Dirigintele trebuie să motiveze elevii să se înscrie la examenul de Bacalaureat. Profesorul să ofere feedback pentru ca elevul să înțeleagă de ce a luat un anumit punctaj sau notă la examen – Ghid pentru profesori avizat de Ministerul Educației

2.838 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Un ghid al profesorului pentru examenul național de Bacalaureat și examene de certificare a competențelor prevede recomandări și informații pentru diriginți și profesori care predau discipline de specialitate, adică cele susținute la examen. De exemplu, “diriginții trebuie să motiveze elevii să se înscrie la BAC” și să stabilească o relație de încredere cu elevii încă din clasa a IX-a. Propunerea de ghid a fost realizat prin proiectul PROF, finanțat cu fonduri europene de 28 de milioane de euro.

Ghidul avizat ca auxiliar didactic printr-o notă a Ministerului Educației, realizat prin programul PROF, finanțat cu fonduri europene, conține recomandări pentru profesorii care predau la disciplinele de BAC și pentru diriginți.

De exemplu, un profesor care predă o disciplină de Bac ar trebui ca în apropierea examenului să realizeze un program de sprijin pentru a recapitula materia, sugerează ghidul.

Dirigintele trebuie să “aibă în vedere ce este necesar să facă pentru a motiva elevii să se înscrie la acest examen și să aibă succes la susținerea probelor specifice” și să aibă o relație de încredere cu elevii, încă din clasa a IX-a.

De asemenea, este recomandat diriginților să mențină “o legătură permanentă cu profesorii clasei, mai ales cei care predau discipline ce corespund probelor de examen”, pentru a identifica la timp probleme de învățare și a lua măsuri pentru soluționarea acestora.

Profesorul de specialitate – cum poate îndruma elevii pentru rezultate bune la BAC

Profesorul de specialitate este cel care predă o disciplină de bacalaureat. Pentru a ajuta la „reușita elevului la examenul de bacalaureat”, el trebuie să se asigure, „prin evaluările de parcurs (curente/sumative), că nivelul achizițiilor elevilor este unul corespunzător și permanent pe o perioadă de timp mare, mai ales în situația unor discipline care au corespondent la examen, dar sunt studiate pe parcursul unui an școlar, chiar și cu primul an de liceu”.

Pentru ca elevii să aibă încredere în propriile putere, este esențial ca profesorul de specializare să îi familiarizeze pe elevi cu structura și formatul probei de examen, la disciplina pe care o predă.

O altă recomandare este încurajarea elevilor să participe la simulări ale bacalaureatului și să ofere feedback. Elevul trebuie să înțeleagă de ce a primit un anumit punctaj la simulare pentru a putea să își corecteze greșelile pe viitor.

  • „Profesorul trebuie să acorde atenție ca, în cadrul simulărilor, să replice condițiile de examen cât mai fidel, pentru ca elevul să nu fie deconcentrat la examen. Oferirea de feedback asupra învățării este un element-cheie în relația cu proprii elevii a profesorului de specialitate. Elevul trebuie să înțeleagă ce a determinat obținerea unei anumite note/punctaj, pentru a putea, cu sprijinul profesorului să aibă intervenții de corijare a stării de învățare”.

Ghidul sugerează ca în apropierea examenului de bacalaureat, fiecare profesor de specialitate să gândească un program de sprijin care să asigure cadrul de recapitulare a materiei, astfel încât să acopere competențele prevăzute în programa de examen prin orele de pregătire la disciplina de predare.

“O provocare suplimentară apare la disciplinele care au corespondent în probele de examen, dar care au fost predate în anii anteriori (clasele a IX-a – a XI-a), în acest sens, profesorul trebuie să acorde atenție refacerii relației sale cu elevii și să asigure sprijinul în opțiunea pe care aceștia o fac, referindu-ne aici mai ales la proba la alegere a examenului de bacalaureat”, precizează ghidul care poate fi descărcat de mai jos:

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cele șase caracteristici ale profilului de formare al profesorului – raport de cercetare care stă la baza regulilor obligatorii din septembrie 2025 DOCUMENT

3 comments
  1. dirigintele primește ordon de la director sa inscrie in bac numai pe cei care sunt eligibili de a trece examenul și asta pt că e presiune mare pe obținerea procentului de promovabilitate la bac, procent legat direct de cifra de școlarizare primita in anul următor.
    procentul e dat Nr copii admiși / Nr copii înscriși
    sa nu ne mai dam dupa cireș. copiii cu rezultate slabe sunt amenintati cu corijenta sau in alte moduri și descurajați sa se inscrie in bac. nu li se semnează fișele etc.
    cine nu crede și vrea detalii , sa arunce piatra..

    1. Asa este, au fost descurajati sa se inscrie la bac, chiar daca nu au avut corijente. Raspunsul a fost ceva de genul: nu imi mai da clasa la anul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

Start înscrieri online pentru profesori în grupurile de lucru pentru elaborarea curriculumului de liceu și pentru învățământul profesional și tehnic. Cele cinci criterii pentru evaluarea portofoliului

Înscrierile online pentru profesori în grupurile de lucru pentru elaborarea curriculumului de liceu și pentru învățământul profesional și tehnic au început pe 26 aprilie 2021, potrivit anunțului făcut de Ministerul…
Vezi articolul

Decizia conducerii Universității din București de a condiționa participarea la examene cu prezență fizică de certificatul Covid sau test negativ, suspendată de Tribunalul București / UPDATE Universitatea va face recurs, soluția vizează doar anumiți studenți

Tribunalul București a admis, marți, cererea unui grup de studenți de a suspenda o decizie a conducerii Universității din București, adoptată la sfârșitul lunii trecute, prin care se stabilea că…
Vezi articolul

Profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică explozia pagerelor din Liban: „Unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”

Explozia pagerelor din Liban, care a făcut mii de victime, a creat controverse în lumea întreagă. Pe rețelele de socializare și în media, au început să circule teorii cu privire…
Vezi articolul

Marius Budăi, înainte de întâlnirea cu sindicatele din Educație: Începem discuțiile tehnice pe noua lege a salarizării / Coaliția trebuie să dea răspunsul pe solicitările de creșteri salariale, nu la Ministerul Muncii se decid cheltuielile

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, înainte de întâlnirea cu sindicatele din educație, că la nivelul ministerului încep „discuțiile tehnice” pe noua lege a salarizării, dar coaliția trebuie să…
Vezi articolul