Întoarcerea studenților din străinătate nu ține de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici. Oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte – Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara

350 de vizualizări
Octavian Mădălin Bunoiu / Foto: Facebook.com
Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, critică dur inițiativa anunțată de consilierul de stat Mara Mareş ca studiile tinerilor români care vor să învețe în străinătate să fie finanțate de guvernul României. “Este excepțional că mulți români merg să studieze în străinătate, și eu sunt unul dintre ei, însă întoarcerea acasă nu ține de agățarea de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici, la noi”, spune profesorul, care este și membru în consiliul agenției de credite pentru studenți.

“Cum pot oare califica dorința de a ieși în față cu orice preț a unei domnișoare, fost parlamentar, care acum ceva vreme dorea să introducem în România bacalaureatul internațional (care există, bine-merci, și funcționează în România de peste 10 ani), iar acum, nici mai mult, nici mai puțin vrea ca statul român să finanțeze studiile tinerilor români în străinătate (mă rog, în ideea returnării finanțării dacă nu se întorc în România etc.)”, spune Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara, responsabil cu strategia academică și relația cu studenții.

Reacția integrală a lui Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest din Timișoara, conferențiar doctor la Facultatea de Fizică (sursa):

“Dacă ‘politicienii spun lucruri trăznite’ ar fi o emisiune umoristică ar fi bine, ne-am distra cu toții. Parteta proastă e că ei nu numai că spun, dar vor să și facă astfel de lucruri… Cum pot oare califica dorința de a ieși în față cu orice preț a unei domnișoare, fost parlamentar, care acum ceva vreme dorea să introducem în România bacalaureatul internațional (care există, bine-merci, și funcționează în România de peste 10 ani), iar acum, nici mai mult, nici mai puțin vrea ca statul român să finanțeze studiile tinerilor români în străinătate (mă rog, în ideea returnării finanțării dacă nu se întorc în România etc.).

Ar fi fost bine ca înainte de a face o astfel de propunere să se fi gândit / documentat măcar asupra a patru aspecte:

  1. În România funcționează ACBS (Agenția de Credite și Burse pentru Studenți) care ar trebui să aibă, conform denumirii, un astfel de obiectiv – să ofere credite pentru studenții români; politicienii noștri nu au fost preocupați de acest aspect și nu au dat soluții agenției în acest sens.
  2. Nu există niciun instrument de creditare, susținut desigur de statul român (așa cum se întâmplă în atâtea state, Anglia fiind cel mai bun exemplu), pentru a-i sprijini pe studenții români să-și facă studiile în România (nu doar prin finanțarea locului la studii, ci și a costurilor aferente vieții de student).
  3. Nu am văzut nicio analiză detaliată vizavi de practicile europene în domeniu (care sunt statele care își finanțează, și cum, proprii cetățeni să studieze în străinătate).
  4. Nu am văzut, de asemenea, nicio analiză a ceea ce s-a întâmplat cu tinerii români finanțați de statul român să studieze la universități foarte bune din străinătate și care trebuiau să se întoarcă și să lucreze în administrația centrală.

Ca să ne fie foarte clar, motivele și cauzele pentru care românii și-au părăsit țara au fost generate chiar de voi, “politicienii care au făcut lucruri trăznite” timp de 30 de ani.

Este excepțional că mulți români merg să studieze în străinătate, și eu sunt unul dintre ei, însă întoarcerea acasă nu ține de agățarea de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici, la noi, la firul ierbii: oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte și de calitate – ori astea sunt zonele unde voi, politrucii, ați dat chix pentru că, vai, ce surpriză, ai nevoie și de cunoștințe ca să poți face ceva bun.”

Citește și:
Guvernul ar putea finanța studiile pentru tinerii care vor să învețe în străinătate. Absolvenții care se întorc în țară nu ar mai fi nevoiți să returneze banii
Trei organizații ale elevilor și studenților critică proiectul guvernului de a-i sprijini financiar pe cei care vor să studieze în străinătate: o soluție “falsă și nefundamentată”
EXCLUSIV Culmea copiatului: Doi președinți de asociații studențești, eliminați din examenul pentru intrarea în corpul evaluatorilor calității universităților (ARACIS), pe motiv de fraudă. Cei doi studenți spun că e vorba despre o coincidență
Scandalul șefilor asociațiilor de studenți eliminați din examen pentru copiat. Costreie, consilier al premierului: I-am cerut lui Robert, liderul LSRS, să se retragă din funcția publică pe care o deține la cabinetul meu
PSD propune ca ligile studențești LSRS și USR să fie obligatoriu în conducerea agenției care auditează universitățile, după ce liderii acestora au fost eliminați pentru copiat din examenul de intrare în ARACIS


1 comment
  1. Va multumesc pentru implicarea Universității de Vest din Timișoara în pregătirea elevilor pentru susținerea examenului de bacalaureat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 42% dintre profesori au participat la programe de formare continuă desfășurate prin casele corpului didactic, în anul școlar trecut, potrivit datelor unui raport al Ministerului Educației

Peste 42% din cadre didactice au participat la programe de formare continuă desfășurate prin casele corpului didactic, potrivit datelor Raportului privind starea învățământului preuniversitar 2021-2022. Concret, la aceste programe au participat…
Vezi articolul

Statul vrea să cumpere din nou teste de salivă pentru elevi. ONAC anunță licitație pentru 55 de milioane de teste cu 10 lei/test fără TVA, ambalate individual sau cel mult câte două, după scandalul ratării testării în școli de luna aceasta

Autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate…
Vezi articolul