Dincolo de a ști carte, școala înseamnă și disciplină, spune directorul Marius Perianu, despre sala de detenție din școli, la televiziunea locală Olt TV. Profesor de matematică și manager al Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina, Perianu spune că nu au folosit la școală până acum sala de detenție, dar că este utilă ca spațiu în cazul elevilor care ar perturba orele, pentru a fi sprijiniți de consilierul școlar „să se liniștească”.
„Noi avem un regulament intern, așa cum au toate școlile. În acest regulament este prevăzută această sală pe care am și identificat-o. Am anunțat toate părțile interesate, respectiv comitetul de părinți pe școală, consiliul profesoral, consiliul elevilor, despre existența acestei săli și scopul ei. Până acum vreau să vă spun că nu am folosit-o”, a spus Perianu, de altfel și unul din antrenorii lotului de elevi olimpici la matematică.
„Vedeți, până la urmă, cu toții ne uităm la filmele americane. În acestea există o astfel de sală unde copiii sunt duși. În care se întâmplă un anumit lucru care perturbă ora, ca profesor, trebuie să iei niște măsuri ca lucrurile să redevină normale. Ori, câteodată, acest lucru nu este posibil imediat. Chiar și în timpul scurt, de 2-3 minute, câteodată poate fi nevoie de mai mult. La școala noastră nu am apucat să folosim această sală; nu a fost nevoie. Poate că o vom folosi, nu știu. Sper să nu ajungem acolo. Pentru că, vorbind aici atât despre mine, cât și despre colegi, în principiu ne raportăm la disciplină ca cerință principală. Dincolo de a ști carte, școala înseamnă și respectarea unui set de reguli. În primul rând, trebuie să avem disciplină”.
Iar el a continuat: „De ce să piardă copiii care nu sunt implicați într-un astfel de conflict din cauza unui element care, să spunem, perturbă ora? Atunci acel copil este luat și dus în sala respectivă, unde este ajutat să se liniștească. Dacă a avut o problemă, intervine consilierea. În fine, sunt niște pași. Deși, teoretic, cred că nu e o măsură negativă, rămâne de văzut cum o aplicăm”.
- Context. Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial.
- Măsura nu e obligatorie: fiecare școală decide dacă are nevoie și dacă are resurse. În document nu sunt prevăzute nici situațiile în care un profesor poate trimite elevul la acea sală. La fel – fiecare școală face regulile, potrivit fostei ministre a Educației, Ligia Deca.
Iată ce prevede noul Statut al Elevului despre sălile de detenție
„Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.
(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.
(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”
5 comments
Înțeleg ce ați vrut să spuneți dar nu exista “obligând profesorul”. Un minor sau hai, un elev de 6-13 ani, nu poate “obliga” un adult, altul trebuie că este termenul. Ceea ce ziceți e ceva de tip OPEZITIONUSM la reguli, atitudine sancționată de furnizorii de cursuri in oraș. Școala publică să învețe de la privat, acolo se respecta reguli, vrei-nu vrei. Chemați pur și simplu părintele să îl ia acasă. Numai așa, prin acest feedback, părintele se va duce, vrea-nu vrea, cu copilul la un consult și îl va orienta spre un parcurs terapeutic, că să aibă și el liniște dă meargă la lucru, să își vadă de treabă cât copilul e la școală. Părintele trebuie obligat la a-i face consult, altfel e abuz prin neglijenta.
OPOZITIONISMUL e unul din simptome la copiii hiperactivi (ADHD, cu/ fără note autiste…sau pur și simplu “provocatori” (tulburări emoționale și de comportament).
Faceți la început de an întâlniri cu oricine din școală cunoaște bine copiii, pe fiecare în parte; invitați directorii de grădiniță la primară, invitați învățătorii la gimnaziu, aveți aceste discuții lungi preliminare despre fiecare caz. NU aveți, ca directori sau prof. cum cunoaște copiii prin interacțiunea (TARDIVĂ, in oct.) cu părinții lor!! PREVENȚIA ie cheia.
Zilele libere pe vară nu pot fi mai multe de 6 săpt., de aceea nu e timp de nimic, să vă organizați, ca școală pt începutul de an.
Lege!
Testare psihiatrică, la psihiatru nu la psiholog, pentru toți elevii la începutul fiecărui an școlar!
Mai ales la pregătitoare!
Sunt pline clasele de ADHD, Autism, Asperger, hiperactivi!
Cine ne ajută???
SNES
ȘCOALA NU ESTE SPITAL!
Asa este!Toți părinți spun ca al lor copil nu are nimic si unii are trebui sa fie pe tratament,după care ți se spune ca nu ai tu metode.Esti plătit sa predai la normali și de fapt ,curat spital de nebuni!
Acest individ chiar a spus element vorbind, chipurile despre educație!?
ei, uite că sunt si elevi care deranjează special toată ora și nu îi lasă nici pe ceilalți să fie atenți la ore, obligând profesorul în loc să învețe pe elevii interesați, să stea 80% din oră să îi educe pe aceștia care sunt destui , în școlile cu elevi care au la examenele naționale medii sub 5.