Deputatul Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, susține proiectul guvernului de a sprijini financiar studiile tinerilor români în străinătate, proiect calificat de prorectorul UVT drept un “credit populist”

845 de vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: UVT
Rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, parlamentar PNL, sprijină inițiativa guvernamentală ca studiile tinerilor care vor să învețe în străinătate să fie sprijinite financiar de către guvern, după cum a anunțat el la sfârșitul săptămânii trecute, într-un mesaj pe Facebook. Dar spune că ea trebuie suplimentată cu măsuri de sprijin pentru studenții merituoși care rămân acasă. Rectorul UVT și-a făcut cunoscută opinia în condițiile în care prorectorul universității critică inițiativa, vorbind despre un “credit populist” care ar dovedi că “politicienii spun lucruri trăznite”.

Potrivit deputatului Marilen Pirtea, șef al unei instituții românești de învățământ superior proiectul de finanțare a studiilor în străinătate, cu scutiri de plată pentru cei care revin în țară, “este una dintre cele mai bune inițiative îndreptate spre segmentul tinerilor de vârstă universitară, atât timp cât economia reală a României are nevoie acută de specialiști bine pregătiți. Repet o constatare ușor de verificat: marea migraţie a inteligenţei noastre nu se datorează doar dorinței de salariu mai mare sau pentru o viaţă mai bună. Fenomenul de brain-drain are legătură și cu sistemul de educaţie, sustenabil şi corect, dar și cu sistemul de sănătate.”

El apreciază că, “dacă susținem acordarea de sprijin financiar studenților români înscriși la universități din alte țări UE, devine prioritar să acordăm facilități financiare și studenților merituoși, înscriși la universitățile din România. Condiția nereturnării acestor ajutoare financiare de studii poate fi la fel de valabilă și pentru cei care studiază în România, ca și pentru cei care studiază în străinătate: integrarea după absolvire în cadrul pieței muncii din România, unde oamenii valoroși și bine pregătiți sunt atât de necesari.”

Iar Marilen Pirtea afirmă că va propune “Ministerului Educației și Ministerului Muncii identificarea unei soluții practice, aplicabile pentru susținerea financiară a tinerilor talentați care studiază în universitățile din România și care se angajează după absolvire în țară. Mai ales absolvenții cu performanțe deosebite, care aleg o carieră didactică după facultate, ar merita să fie susținuți cu prioritate, prin formule de finanțare a studiilor superioare asigurate pe baza programelor Ministerului Educației, în contextul unei nevoi tot mai mari de oameni pricepuți și de talente, pentru o educație de calitate în școlile românești”.

Mesajul lui Marilen Pirtea, integral:

Luni, la trei zile după afirmațiile rectorului, prorectorul aceleiași universități, Mădălin Bunoiu, comenta la rândul său pe seama inițiativei consilierului de stat Mara Mareș:

  • “Dacă ‘politicienii spun lucruri trăznite’ ar fi o emisiune umoristică ar fi bine, ne-am distra cu toții. Partea proastă e că ei nu numai că spun, dar vor să și facă astfel de lucruri… Cum pot oare califica dorința de a ieși în față cu orice preț a unei domnișoare, fost parlamentar, care acum ceva vreme dorea să introducem în România bacalaureatul internațional (care există, bine-merci, și funcționează în România de peste 10 ani), iar acum, nici mai mult, nici mai puțin vrea ca statul român să finanțeze studiile tinerilor români în străinătate (mă rog, în ideea returnării finanțării dacă nu se întorc în România etc.). (…) Este excepțional că mulți români merg să studieze în străinătate, și eu sunt unul dintre ei, însă întoarcerea acasă nu ține de agățarea de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici, la noi, la firul ierbii: oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte și de calitate – ori astea sunt zonele unde voi, politrucii, ați dat chix pentru că, vai, ce surpriză, ai nevoie și de cunoștințe ca să poți face ceva bun.” – Citește pe larg despre comentariile lui Mădălin Bunoiu aici
Citește și:
Guvernul ar putea finanța studiile pentru tinerii care vor să învețe în străinătate. Absolvenții care se întorc în țară nu ar mai fi nevoiți să returneze banii
Trei organizații ale elevilor și studenților critică proiectul guvernului de a-i sprijini financiar pe cei care vor să studieze în străinătate: o soluție “falsă și nefundamentată”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like