Consiliul Național al Elevilor și-a pierdut direcția, conducerea demite, șantajează și intimidează orice opoziție, susține Alexia-Iuliana Nica, fost președinte al CJE Călărași

3.582 de vizualizări
Foto: CNE
„Consiliul Național al Elevilor și-a pierdut direcția, conducerea arată în mod constant un ton superior față de consiliile județene ale elevilor, demițând, șantajând și intimidând orice opoziție și și-a orchestrat propriul circ, devenind o pepinieră pentru viitorii politicieni corupți”, susține Alexia-Iuliana Nica, fost președinte al CJE Călărași, într-un comunicat trimis Edupedu.ro.

„Pe durata mandatului meu am observat concret următoarele abateri de la orice simț de răspundere și mă simt datoare să trag un semnal de alarmă”, spune Alexia-Iuliana Nica. 

  • „Președinta structurii, s-a afișat public la pupitrul Ligiei Deca fără a se consulta proactiv cu Adunarea generală și, în plus, a mustrat structuri județene care au afișat public altă opinie decât cea întortocheată susținută de CNE.
  • Conducerea CNE arată în mod constant un ton superior față de consiliile județene ale elevilor, demițând, șantajând și inimidând în mod constant și susținut orice opoziție.
  • Majoritatea evenimentelor CNE consistă din sechestrarea unui număr de participanți și obligarea acestora să participe la un program care poate dura de la ora 8 dimineața până la ora 3 noaptea, cu cazare și mâncare la limita supraviețuirii, sub amenințarea mustrării sau a demiterii dacă participanții nu se conformeaza programului dur.”

Amintim că fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor a fost angajat la cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, după un internship în care a fost aproape nedespărțit de demnitar. Robert Avram a spus pentru Edupedu.ro despre acest aspect că: „Este pur și simplu o evoluție pe plan profesional”

Redăm comunicatul de presă:

„România, țara în care unii elevi mor de foame, iar alții se bat pentru funcții”

Alexia-Iuliana Nica, fost președinte al CJE Călărași

Consiliul Național al Elevilor (CNE) are rolul de a reprezenta și de a susține interesele colegilor noștri, elevi, în școală și în comunitate, fiind de asemenea, modele. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să vedem situații în care corupția și lipsa valorilor morale se infiltrează în activitatea acestei organizații mai puțin (sau, în ultimul timp, mai mult) politice. Consiliul Național al Elevilor ar putea fi cu adevărat vocea a trei milioane de elevi dintre care nu puțini mor de foame (o statistică recentă confirmând faptul că 2 din 10 copii din România merg la culcare flămânzi), nu puțini merg kilometri întregi până la școală în frig, nu puțini sunt bătuți, discriminați sau afectați de bullying sau încă merg la toaletă în curte.

Totuși, undeva pe drum, CNE-ul și-a pierdut direcția, întreaga sa activitate transformându-se într-o mascaradă în fața presei, cu discursuri și funcții pompoase, cu participări la evenimente și gale.

Am intrat acum 2 ani în CNE cu gândul de a schimba lumea și credeam că autoritățile o să-mi taie aripile, dar, ce să vedeți, chiar colegii mei de mai sus au făcut-o. Nu putem să acuzăm politicienii că nu fac nimic pentru elevi dacă nici măcar noi, reprezentanții lor, nu facem. Fiecare membru al Consiliului Elevilor ar trebui să se pună seara cu capul pe pernă împăcat, știind că a îmbunătățit ziua unui singur coleg, nu că a mai scris amendamente pentru documentele interne, cum s-a scris ordonanța 13, în mijlocul nopții, ca hoții, sperând de dimineață să se trezească cu un rând furtunos de aplauze că au mai reușit „să aducă schimbare pozitivă”.

Adevărat, CNE-ul nu are putere decizională, dar a promis să fie vocea elevilor și această promisiune a fost uitată. În loc de a face cunoscute problemele elevilor mai departe către Minister, CNE se îndepărtează „din generație în generație” de reprezentanții Consiliilor Județene ale Elevilor și și-a orchestrat propriul circ, devenind o pepinieră pentru viitorii politicieni corupți.

Cât timp am fost membră a Adunării generale, am tot ales șefi și cred că e timpul ca CNE să își aleagă lideri.

Deși CNE-ul nu are putere executivă, avem puterea de a face presiuni, de a strânge informații și de a face cunoscute problemele reale ale elevilor. Trebuie să ne amintim că suntem în această poziție pentru a schimba lucrurile, nu pentru a ne folosi de ea pentru propriile noastre interese.

Cred cu tărie că este timpul să ne întoarcem la esența misiunii noastre. CNE nu trebuie să fie doar un spectacol pentru presă, ci o voce autentică pentru cei care, în unele cazuri, se confruntă cu provocări dificile în școlile lor. Avem o responsabilitate față de cei care ne-au ales să-i reprezentăm.

