si noua?!?!?!
    Dorim sa stim clar, negru pe alb, cand se va sustine examenul de definitivat( ziua, luna), dar si examenul de grad II( ziua, luna… anul) plus programa!!!!?? [textul scris cu majuscule a fost editat]

    1. Bună ziua! Examenul de definitivat se va susține pe data de 22 iulie, potrivit informațiilor noastre. În ceea ce privește examenul scris pentru gradul II, acesta va fi organizat în ultima săptămână din august 2020, potrivit unui ordin de ministru publicat ieri în Monitorul Oficial.
      Vă mulțumim!

  2. Sunt pusi in mod real in dificultate,cu aceasta metodologie pentru definitivat, atat candidatii cat si inspectorii, metodistii:
    -Sa evaluezi un portofoliu al unui candidat cu care nu te-ai vazut (in cazul inspectiei echivalate) in baza DOAR a unui pdf transmis PE MAIL?.Aceasta se facea in mod normal odata cu cea de-a doua inspectie.
    -Sa echivalezi o inspectie din doua,termenele se decaleaza…..de la o zi la alta,cu reguli si proceduri noi. (ieri era 22.05, azi e altceva)
    -Sa nu stii de fapt care e data examenului final

  3. Portofoliu profesional intr-un singur fisier pdf ?Evaluat pe mail?!!!Termenul era alaltaieri si azi abia apare metodologia?
    Si care portofoliu astfel “evaluat” sa mai si conteze la nota finala?
    In ce film suntem,oameni buni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Includerea în programele școlare revizuite și în practica la clasă a noțiunilor transdisciplinare de Educație financiară, susținută de reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor școlare

Noțiunile și aplicațiile de educație financiară pot fi folosite în mod transdisciplinar de către orice profesor, la clasă, au susținut reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor, la conferințele din seria…
Vezi articolul