Dincolo de a ști carte, școala înseamnă și respectarea unui set de reguli, spune directorul Marius Perianu, despre sala de detenție din școli: Trebuie să avem disciplină. De ce să piardă copiii interesați din cauza unui element care perturbă ora?

2.994 de vizualizări
Marius Perianu / Foto: captură Youtube.com/ OltTV
Dincolo de a ști carte, școala înseamnă și disciplină, spune directorul Marius Perianu, despre sala de detenție din școli, la televiziunea locală Olt TV. Profesor de matematică și manager al Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina, Perianu spune că nu au folosit la școală până acum sala de detenție, dar că este utilă ca spațiu în cazul elevilor care ar perturba orele, pentru a fi sprijiniți de consilierul școlar „să se liniștească”.

„Noi avem un regulament intern, așa cum au toate școlile. În acest regulament este prevăzută această sală pe care am și identificat-o. Am anunțat toate părțile interesate, respectiv comitetul de părinți pe școală, consiliul profesoral, consiliul elevilor, despre existența acestei săli și scopul ei. Până acum vreau să vă spun că nu am folosit-o”, a spus Perianu, de altfel și unul din antrenorii lotului de elevi olimpici la matematică.

„Vedeți, până la urmă, cu toții ne uităm la filmele americane. În acestea există o astfel de sală unde copiii sunt duși. În care se întâmplă un anumit lucru care perturbă ora, ca profesor, trebuie să iei niște măsuri ca lucrurile să redevină normale. Ori, câteodată, acest lucru nu este posibil imediat. Chiar și în timpul scurt, de 2-3 minute, câteodată poate fi nevoie de mai mult. La școala noastră nu am apucat să folosim această sală; nu a fost nevoie. Poate că o vom folosi, nu știu. Sper să nu ajungem acolo. Pentru că, vorbind aici atât despre mine, cât și despre colegi, în principiu ne raportăm la disciplină ca cerință principală. Dincolo de a ști carte, școala înseamnă și respectarea unui set de reguli. În primul rând, trebuie să avem disciplină”.

Iar el a continuat: „De ce să piardă copiii care nu sunt implicați într-un astfel de conflict din cauza unui element care, să spunem, perturbă ora? Atunci acel copil este luat și dus în sala respectivă, unde este ajutat să se liniștească. Dacă a avut o problemă, intervine consilierea. În fine, sunt niște pași. Deși, teoretic, cred că nu e o măsură negativă, rămâne de văzut cum o aplicăm”.

  • Context. Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial.
  • Măsura nu e obligatorie: fiecare școală decide dacă are nevoie și dacă are resurse. În document nu sunt prevăzute nici situațiile în care un profesor poate trimite elevul la acea sală. La fel – fiecare școală face regulile, potrivit fostei ministre a Educației, Ligia Deca.
Iată ce prevede noul Statut al Elevului despre sălile de detenție

„Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”

Citește și:
Să-i dai pe copii afară din oră, să aibă altul grija lor, asta e cea mai mare prostie, spune profesorul Constantin Lomaca, despre „camera de detenție” românească
Sala de detenție la bibliotecă. Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București: N-a fost vizitată până în momentul acesta decât de un singur elev
„Sală de detenție” organizată în biblioteci, laboratoare și spații de depozitare, în 44 de școli din județul Sibiu / Elevii sunt supravegheați de profesorul de serviciu sau profesori care au ore libere
Măsura sălii de detenție îi poate face pe elevi să privească negativ școala și să ajungă să fie stigmatizați sau excluși, susține Consiliul Elevilor București: O măsură drastică „într-un sistem educațional care se confruntă cu deficiențe fundamentale”
Sala de detenție, în cancelarie, organizată de unele școli. Altele duc elevii care deranjează orele în cabinetul consilierului școlar
Sorin Ion preferă să numească sala de “detenție”, în care sunt trimiși elevii care deranjează ora, ca fiind una de “reflecție”, dar spune în același timp că se poate ajunge și la exmatriculare: N-aș vrea să mut chiar în tragic această poveste
Camera de detenție la bibliotecă. Daria Haidău, director de liceu: Aici, elevii vor ajunge fără telefon mobil și vor fi supravegheați atât audio-video, cât și de către un cadru didactic

