Directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, Anca Dumitru: Formarea profesorilor de liceu pentru aplicarea noilor planuri-cadru nu se poate realiza până în anul 2026, contrar afirmațiilor reprezentanților Ministerului Educației / Activitățile din cadrul proiectului RECRED, dedicat acestui obiectiv, au început încă din vara anului trecut, spune Bogdan Cristescu

649 de vizualizări
Foto: captură video TVR Iasi
Formarea profesorilor, ca parte a implementării noilor planuri-cadru pentru liceu, nu se va putea realiza până în anul 2026, așa cum au declarat reprezentanții Ministerului Educației, a explicat Anca Dumitru, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, în cadrul dezbaterii publice organizate ieri, 25 februarie, la Iași. Secretarul de stat, Bogdan Cristescu, a motivat că optimismul său cu privire la formarea rapidă a profesorilor se datorează faptului că proiectul dedicat acestei activități, RECRED, a fost deja demarat în vara anului trecut.

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat în cadrul primei dezbateri publice pe tema planurilor-cadru pentru liceu, care a avut loc pe 11 februarie la București, că acestea ar urma să intre în vigoare începând cu anul școlar 2026-2027 – vezi aici etapele reformei învățământului liceal.

  • „Dacă aceste lucruri merg conform unei planificări pe care v-am prezentat-o, prima promoție cu clasa a IX-a va intra în anul școlar 2026-2027. În anul următor vom avea clasa a IX-a și clasa a X-a în anul următor, clasa a IX-a, X-a, a XI-a și la final vor susține bacalaureatul, așa cum este prevăzut în noua lege”, a spus acesta.

„Nu mai mică este provocarea legată de pregătirea cadrelor didactice. Aici, în cunoștință de cauză, aș vrea să reflectăm cu toții la tranziția spre implementare, la adaptabilitatea profesorilor, la sprijinul instituțional pe care îl vor primi și să ne gândim cum să nu punem căruța înaintea calului, să trecem la implementarea noului plan-cadru, cu ajustările pe care le facem acum, după dezbateri, și la faptul că vom avea o formă finală fără ca profesorii să fi trecut prin training”, a spus Anca Dumitru.

Convingerea directoarei că timpul nu permite acest lucru se datorează experienței din anul 2017. Amintim că, deși planurile-cadru pentru gimnaziu intraseră în vigoare în acel an, formarea profesorilor a început în anul 2019, prin proiectul CRED.

„Lucrul acesta s-a întâmplat când am implementat planurile-cadru la gimnaziu și noi am cântat nu întotdeauna pe note. În ceea ce privește aplicarea unui plan-cadru de învățământ, cred că trebuie să respectăm și rigurozitatea portativului. Prin urmare, este absolut necesară formarea profesorilor în acest spirit. Dacă vorbim de timp, timpul necesar pentru implementare, dumneavoastră, domnule secretar de stat, spuneți că timpul este generos cu noi, că până în anul 2026 vom reuși”.

Aceasta a menționat că factorii care împiedică începerea procesului de pregătire a profesorilor cât mai curând sunt lipsa unui curriculum bine stabilit și lipsa noilor manuale și programe, dar și rezistența la schimbare.


„Dați-mi voie să cred că acesta este un timp pe care trebuie să-l folosim la maximum dacă vrem să avem rezultate bune. Nu mi se pare deloc generos, în condițiile în care nu avem nici curriculum bine stabilit la momentul acesta, nici manuale, nici programe. Nu în ultimul rând, fără să fiu lipsită de optimism, enunț aici și rezistența la schimbare. Ea există în toate societățile atunci când se propune ceva nou.”

Anca Dumitru a subliniat și faptul că, implementarea planurilor-cadru nu se va realiza uniform, ci va varia în funcție de mediul școlar.

„Aici trebuie să ne gândim și la timpii de implementare. Implementarea va fi cu succes, mai rapidă, în școlile elitiste, dar să ne gândim și la implementare mai lentă în medii educaționale poate tradiționale, poate vulnerabile și așa mai departe”.