Cum poate CNE să explice că la ultimele alegeri din totalul de 42 de Consilii Județene au apărut 44 de voturi „dintr-o greșeală tehnică”, cum pot explica că se dau derogări de la regulamente pentru că doar „șefii” fac legea, cum pot să explice că se apucă de treabă la 23 noaptea, iar la 8 vor ca elevii reprezentanți să-și fi făcut treaba? Simplu, nu pot.

Dincolo de idealisme, pe durata mandatului meu am observat concret următoarele abateri de la orice simț de răspundere și mă simt datoare să trag un semnal de alarmă deoarece, dacă nu o fac eu, conducerea CNE va rămâne în continuare în aceeași cârdășie. Președinta structurii, s-a afișat public la pupitrul Ligiei Deca fără a se consulta proactiv cu Adunarea generală și, în plus, a mustrat structuri județene care au afișat public altă opinie decât cea întortocheată susținută de CNE.

Tot aceasta s-a afișat pe social media cu un vicepreședinte al structurii susținând că acesta va fi „următoarea generație de președinte”, numindu-și practic un succesor cu multe luni înainte de următoarele alegeri.

Majoritatea evenimentelor CNE consistă din sechestrarea unui număr de participanți și obligarea acestora să participe la un program care poate dura de la ora 8 dimineața până la ora 3 noaptea, cu cazare și mâncare la limita supraviețuirii, sub amenințarea mustrării sau a demiterii dacă participanții nu se conformeaza programului dur.

Conducerea CNE arată în mod constant un ton superior față de consiliile județene ale elevilor, demițând, șantajând și inimidând în mod constant și susținut orice opoziție.

Din cauza acestor grave încălcări ale democrației (și a multor altora), întreb: Am scăpat oare de comunism în ’89 sau continuă prin „vocile CNE”.” 

Citește și:
Noile criterii de acordare pentru bursele de merit „nu încurajează elevii la învățat”, spune președintele Consiliului Județean al Elevilor Caraș-Severin: Nu suntem de acord cu aceste măsuri. Considerăm în continuare că este necesar un prag / Propunerea de acordare a acestor burse pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie, a fost tot a elevilor din CNE
Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, angajat la cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, după un internship în care a fost aproape nedespărțit de demnitar. Robert Avram: Este pur și simplu o evoluție pe plan profesional
Piruetă pe tema burselor de merit a Consiliului Național al Elevilor, condus de Miruna Croitoru: Pragul de medie alături de procent asigură, în prezent, un echilibru între principiile echității și cele ale meritocrației / Mesajul vine după ce organizația susținea vehement versiunea propusă de Ministerul Educației și desființa pragul de 9,50, printr-un comunicat semnat săptămâna trecută de mai multe ONG-uri și companii
Consiliul Elevilor și alte câteva ONG-uri și companii apără modelul prin care o treime dintre elevii oricărei clase vor primi burse de merit: ar putea duce la o “distribuție mai echitabilă a resurselor” / Noua reglementare – criticată de Avocatul Poporului
Președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, îi acuză de analfabetism funcțional pe „cei care acuză reprezentanții elevilor și părinților că recită argumentația Guvernului în delicata problemă a grevei profesorilor“ / Doi foști președinți ai CNE și mai multe asociații de elevi au criticat apariția sa la Guvern

8 comments
  1. Nu CNE si-a pierdut directia. Doar conducerea a facut-o. Asta e, puterea – atita cita e – corupe inca de la virste fragede. Probabil ca actuala presedinta viseaza deja la o slujbulita in guvern, la o fripturica cum a prins si fostul presedinte, Robert Avram. Angajati-o de acum, doamna Deca, si luati-l cu ea si pe presedintele din „viitoarea generatie”, macar sa-i lase in pace pe ceilalti elevi care chiar vor sa faca ceva pentru cei de virsta lor. Ca doar s-or mai gasi in tara asta si tineri de buna credinta…

  2. Fata aia care e presedinta nu-si da demisia? Chiar n-are pic de rusine? Si-a ostilizat toti profesorii de cand s-a afisat cu Deca la greva, la povestea cu bursele a susținut tot principiul “economiei” guvernamentale, acum incearca sa-si lase si mostenitori la conducere? Vrea sa ramana singurul membru din asociatia asta pe care a dus-o deja de rapa?

  3. Păi unii din șefii CNE sunt doar interpușii d-nei Deca.

    Opoziția nu e bună…

    Cum mai ajungi apoi consilier de ministru???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, la lansarea candidaturii lui Vlad Voiculescu la Primăria București: Am un vis, să putem să finanțam școli private care să poată lua, ajutați poate de primărie, clădiri care să acomodeze 500-600 de copii, din care jumătate cu burse

“Am așa un vis: să putem să finanțam niște școli private care să poată lua, ajutați poate de primărie, niște clădiri care să acomodeze 500-600 de copii, din care 300,…
Vezi articolul

Proiectul de lege care prevede stimulent de risc pentru profesori în preuniversitar și universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat pe articole de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final…
Vezi articolul