Digitalizarea a 57 de licee agricole, printr-un parteneriat între Ministerul Agriculturii și cel al Digitalizării, cu fonduri europene / Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria din județul Teleorman va administra platforma online prin care vor comunica liceele

615 vizualizări
Foto: MADR.ro
57 de licee agricole vor fi dotate cu laboratoare IT și vor fi interconectate printr-o platformă digitală, administrată de un liceu din județul Teleorman, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și cel al Agriculturii, Petre Daea, au discutat despre un parteneriat pentru digitalizarea învățământului liceal agricol din România, prin fonduri europene.

La discuții au luat parte 7 specialiști ai Ministerului Agriculturii, inclusiv ministrul Petre Daea, și 4 reprezentanți ai Ministerului Inovării și Cercetării, printre care și ministrul Sebastian Burduja. Din fotografia postată pe site-ul Ministerului Agriculturii, se observă cum cei 4 reprezentanții ai Ministerului însărcinat cu digitalizarea aveau în față 2 tablete, în timp ce specialiștii Ministerului Agriculturii citeau din mai multe dosare.

Petre Daea a prezentat proiectele pe care instituția pe care o conduce vrea să le implementeze prin intermediul liceelor agricole, astfel încât “să se creeze o legătură între fermieri, administraţie publică, licee agricole, universităţi şi cercetarea ştiinţifică din agricultură”, potrivit comunicatului de presă.

“Finanţarea acestor activităţi se va realiza prin proiectul de ‘Investiţii pentru transformarea liceelor agricole în principalele locuri de profesionalizare a viitorilor fermieri antreprenori şi salariaţi în domeniul agriculturii'”, se spune în comunicat.

Proiectul este cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – componenta 15 din Programul Naţional – România Educată şi urmează să fie implementat în perioada 2023 – 2026.

În baza acestuia, cele 57 de licee agricole vor beneficia de fonduri în valoare de 43,6 milioane euro, destinate atât dezvoltării infrastructurii, cât şi creşterii calităţii actului educaţional agricol (elaborarea manualelor de specialitate în format digital şi modular, instruirea cadrelor didactice de specialitate, perfecţionarea stagiilor de practică, învăţarea mixtă teorie – practică – digitalizare).”

Digitalizarea liceelor se va realiza prin:

  • Dotarea cu echipamente electronice a câte unui laborator IT pentru fiecare dintre cele 57 licee agricole
  • Înfiinţarea unei platforme digitale în scopul eficientizării colaborării/comunicării dintre cele 57 licee agricole, universităţi de profil, agenţi economici din agricultură, administraţie publică locală şi centrală, cercetare agricolă
  • Corelarea pregătirii teoretice şi practice a elevilor cu necesităţile de pe piaţa muncii din agricultură

Platforma digitală va fi interconectată şi va funcţiona la nivelul celor 57 de licee agricole, iar responsabil cu organizarea, administrarea/managementul funcţionării platformei digitale va fi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria, judeţul Teleorman. Coordonarea tehnico – metodologică pentru realizarea platformei va fi asigurată de MADR, în colaborare cu MCID, care va asigura suportul tehnic cu specialişti în domeniul IT.

“Pentru crearea platformei digitale urmează să se încheie un protocol de colaborare între cele două ministere pentru creşterii eficienţei pregătirii profesionale a elevilor, în raport cu cerinţele de pe piaţa muncii”, se precizează în comunicat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
prima didactică

Profesorii care vor să evalueze viitoarele manuale școlare pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” se pot înscrie până pe 15 decembrie. Au prioritate cadrele didactice cu studii tematice și gradul didactic I sau doctorat, potrivit CNPEE

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) lansează un apel pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”. Selecția cadrelor didactice cu statut de experți…
Vezi articolul