În răspunsul oferit directoarei, Bogdan Cristescu a pus accentul pe diferența dintre situația adoptării planurilor-cadru pentru gimnaziu, în anul 2016, și situația planurilor-cadru pentru liceu.

„Referitor la optimismul meu, am plecat prin ceea ce am spus prin comparație, pentru că, din nou, foarte bine s-a spus de formarea la gimnaziu. Din nou, lucrurile foarte cunoscute, pentru că CCD Iași a fost partener în proiectul CRED. Ceea ce voiam eu să spun legat de generozitatea cu timpul era următorul lucru: în proiectul CRED, planurile-cadru au fost adoptate în 2016, au intrat în vigoare din 2017, cu programe în februarie 2017 și a fost clar că până în toamnă nu s-au putut face toate manualele, iar formarea în CRED a început în 2019”.

Potrivit lui, în cadrul proiectului de formare a profesorilor de liceu, denumit „Reglementări noi pentru un curriculum relevant și educație deschisă” – RECRED, se desfășoară deja activități.

„Și atunci, de ce spuneam eu că sunt generos? Pentru că pentru formarea profesorilor de liceu există proiectul RECRED, continuare a CRED, care este semnat din iulie și în care activitățile au început, motiv pentru care posibilitatea de a face formarea profesorilor cu resurse adecvate deja este un pic mai plină de speranță decât cea din din CRED, adică la gimnaziu”.

Secretarul de stat a afirmat că formarea profesorilor nu va fi lipsită de provocări, întrucât planurile-cadru pentru liceu sunt mai complexe decât cele pentru ciclurile primar și gimnazial.

„Speranța mea era legată de faptul că acum suntem într-un moment mai bun, pentru că avem niște lucruri lansate și semnate, dar provocările nu sunt mai mici, pentru că trainingul de la primar și la gimnaziu, unde aveai un anumit număr de discipline și o anumită adresabilitate a profesorilor, era una. Trainingul în partea cealaltă, la liceu, unde vorbim iarăși și de tehnologic și de tot [N. red. e altceva]”.

„Îmi aduc aminte de experiența din zona de făcut subiecte și la faptul că la titularizare avem 120 de discipline. Și când vorbim de tehnologic, chiar dacă noi am dat numai trei planuri-cadru, mari, proiecte, ne gândim că avem 137 de calificări de nivel trei și vreo 60, aproape 70 de nivel patru. Provocările sunt foarte clare și suntem conștienți”, a mai adăugat acesta.

Proiectul „Reglementări noi pentru un curriculum relevant și educație deschisă” (RECRED), prin care se realizează formarea profesorilor de liceu pentru aplicarea noilor planuri-cadru, dar și elaborarea standardelor de evaluare pentru clasele primare și gimnaziale a început în luna iulie 2024, după cum a semnalat Edupedu.ro.

RECRED vizează pregătirea a 15.3000 de cadre didactice, inclusiv personal didactic de predare și personal didactic de conducere, de îndrumare și control. La acest proiect participă 300 de formatori naționali, angajații proprii din sistemul de educație.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premieră: Elevii de clasele primare sunt excluși de la olimpiadele și concursurile școlare 2025. Ministerul Educației le-a interzis să participe prin primul ordin de ministru semnat de Daniel David. Elevii nu pot să treacă în etapele finale din CPEENI

Elevii de clasele primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministerul Educației și…
Vezi articolul

Toți copiii de peste 12 ani se pot vaccina cu doza booster, în România. Doar Austria, Israel și Malta au mai decis să administreze doza a treia la această categorie de vârstă, înaintea deciziei Agenției Europene a Medicamentului

Medicul coordonator al campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, subliniază, într-o conferință de presă, că doza booster deja se poate administra în România și copiilor de peste 12 ani, chiar dacă…
Vezi articolul