DOCUMENT Banii de decont pentru cele 500 de mii de tablete anunțate de Guvern, din fonduri europene, accesibili abia anul viitor, pe principiul primul venit-primul servit. Același regim și pentru WC-uri container sau materiale sanitare

5.376 de vizualizări
Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com
Cererile de finanțare pentru a accesa fonduri externe pentru echipamente electronice și materiale sanitare în școli, conform ordonanței de urgență prin care guvernul a stabilit în acest sens 175 de milioane de euro, vor putea fi depuse în perioada octombrie-ianuarie. Contractele de finanțare vor putea fi încheiate începând cu 1 decembrie, iar depunerea cererilor de rambursare și decontarea cheltuielilor vor putea fi făcute doar între 15 decembrie-15 ianuarie. Decontarea se va face după principiul “primul venit, primul servit”. Asta prevede calendarul transmis marți autorităților publice locale, unităților școlare și inspectoratelor, printr-un document obținut de EduPedu.ro, semnat de vicepremierul Raluca Turcan și de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

În document sunt descrise aceste tipuri de cheltuieli pe care autoritățile publice locale și unitățile de învățământ le pot face (tablete conectate la Internet, materiale de protecție sanitară și containere sanitare), urmând să fie decontate din fonduri externe. Documentul continuă cu precizarea că aceste achiziții se pot face “cu respectarea revederilor legale privind achizițiile publice și cu încadrarea în creditele de angajament și bugetele aprobate conform legii, înainte de depunerea cererilor de finanțare pentru a obține decontarea din fonduri externe nerambursabile. Aceste categorii de cheltuieli sunt eligibile începând cu data de 01.08.2020.

Documentul prevede ce reguli trebuie respectate în această procedură:

 • “Cheltuielile ocazionate de achizițiile necesare pentru începerea anului școlar se vor deconta din fonduri externe nerambursabile, în baza contractelor de finanțare legal încheiate cu beneficiarii eligibili, cu respectarea principiului primul venit-primul servit, cu respectarea pragului minim de calitate a proiectelor, în limita fondurilor aprobate cu această destinație”.

Calendarul prevăzut în document include și o eroare – el prevede că întreaga procedură de decontare se încheie în ianuarie 2020, nu 2021. Calendarul:

 • Lansarea ghidului solicitantului în dezbatere publică în perioada 7 septembrie 2020 – 30 septembrie 2020;
 • Lansarea oficială a apelului de proiecte începând cu data de 15 octombrie 2020;
 • Depunerea cererilor de finanțare pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile în perioada 15 octombrie 2020 – 15 ianuarie 2020 (sic);
 • Încheierea de contracte de finanțare începând cu data de 01 decembrie 2020;
 • Depunerea cererilor de rambursare și decontarea cheltuielilor cu achizițiile publice efectuate începând cu data de 15 decembrie 2020.”

Potrivit surselor Edupedu.ro, din momentul depunerii cererii de decontare durează cel puțin 10 zile pentru primirea banilor. Termenul de 15 decembrie 2020 -15 ianuarie 2021 se suprapune peste perioada Crăciunului și a Revelionului, când nu se fac plăți, de regulă, așa că cel mai probabil, mai spun sursele citate, decontările ar putea avea loc după data de 4 ianuarie 2021.

Pe 24 august, guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care sunt alocați 175 de milioane de euro pentru achiziții de materiale la începutul noului an școlar, în pandemie. Prin declarațiile lor publice, reprezentanții guvernului au lăsat de înțeles, în ultimele săptămâni, că banii vor fi disponibili pentru decontări cât mai rapid, în condițiile în care mai sunt 3 săptămâni până la începerea școlilor.

Cele trei tipuri de cheltuieli pentru care sunt prevăzute decontări prin OUG-ul menționat:

 • buget alocat de 100.000.000 de euro pentru echipamente IT (tablete), cu o valoare de decontare în limita a 200 de euro/tabletă.
 • buget alocat de 50.000.0000 de euro pentru achiziția de echipamente de protecție medicală (măști, dezinfectanți)
 • buget de 25.000.000 de euro pentru achiziția de containere sanitare mobile, acolo unde nu există racord la rețeaua de apă și canalizare.
Pagina 1 a Scrisorii către școli și primării

Reamintim că ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost anunțață ca fiind „adoptată” în două ședințe de guvern succesive.