5 comments
  1. Înțeleg ce ați vrut să spuneți dar nu exista “obligând profesorul”. Un minor sau hai, un elev de 6-13 ani, nu poate “obliga” un adult, altul trebuie că este termenul. Ceea ce ziceți e ceva de tip OPEZITIONUSM la reguli, atitudine sancționată de furnizorii de cursuri in oraș. Școala publică să învețe de la privat, acolo se respecta reguli, vrei-nu vrei. Chemați pur și simplu părintele să îl ia acasă. Numai așa, prin acest feedback, părintele se va duce, vrea-nu vrea, cu copilul la un consult și îl va orienta spre un parcurs terapeutic, că să aibă și el liniște dă meargă la lucru, să își vadă de treabă cât copilul e la școală. Părintele trebuie obligat la a-i face consult, altfel e abuz prin neglijenta.
    OPOZITIONISMUL e unul din simptome la copiii hiperactivi (ADHD, cu/ fără note autiste…sau pur și simplu “provocatori” (tulburări emoționale și de comportament).
    Faceți la început de an întâlniri cu oricine din școală cunoaște bine copiii, pe fiecare în parte; invitați directorii de grădiniță la primară, invitați învățătorii la gimnaziu, aveți aceste discuții lungi preliminare despre fiecare caz. NU aveți, ca directori sau prof. cum cunoaște copiii prin interacțiunea (TARDIVĂ, in oct.) cu părinții lor!! PREVENȚIA ie cheia.
    Zilele libere pe vară nu pot fi mai multe de 6 săpt., de aceea nu e timp de nimic, să vă organizați, ca școală pt începutul de an.

  2. Lege!
    Testare psihiatrică, la psihiatru nu la psiholog, pentru toți elevii la începutul fiecărui an școlar!
    Mai ales la pregătitoare!
    Sunt pline clasele de ADHD, Autism, Asperger, hiperactivi!
    Cine ne ajută???
    SNES
    ȘCOALA NU ESTE SPITAL!

    1. Asa este!Toți părinți spun ca al lor copil nu are nimic si unii are trebui sa fie pe tratament,după care ți se spune ca nu ai tu metode.Esti plătit sa predai la normali și de fapt ,curat spital de nebuni!

  3. ei, uite că sunt si elevi care deranjează special toată ora și nu îi lasă nici pe ceilalți să fie atenți la ore, obligând profesorul în loc să învețe pe elevii interesați, să stea 80% din oră să îi educe pe aceștia care sunt destui , în școlile cu elevi care au la examenele naționale medii sub 5.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Suspiciuni de licitație cu dedicație la Ministerul Educației. Instituția vrea să atribuie, pe 4 milioane de lei, elaborarea standardelor de evaluare a elevilor din clasele P-VIII unei firme sau asocieri de firme cu 4 experți cheie care să mai fi aplicat 6 testări standardizate digitalizate

Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), a relansat procedura de licitație publică pentru achiziția, cu 4 milioane de lei, de standarde naționale de evaluare…
Vezi articolul

Ligia Deca se distanțează de modelul comunicării directe cu presa al predecesorului Sorin Cîmpeanu și numește un purtător de cuvânt la Ministerul Educației. Cine este Corina Popa, “vocea” noului ministru și ce spunea ea că ar face dacă ar ajunge să lucreze la minister?

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, schimbă strategia de comunicare cu presa, după anii în care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a asumat contactul direct cu reprezentanții presei. Ministerul a anunțat, marți,…
Vezi articolul

Educația lipsește cu desăvârșire în bilanțul guvernării Marcel Ciolacu, făcut de premier la sfârșitul „ultimei ședințe de guvern cu puteri depline” / În mandatul lui au intrat în vigoare noile Legi ale educației, iar „operaționalizarea România Educată” a fost o prioritate a sa

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat un bilanț al guvernării sale la sfârșitul ședinței de guvern de miercuri, „ultima ședință de guvern cu puteri depline” pe care a organizat-o. El a…
Vezi articolul

Școala în vremea Omicron – cazul Spaniei: Situație dificilă în școli, deși numărul profesorilor absenți la nivel național este mic, iar procentul elevilor de 5-11 ani care s-au vaccinat cu prima doză se apropie deja de 50%

Școlile din Spania se confruntă cu probleme considerabile cauzate de numărul profesorilor și elevilor care stau acasă, în plin val Omicron, deși, la nivel național, procentul cadrelor didactice care nu…
Vezi articolul