Doar jumătate din locuințele din România au internet de mare viteză, iar 20% dintre români nu au fost niciodată online, anunță Cristin Popa, director în Autoritatea pentru Comunicații: La licitația pentru licențele 5G, de anul viitor, vom avea în vedere să intrăm cât mai mult în zona rurală

710 vizualizări
FOTO: pixabay.com
„Aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul, pe de altă parte, mai puțin de o treime dintre români au cunoștințe digitale elementare”, a spus vineri Cristin Popa, director executiv pe monitorizare și control la ANCOM. În cadrul unei conferințe online privind elaborarea „Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021-2027″, transmisă pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, acesta a afirmat că “dacă pe partea de internet fix, România se află între primele trei țări în ceea ce privește conectivitatea, și suntem undeva la 49% din gospodării care au conexiune fixă de internet de mare viteză, pentru a ajunge la utilizatorul final și la elev, trebuie să facem tot posibilul de a reduce acest decalaj”.

„Aproape un milion de copii”, adică unul din trei elevi din România, nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, după decizia de închidere a școlilor, potrivit unui document de lucru al Guvernului, decalajul accesului la educație între mediul urban și cel rural accentuându-se considerabil după debutul pandemiei. El este cauzat de lipsa de echipamente digitale și de faptul că multe zone nu au internet de calitate. Lucrul acesta se știa dinainte de 14 septembrie, când în 12 din cele 43 de localități care intrau în noul an școlar direct în scenariul roșu, semnalul 4G era foarte slab sau inexistent.

Declarațiile lui Cristian Popa, Director Executiv Monitorizare și Control, ANCOM:
  • România este o piață atipică în domeniul comunicațiilor, avem servicii calitative la prețuri mici și avem o concurență ridicată între operatori cu oferte variate pentru utilizatori. În această situație fericită se găsesc în primul rând zonele metropolitane, dacă mergem în zona rurală, vom observa un decalaj destul de mare între urban și rural în ceea ce privește accesibilitatea la serviciile de internet. Din datele pe care le avem, în timp se observă o scădere în acest decalaj de accesibilitate.
  • Trebui să avem în vedere foarte clar infrastructura de comunicații. Dacă pe partea de internet fix, România se află între primele trei țări în ceea ce privește conectivitatea, și suntem undeva la 49% din gospodării care au conexiune fixă de internet de mare viteză, pentru a ajunge la utilizatorul final și la elev, trebuie să facem tot posibilul de a reduce acest decalaj și de multe ori nu se poate utiliza internetul fix de mare viteză peste tot și trebuie să mergem și pe datele mobile pe care le accesăm.
  • Ce face ANCOM în acest sens pentru reducerea decalajelor? Toate licențele pe care le-am dat operatorilor pentru dezvoltările tehnologice de radio, am pus condiții foarte clare de a intra și în zonele în care nu este fezabil economic să dezvolți o rețea de comunicații mobile și acest lucru îl verificăm permanent. Vom avea în vedere ca și la licitația de anul viitor pentru dezvoltarea serviciilor tehnologice 5g, să intrăm cât mai mult cu servicii de date în zona rurală.
  • Ca un instrument al autorității care cred că este bun pentru utilizator – aplicația Ai semnal. Oricine poate intra pe aplicație și poate vedea în fața casei ce nivel de semnal are de la fiecare operator în parte și de pe ce tehnologie poate accesa pentru a avea o conexiune stabilă și de bună calitate.

Înainte de debutul pandemiei, studiul EU Kids online 2020 arăta că în România, 86% dintre copiii cu vârste între 9 și 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic și 63% de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul. De asemenea, 77% dintre copiii din România folosesc internetul să comunice cu prietenii sau familia (față de doar 14% în Germania).

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

VIDEO Am început să las viciile, uitați, am strâns bani și mi-am luat o pereche de blugi pe care mi-o doream și o geantă, mi-au spus elevii care au fost la atelierul Școala de Bani din Bibliotecă, spune Nicoleta Grigorescu, bibliotecară la Titu, județul Dâmbovița

Elevi de 7 ani dar și adolescenți de liceu din 90 de comunități, în special zone rurale sau din orașe mai mici, au învățat noțiuni de educație financiară de la…
Vezi articolul

Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevi și studenți, organizate din 13 ianuarie de Cercul de Filologie Clasică al Facultății de Limbi Străine a UB. Participanții se pot conecta online dacă nu sunt din București

O nouă serie de cursuri gratuite de latină și greacă veche, pentru începători și avansați, dedicate elevilor și studenților, începe din 13 ianuarie 2024 la Facultatea de Limbi și literaturi…
Vezi articolul

UPDATE Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de 5 zile libere

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai…
Vezi articolul

Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent…
Vezi articolul