De unde iau primarii 500 de mii de tablete

Statul are deja în derulare o licitație pentru tablete, licitație despre care vicepremierul Raluca Turcan a declarat recent că dacă nu se încheie fără contestații, tabletele nu vor ajunge la timp la elevi. Soluția de back-up, de rezervă, este aceasta – cumpărarea de tablete prin primării. Dacă pentru achiziția inițială Ministerul Educației a făcut un recensământ pe bază de sondaj în fiecare școală, al elevilor și profesorilor fără dispozitive și fără acces la internet, de data aceasta nu există așa ceva. De fapt nota de fundamentare explică necesitatea acestei măsuri prin argumente care par că nu au nicio legătură cu situația din școli”

“Neadoptarea tuturor măsurilor necesare pentru sprijinirea persoanelor aflate în prezent într-o situație de vulnerabilitate si anume aflate în carantina, in izolare, autoizolare precum si a persoanelor vârstnice din cămine pentru persoane vârstnice si copiilor și persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate în Centre rezidenţiale,  ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viaţă şi, în subsidiar, asupra dreptului la sănătate a populației României”, se arată în justificarea măsurilor.

Fondurile pentru cele 250 de mii de tablete pentru elevii fără acces la școala online au fost alocate de la Guvern, de data aceasta banii vor fi decontați din Programul Operațional Competitivitate printr-un artificiu brocratic, modificând în timpul derulării un program de accesare de fonduri pentru E-educație, precum și prin modificarea Ghidului solicitantului aferent apelului POC/369/2/4/Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate si e-cultură- secțiunea e-educație. Asta pentru că în acel ghid achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar cu acces la internet și resurse educaționale deschise, precum și beneficiarul “unitate de învățământ” , precum și a introducerii tipului de beneficiar eligibil prevăzut de art. 2 alin (1) lit a)

În raportul de consultare a pieței făcut pentru licitația organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, consultare la care au participat 11 companii interesate de această licitație, atât operatori de telecomunicații cât și retaileri și producători de device-uri (Vodafone, Advanced Technologies, Dante Internațional – eMag, RCS&RDS, Telekom, Altex, Lenovo România, Huawei, Orange, Samsung, Maguay) se arată faptul că piața de tablete din România este la un nivel foarte redus, iar criza mondială a redus foarte mult stocurile de tablete.

“S-a precizat că în România în anul 2019, s-au vândut aproximativ 230.000 de tablete, iar în acest an în toate țările, din cauza pandemiei COVID19, a crescut exponențial cererea, fiind un produs foarte căutat, în contexul în care foarte multe activități profesionale și educaționale au migrat în mediul online”, se arată în documentul citat.

Un alt lucru foarte important în raport, “termenele de livrare estimate de operatorii economici au fost între 8 și 12 săptămâni de la semnare”. Până la începutul anului școlar mai sunt doar 3 săptămâni, iar licitația nu a fost nici măcar finalizată, semnarea contractului fiind posibilă doar după rezolvarea tuturor contestaților.

Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com


4 comments
 1. La o primă lectură pare ca suntem luați din nou de fraieri.
  ,,In limita a 200 de euro” arată este vorba de vechiul program Euro 200 pt calculatoare adresat elevilor din categorii dezavantajate unde conditiile de aplicare sunt aberante (un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie).
  Cu alte cuvinte nu se va da nimic.
  Doar promisiuni ambalate sclipitor.

 2. In cazul acesta putem si noi sa propunem să amânăm semestrul I?
  Ca iar nu suntem pregătiți.

  Poate găsesc ei niste mărunțiș măcar pentru dezinfectanți si pepsiglas.

 3. De ce tableta? Pe ce baza s-a hotarat ca e dispozitivul cel mai bun fata de laptopul? Este necesar programul WORD unde pe laptop functioneaza cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Decizia închiderii școlilor din Afumați „este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Acesta a…
Vezi articolul

Gafă a președintei comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero (PSD): “Am reușit! De săptămâna viitoare, școlile și grădinițele pot trece în sistem fizic prin decizie proprie, dacă rata de incidență a scăzut sub 3 la mie. Fără rate de vaccinare și alte idei nefaste” / Școlile și grădinițele au trecut chiar de astăzi la ore față în față, indiferent de rata de vaccinare, în localitățile cu incidență sub 3 la mie

Gafă a președintei Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero (PSD). Aceasta a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că de săptămâna viitoare școlile și grădinițele îi pot aduce…
Vezi articolul

Școlile italiene pot rămâne deschise pentru elevi în cursul acestei veri, conform unui plan național. Obiectivul principal: elevii să-și refacă legăturile sociale și cele cu școala, după întreruperile din pandemie

Școlile italiene au posibilitatea, pe parcursul acestei veri, să rămână deschise pentru diverse activități educaționale care au drept scop să îi ajute pe elevi să “își consolideze competențele pentru anul…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță că a deblocat plata salariilor din 30 de unități de învățământ special și de masă din București. Corpul de Control verifică Inspectoratul Școlar al Capitalei

Ministerul Educației transmite, joi, într-un comunicat de presă că a intervenit în vederea “soluționării problemei create la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București” și “astăzi, 18 februarie 2021, au fost efectuate plățile…
Vezi articolul